Dan Damaschin, preotul care pune lumea în mișcare și duce un mare război cu ipocrizia autorităților

Preotul Damaschin. Dan Damaschin. 43 de ani, căsătorit, tată a patru copii, preot la maternitatea Cuza Vodă din Iași. ”E un om bun, care ajută mamele singure și copiii” – doar asta ai să auzi despre el în toată Moldova. Și chiar asta face.

Anual, are grijă ca 3.000 de copii din zonele sărace ale județului Iași să ajungă la școală. Le oferă de toate, prin donațiile oamenilor care-ți doresc și ei să facă bine: rechizite, mâncare, haine, cărți.

De multe ori, preotul Damaschin le oferă unor tineri care știu că li s-a terminat copilăria și viața la 12 ani (dacă-s băieți și sunt trimiși la oi în alte județe ale țării)  ori 14 ani (dacă-s fete și sunt considerate bune de măritat), speranța că viața poate fi și altfel. Că viața trece dincolo de sărăcie și muncile câmpului, care sleiesc un copil de orice putere. El le arată că are încredere în ei și în talentul lor, pe care îl descoperă cu răbdare. Îi învață să viseze și să creadă în ziua de mâine și în oameni buni, care-s mai aproape, poate, decât cei care le-au dat viață. Și uite așa au ajuns, în cei 13-14 ani de când preotul Damaschin împarte binele în sufletele oamenilor, cu mic cu mare, ca tineri săraci să fie absolvenți de Medicină și să se pregătească să salveze, la rândul lor, vieți.

Dar lupta nu s-a terminat aici. Încă există mame singure, alungate de acasă, copii săraci și adulți care se culcă flămânzi. Despre războiul ăsta, pe care e sigur că-l va câștiga la un moment dat, ne-a vorbit preotul Dan Damaschin.

”Dacă Dumnezeu m-a pus în fața unei persoane aflată într-o anumită ipostază a vieții, eu sunt de acum responsabil, pentru că știu problema lui”

Știri de Iași: Când ați început să-i ajutați pe oamenii cu probleme?

Preotul Dan Damaschin: De când mă știu. De la mama de acasă. Noi suntem făcuți să trăim prin alții, să îi ajutăm pe alții. Nu suntem niște stejari seculari în mijlocul câmpului și noi singuri în univers. Nu. Ne trimiteau la școală și eram foarte revoltat pentru faptul că unii copii nu mergeau la școală, nu era cineva care să îi ajute să depășească problemele pe care le aveau în familie, cu părinți divorțați și alcoolici. Sunt preot în Iași de 13 ani și am văzut că este o mare problemă. Sunt multe mame nevoiașe, multe mame cu mulți copii, multe mame singure, abandonate de soți, de concubini și de tot felul de traficanți, care se confruntă cu o problemă reală.

Știri de Iași: Nu merge doar cu partea de consiliere? Că se tot bate moneda pe partea asta.

Pr. Dan Damaschin: Nu merge doar cu consilierea, cu vorba bună, doar cu spovedania. Oamenii au nevoie de sprijin real. Cuvântul nostru, de fapt, trebuie dublat de o faptă bună. Altfel nu merge. Dacă Dumnezeu m-a pus în fața unei persoane aflată într-o anumită ipostază a vieții, eu sunt de acum responsabil, pentru că știu problema lui. Nu pot să spun că nu mă privește. Da, nu sunt eu responsabil în fața legii. Dar în fața lui Dumnezeu, dacă pot să fac cât de cât ca acea problemă să fie rezolvată, înseamnă că dau socoteală lui Dumnezeu, pentru că nu am făcut nimic pentru acea persoană.

Cum se pune lumea în mișcare

Știri de Iași: Dar asta este o responsabilitate foarte mare..

Pr. Dan Damaschin: Pentru oricine. Și pentru voi, ca ziar. Ai aflat despre un om, te-ai întâlnit cu el față în față, ai fost la el acasă, ai dat știre că ăla are nu știu ce nenorocire, nu poți spune în fața lui Dumnezeu că nu ai știut. Ai știut. Dar aveai și tu cinci prieteni care puteau da o farfurie de mâncare, aveai și tu un sac de haine acasă... Fiecare are ceva de oferit. Hai să vedem ce putem face în privința aceasta. Și chiar am început să lucrez în modul acesta simplist. Am prieteni, paciente de aici, foste paciente și așa am început să punem lumea în mișcare.

Am plecat de la un necaz, că mama cu copilul are nevoie de ajutor și am ajuns la un milion de probleme cu care se confruntă, asta este altceva. Adică, la plecarea din maternitate mama trebuia să primească scutecele, hăinuțe, bani de drum și poate ceva alimente. De multe ori am fost nevoiți să ducem mama acasă, la copii. Și acolo am văzut că nu au casă, copiii nu au haine, copiii trebuie să meargă la școală și nu au bani pentru liceu sau facultate. Așa au apărut mai multe proiecte.

Știri de Iași: Cum ar fi?

Pr. Dan Damaschin: Proiectul Grăunte de Muștar a plecat de la câțiva copii, în 2005 și am ajuns acum la 3.000 de copii pe care trebuie să îi îmbrăcăm și pregătim pentru școală. Marea parte provin din familii cu mulți copii, de la cinci în sus, cu un singur părinte sau situații de criză, în care a luat foc casa, e un copil foarte bolnav și așa mai departe.

”La noi, nici bugetul și nici legislația nu ne împiedică să îi recuperăm pe acești oameni, să le facem o nouă șansă la viață”

Știri de Iași: De ce ”Grăunte de muștar”?

Pr. Dan Damaschin: Pentru că, în limbajul nostru creștin evanghelic, domnul nostru Iisus Hristos aseamănă grăunțele de muștar cu credința. Din cea mai neglijabilă sămânță de muștar ca dimensiune, crește un arbust foarte mare, unde stau și păsările și se adăpostesc de soare.

Din acest proiect a ieșit proiectul ”Dăruim speranță”, fiindcă sunt foarte mulți copii care au nevoie sporită pentru educație, care trebuie sprijiniți la internat, care au nevoie de meditații.

Am ales un procent de 10% din copiii aceștia, care au rezultate mai bune fiecare, pe lângă hainele pe care primesc de trei ori pe an, primesc o tabără la mare, o tabără la munte, meditații gratuite. Intervenim, deci, oriunde este nevoie.

Iar din acest proiect a ieșit, așadar și proiectul Casei Speranței. Unde, dacă unei familii i s-a prăbușit casa sau nu a avut casă, i-am făcut casa de la zero.

Iar dacă avem mame nu au unde să se ducă, pentru că soții sau concubinii le-au dat afară, căutăm cazare, cum ar fi în casa din Cicoarei.

Știri de Iași: Și cât stau acolo?

Pr. Dan Damaschin: Pe o perioadă nedeterminată. Nu am pus termene. Știți, e foarte ușor de fixat reguli.

Știri de Iași: Dar statul pune reguli și dă termene în astfel de cazuri.

Pr. Dan Damaschin: Da, ei zic că sunt condiționați de buget, de legislație. La noi, nici bugetul și nici legislația nu ne împiedică să îi recuperăm pe acești oameni, să le facem o nouă șansă la viață.

”Să nu își imagineze cineva că eu sunt Superman”

Știri de Iași: Câte familii se află sub monitorizarea dumneavoastră?

Pr. Dan Damaschin: În teren avem 60-70 de familii pe care le monitorizăm. Sunt zeci de cazuri. Vezi cum familia crește, cum copiii merg la școală, vin și îți bat la ușă: ”părinte, nu am bani de îmbrăcăminte”. Anul viitor vin ”părinte, nu am bani de cazare, a intrat la Iași la școală, dar nu se poate duce”.  Însă avem zeci, sute de cazuri în acesti 13-14 ani, de copii care au crescut și au reușit. Sigur, sunt și multe provocări, să nu își imagineze cineva că eu sunt Superman și le fac pe toate, ca să se învârtă pământul în jurul meu.

Știri de Iași: Păi, chiar păreți un superman. Tot ceea ce ați făcut până acum a fost din donații. Cum ați reușit să îi strângeți pe oamenii aceștia în jurul dumneavoastră?

Pr. Dan Damaschin: Trebuie să vadă în ceea ce faci nu doar bănuțul lor, ci și credința ta, că cu ajutorul lui Dumnezeu va fi bine. În al doilea rând este vorba despre transparență. Se cheltuie o grămadă de bani, dar să nu uităm că noi lucrăm mare parte volunatr. Oamenii au prins drag și știu că, atunci când pot face o faptă bună, darul ajunge la destinație în forma cea dorită de ei.

Știri de Iași: Câte locuri aveți în casa pentru mamele singure de pe Cicoarei? Și cât v-a luat s-o construiți?

Pr. Dan Damaschin: Efectiv, la casă s-a lucrat patru luni. E vorba despre peste 300 de mp, de un centru de activitati, l-am numit noi sala ”Daniil Sihastrul” și de un așezământ cu 11 locuințe micuțe. În total ar trebui să stea 11 mame cu o medie de 2-3 copii, iar la demisol în spațiul acela, cam 50 de copii ar putea să beneficieze de masă, de meditații, de tot ceea ce înseamnă sprijin pentru a se integra în societatea noastră.

Știri de Iași: De unde ar urma să vină acești copii?

Pr. Dan Damaschin: În sala respectivă ar urma să vină copiii din zonele defavorizate de la marginea Iașiului. Acolo sunt sute de familii care și-au făcut casă pe malul Bahluiului, e o zonă, așa, a sărăciei. Și s-ar bucura de o măsuță caldă, de o temă făcută. Ne vom organiza după ce ne întoarcem de la mare cu copiii, să vedem dacă poate fi una permanentă, dacă vom găsi sprijin...

Când te hrănești din credința oamenilor, nu renunți la fapte bune

Știri de Iași: Pentru că toate astea înseamnă mulți bani...

Pr. Dan Damaschin: Problema nu-i de bani, e de oameni. Ai nevoie de oameni care să se ocupe de locul acesta. E nevoie de oameni care să facă meditații cu copiii, o dată de două ori pe săptămână, care s-ar mulțumi și cu puricii pe care îi iau de acolo, și cu mizeria de acolo, pentru că sunt copii care nu au apă curentă, nu au nimic acolo, în zona aia. Asta e: te mulțumești sau nu? E ușor de spus că facem, dacă avem bani. Dar când vezi că nu ai oameni care să lucreze acolo...

Știri de Iași: Cu câți oameni lucrați dumneavoastră la aceste proiecte?

Pr. Dan Damaschin: Vorbim de o echipă de vreo 7-8 voluntari permanennță în biserică, mare parte din cei 50 de bursieri sunt și ei voluntari.

Știri de Iași: V-ați simțit, vreodată, copleșit de problemele oamenilor? Ați simțit că nu mai faceți față?

Pr. Dan Damaschin: Da, de foarte multe ori. Dar gândul că omul de departe îți dă, acolo, 10 euro să faci o faptă bună, gândul că ai oameni aproape și se culcă flămânzi acasă, că dummeavoaastră vă rupeți din timp și faceți lucrul ăsta, ca lumea să fie mai bună, nu îți permite să te mai întorci. Trebuie să mergi înainte, pentru că toată lumea crede în bine și te hrănești și tu cumva din credința lor: din credința omului care știe că va fi ajutat, din credința omului care dăruiește și din a celor care te sprijină pe toate planurile. S-a creat o comuniune între acesti factori, încât nu mai dai înapoi.

”Se pleacă de acasă de foame, fetele mai mari sunt abuzate prin muncă și sunt stoarse de taică-su care stă la bar”

Știri de Iași: Care sunt cazurile care vă dau cele mai multe nopți nedormite?

Pr. Dan Damaschin: Sunt multe, nu pot ierarhiza. Sunt probleme mari la cazurile care sunt mai departe de oraș, unde ai nevoie de resurse mari pentru a trata aceeași problemă de lângă biserică sau de lângă spital. Dacă, de exemplu, mi s-a dărâmat o casă la 80 de km de Iași, la Dagâța, un drum până acolo e două ore dus, două ore întors. Niciodată când se pleacă la Dagâța pentru a ajuta o familie, oamenii mei nu se întorc mai devreme de 11 noaptea. Pleci cu mașina, o încarci cu daruri, ajungi acolo și te întorci seara. Te gândești la ei, ai o mulțime de griji. După care apar probleme în cazul familiilor de etnie romă, acolo unde investești mulți bani, mulți bani cu copiii și vezi că, la un moment dat, pentru că instituțiile statului nu se implică în reglementarea marilor probleme de acolo, la 14 ani fata se mărită. Pentru că așa e la noi!

Știri de Iași: Vă enervează sau vă doare mai mult?

Pr. Dan Damaschin: Mă doare. Mă doare și caut soluții. Și le găsesc, pentru a stârpi acest cancer social care capătă forme tradiționale. Acolo nu e nimic tradițional: se pleacă de acasă de foame, fetele mai mari sunt abuzate prin muncă și sunt stoarse de taică-su care stă la bar. El își ia ajutorul sociaal, alocația și le consumă pe băutură, iar copiii muncesc. La 14 ani, fata o întinde unde vede cu ochii, ca să scape de munca de acasă, deși se întoarce asupra ei această decizie, ca un bumerang. Dar dacă în România nu este poliție care să fie la ușă, ca în Germania, dacă Protecția Copilului nu intervine când un copil de 14 ani este luat și măritat ca fiind act sexual cu un minor, dacă primăria nu spune nimic, că dacă spune, taică-su nu mai votează data viitoare, ce pot să fac eu?

Investești și sprijini întreaga familie, îi țin și pe părinții ăia fără de minte în spate, ca să recuperez copilul. Te străduiești să respecți legea, când NIMENI din autorități nu aplică legea! Iar eu trebuie să aplic legea, pentru a salva copilașii și a-i scoate din starea aceea. Și, uite, avem studenți la medicină, la medicină veterinară, la liceul de arte elevi, din astfel de familii în care nu se mergea mai departe.

Știri de Iași: Soția și copiii dumneavoastră ce spun?

Pr. Dan Damaschin: Nu este ușor să ai o astfel de familie, în care eu, ca soț și tată a patru copii, ajung acasă la 10:00 seara. Soția este principalul consilier. Copiii mei sunt și ei printre principalii voluntari. Învață de la mine, dar au și ei problemele lor. Mă simt vinovat că nu îmi fac timp atât cât ar merita copiii pentru a discuta aceste probleme. Rămâne soția, dar e nevoie și de o mână de bărbat. Facem ce putem. Mă consolez că acești copii nu au tată.

”Ăștia ar trebui legați toți și duși la pușcărie!”

Știri de Iași: Ce vă enervează cel mai mult la statul ăsta?

Pr. Dan Damaschin: Lipsa de vocație a celor care sunt pe poziții importante. Dacă se poate, aranjăm un post de asistent social la primărie, scrii acte, nu faci nimic, am avut și eu câteva încercări de a angaja un asistent social. Dar la noi înseamnă să iei mama din spital, o duci în biserică, la magazie, îi iei bagajele, o duci acasă, o urci în tramvai și abia apoi faci actele. În sistemul de stat ai nevoie de unul care să facă actele, de un șofer care să te ducă până la gară, mai e un aistsent social care să te preia la primărie acolo, plătiți cu toții cu câte 1000 de euro, când treaba asta o face un singur om, pe o linie de tramvai, în două ore! Nu-ți trebuie mai mult! De asta mă enervează.

Știri de Iași: Poate ar trebui să fie mai oameni?

Știri de Iași: Da, ar trebui să fie oameni. Există un caz celebru într-o comună din Iași în care unei femei cu mulți copii nu i se face ajutor social. Bărbatul ei a umblat ca un derbedeu toată Europa, nu a trimis un ban ani de zile, iar răutatea asistentului social este mare. Spune că nu o poate ajuta cu nimic. Femeia aia nu poate oferi o șpagă, nu poate oferi un miel, un ou. Că așa se procedează, bănuiesc eu, în zona respectivă. Și asta este răutate! Răutate premeditată. Ăștia ar trebui legați toți și duși la pușcărie.

Cum te lupți cu autoritățile: ”Cu credință. Hristosul meu este atotputernic”

Știri de Iași: Ce vreți să faceți, după toate aceste proiecte de care mi-ați vorbit până acum?

Pr. Dan Damaschin: Vreau să bat ipocrizia instituțiilor cu copii care se pierd și să fac un cămin în care copiii care vor să vină la școală, să fie aduși mai devreme, să nu mai fie vânduți ca ciobani sau fetele să fie măritate. Așa se întâmplă pe aici: băieții sunt vînduți la 12 ani, la oi, iar fetele sunt măritate. Și atunci, dacă copiii vin din clasa a V-a sau a VI-a la școală, la internat, copilul scapă de lăcomia părinților, de ipocrizia autorităților și va putea să facă o școală și nu va fi nevoit să își încheie viața la 12-14 ani.

Știri de Iași: Cum vă puteți lupta cu ipocrizia autorităților? Credeți că veți câștiga?

Pr. Dan Damaschin: Cu credință. Hristosul meu este atotputernic. Cu cât credem în ceea ce poate face El, restul nu mai contează. El face mult mai mult decât pot face autoritățile, dacă oamenii sunt devotați cauzei.

Adauga comentariu