EXCLUSIV! Maricel Popa: ”Pe mine mă vor judeca ieșenii pentru banii pe care i-am adus”

400 de kilometri de drumuri moderne, un miliard de euro din fonduri europene, școli fără toatele în curte, un aeroport care să suporte un trafic de cinci milioane de persoane și spitale moderne, care să le întreacă pe cele din Sud-Estul Europei. Acestea sunt ambițiile lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, care a vorbit despre cele de mai sus, precum și despre relația încordată cu primarul Iașiului, Mihai Chirica, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru Știri de Iași.

Știri de Iași: Care sunt principalele direcții de dezvoltare ale județului Iași?

Maricel Popa: Principalele direcții de dezvoltare ale Iașiului sunt trei. Vrem să acordăm o atenție deosebită infrastructurii rutiere, infrastructurii sanitare și infrastructurii învățământului. Din 27 iunie 2016, de când mi-am preluat mandatul, am început să analizez fiecare obiectiv în parte și să stabilesc prioritățile.

Știri de Iași: Care sunt acestea? Nu au rămas ”moștenire” din mandatele trecute?

Maricel Popa: Am rămas foarte uimit când am constatat că ani întregi nu s-a investit aproape nimic în infrastructura rutieră.

Știri de Iași: Puteți da un exemplu concret în acest sens?

Maricel Popa: Da. Pe timpul domnului Simirad s-au executat doar 18 kilometri de drum județean, adică au fost modernizați, iar în timpul domnului Adomniței am avut doar 21 de kilometri de drum modernizat.

Știri de Iași: De câți kilometri de drum județean trebuie să aibă grijă CJ Iași?

Maricel Popa: Vorbim de 1.053 de kilometri, iar ceea ce a fost modernizat este foarte puțin. Extraordinar de puțin. Am mai găsit 240 de unități de învățământ fără autorizație sanitară și am constatat că lipsește cu desăvârșire în mediul rural actul medical. Este câte un medic arondat pe patru-cinci comune, 10 comune. Acum este o procedură în care fiecare își ia pacienții și după aceea nu-i mai dă decât sub anumite condiții, se plătește fiecare pacient, exact cum a fost la Alexandru Ioan Cuza, unde medicul a plecat în străinătate și medicului care a venit în urmă i s-au cerut în jur de 40.000 de euro. Mi se pare o aberație! Unul tânăr, dacă are 40.000, nu mai vine acolo. Cred că e o greșeală legislativă.

Știri de Iași: Câți kilometri de drum s-au modernizat și urmează a fi modernizați în mandatul dumneavoastră?

Maricel Popa: De când am venit la Consiliul Județean, am lansat ideea să atrag finanțări de 500 de milioane de euro până la sfârșitul mandatului și să încep 300 de kilometri de drum județean. Am reușit să lansez cei 300 de kilometri de drum județean, avem până la ora actuală finanțare pentru 270 de kilometri de drum județean, dar restul de finanțări vin pe aplicații pe transfrontalier sau alte aplicații suplimentare pe axa 1 și prin POR, ceea ce înseamnă că vom depăși cei 300 de kilometri. Iașiul are 1.053 de kilometri, din care 90 de kilometri sunt de pământ. Am redus numărul kilometrilor de pământ și vreau ca până la sfârșitul mandatului să nu mai fie drumuri de pământ, să fie drumuri pietruite. Sunt 400 de kilometri de drum destul de sărace în piatră și balast și sunt în jur de 280-300 de kilometri de drum  asfaltat, dar cu deficiențe majore.

”După ce am avut o experiență destul de bogată, de trei ani și ceva în Guvern, știu și la ce uși să bat”

Știri de Iași: Susțineți că se face treabă de când ați venit dumneavoastră la Consiliul Județean. De ce se pot face aceste lucruri acum și nu s-au făcut înainte? Echipa ce se ocupă de proiecte și de atragerea fondurilor nu este aceeași ca în mandatele trecute?

Maricel Popa: Eu am mai schimbat câte ceva. Am reușit în doi ani să semnez fonduri neguvernamentale și fonduri europene în jur de 600 de milioane de euro. Am depășit, de fapt, 600 de milioane de euro pentru spitale, pentru învățământ, pentru infrastructura rutieră, pentru apă și canal. Pentru că apa, canalul și asfaltul nu mai reprezintă un moft în 2018, ci reprezintă o necesitate, o prioritate. Este o maximă prioritate, mai ales că, din 2018, pentru canalizări putem fi atacați la Curtea Internațională pentru infrigement. Nu vreau să intru în mai multe detalii, pentru că este un subiect foarte complex, dar vreau să spun că suntem în procedura de licitație pentru 200 de kilometri, în maxim două-trei luni vom avea executanții.

Pe 17 septembrie vom avea proiectarea pentru Axa 1, cel mai mare drum din Iași, 173 de kilometri Iași – Suceava, unde va fi conectat municipiul Iași cu municipiul Suceava. Este un drum foarte așteptat, de peste 10 ani. Cred că nu s-au acordat foarte multă atenție fondurilor de investiție. Eu merg două zile pe săptămână la București, la diferite ministere. Este adevărat că, după ce am avut o experiență destul de bogată, de trei ani și ceva în Guvern, știu și la ce uși să bat. Drept dovadă, vedeți că am reușit să luăm suplimentarea pe fonduri europene.

Așa am făcut și în 2014. Eu fiind președintele ADR Nord Est, am propus Comisiei Europene, la Tulcea, în luna mai, ca lucrările făcute din fonduri publice, guvernamentale, ale consiliilor județene sau ale UAT-urilor să fie decontate ca lucrări în avans de Comisia Europeană. Această propunere a fost aprobată după o lună și, astfel, am reușit să aducem în Iași 32 de milioane de euro numai pentru spitale.

Acum mai avem o aplicație pentru muzeul ”Vasile Alecsandri” și reușim să luăm toți banii înapoi. Pe aceeași aplicație vom lua banii pentru drumul de la Blăgești la Cotnari, 36 de km. Și în felul acesta depășesc cei 300 de kilometri. Dar eu îmi doresc ca până la sfârșitul mandatului să facem 400 de kilometri de drumuri județene asfaltate și un miliard penttru investiții. Avem șanse foarte mari să ajungem la un miliard, deoarece sunt în evaluare la ora actuală proiecte europene în valoare de peste 500 de milioane de euro. Chiar putem depăși miliardul.

26 de dispensare noi în mediul rural

Știri de Iași: Spuneți-mi despre proiectele transfrontaliere.

Maricel Popa: Consiliul Județean are 12 proiecte și 3 proiecte cu EURONEST. Din păcate, Euroregiunea nu a avut nicio aplicație.

Știri de Iași: De ce?

Maricel Popa: Nu vreau să comentez de ce, dar cred că acolo unii iau doar salarii și atât. Dar, repet, nu vreau să comentez mai mult. Da, știu mai multe, dar alții sunt cei care trebuie să gestioneze aceste probleme.

Știri de Iași: Să revenim atunci la proiectele transfrontaliere. Ce se întâmplă în cadrul acestora?

Maricel Popa: Prin proiectele transfrontaliere reușim să facem alte trei sectoare de drumuri comunale, drumuri județene, reușim să refacem bojdeuca lui Ion Creangă, casa Negruzzi, Vasile Alecsandri și sunt și alte obiective. Tot prin fondurile transfrontaliere facem un centru de excelență la Pașcanu, pentru transplant de ficat, în valoare de 6 milioane de euro. Și avem și alte proiecte.

Știri de Iași: Ați vorbit despre infrastructura rutieră. Cum stăm la capitolul sănătate?

Maricel Popa: Pe partea medicală am reușit să aducem finanțări pentru modernizarea a 44 de dispensare, din care 26 noi, în mediul rural și este foarte important, pentru că acolo insist foarte mult pe prevenție. Am fost în comisia interministerială europeană în 2014 și m-am îngrozit când am auzit că în România mor 9.000 de femei pe an din cauza cancerului de col uterin și cancerului mamar, două cancere care, dacă sunt depistate la timp, se pot evita. Am propus scannere pentru cancerul de col uterin și cel mamar, pentru a efectua testul Papa Nicolau în 20 de minute, nu în cinci zile, s-a aprobat și a devenit program național. Deci una dintre propunerile mele a devenit program național. Am avut două propuneri importante cât am fost în minister: scannerele pentru depistarea cancerului de col uterin și cancer mamar și voucherele de vacanță. Amândouă au devenit programe naționale și sunt foarte mulțumit.

Strategia noastră este mult mai bogată și aici amintesc de centrul de excelență de la Neurochirurgie. Am reușit ca ora exactă pe neurochirurgie să se dea la Iași, unde se va construi un centru de excelență modern pe centrul și Estul Europei, fiind singurii care deținem aparatura performantă pentru operații spinale și aici, după două zile, pacienții pot pleca acasă.

La spitalul de pediatrie avem o investiție de 27 de milioane de euro, plus trei milioane de euro pentru UPU. La ora actuală nu este decât un hol de 98 de metri în care sunt primiți pacienții și prin acest proiect se vor dezvolta 2.800 de metri. În cele șase spitale pe care le gestionăm vom avea patru clădiri noi, cu alte concepte. La spitalul Cuza Vodă vrem să înființăm o clinică nouă, în care să fie internările de zi, iar spitalul să rămână cu internările clasice. Am început la Boli Infecțioase modernizarea tuturor pavilioanelor și chiar dacă sunt clădiri vechi, deja actul medical este civilizat. Am reușit să igienizăm toate spitalele.

Știri de Iași: Ați vorbit despre drumuri, despre spitale. Cum stăm la capitolul infrastructură școlară?

Maricel Popa: La școli, când am preluat mandatul, mi-am dat seama de dezastrul școlilor din mediul rural, fiindcă aveau WC-urile în curte, nu aveau apă și cele mai multe boli digestive sunt de la apa pe care o beau și atunci am decis ca pentru fiecare școală – și acum avem în lucru procedurile la 178 de școli – să avem toaleta în cadrul școlii, canalizare și apă potabilă.

”Nu facem numai spectacole și stindarde, facem și ceva concret”

Știri de Iași: Care sunt proiectele dedicate Centenarului? Vorbesc despre cele de care se ocupă strict Consiliul Județean Iași.

Maricel Popa: Avem foarte multe proiecte dedicate Centenarului. În primul rând FILIT-ul, care va avea cea mai mare rezonanță. Apoi pot aminti festivalul internațional de teatru tânăr, un alt eveniment cu rezonanță. Vrem să construim o statuie, pentru că Iașiul a fost martorul celor trei uniri. Chiar aici, în curtea bisericii Trei Ierarhi, Mihai Viteazul a pus stema capului de bour pe steagul principatelor unite și trebuie să fie respectat. Vrem să construim o statuie în onoarea celor trei mari capete care au reușit să facă România modernă. Vrem să construim un parc pentru cel mai mare accident feroviar, cu 1.100 de stejari, la Ciurea, pentru că în 1.917 a fost cel mai mare accident feroviar din România. Un tren cu soldați, refugiați, care veneau de la Bârnova a deraiat și în memoria lor vrem să facem un parc centenar.

Avem peste 100 de acțiuni în mediul rural pentru sărbătorirea Centenarului. Nu facem numai spectacole și stindarde, facem și ceva concret. La ora actuală, putem spune că Iașiul este pe podium. Vrem să facem și o sală de spectacole, unde să fie operă și filarmonică, suntem în discuții avansate cu diaceza catolică pentru a prelua sala Filarmonicii și a o moderniza. Vrem să dezvoltăm și aeroportul, avem foarte multe proiecte în derulare și cu siguranță am reușit să aducem mentenanța la aeroport, pentru avioanele mari, Boeing și Airbus. Acum tratăm cu altă firmă pentru mentenanța elicopterelor și avioanelor ușoare, este singura din țară, vrem să mărim parcajul avioanelor și un nou terminal cargo și un nou terminal pentru pasageri, pentru cinci milioane de pasageri. Noi trebuie să privim pentru următorii cinci ani, 10 ani.

”La cancanuri, spectacole și circ... domnul primar este actor”

Știri de Iași: Până unde merge lipsa de colaborare dintre Primăria Iași și Consiliul Județean Iași?

Maricel Popa: După cum sesizați, eu am proiecte concrete, de peste 600 de milioane de euro. Pentru municipiul Iași am peste 70 de milioane de euro proiecte, ceea ce primăria are doar de vreo 6-7 milioane de euro. Proiectul de la Palatul Braunstein și Baia Turcească, fiind președintele ADR, prin alocări din alte surse de finanțare, mi se datorează mie. Deocamdată Primăria Iași nu a luat decât biserica Frumoasa. Dovadă: am atras 600 de milioane, în comparație cu Primăria Iași, care pune stindardul peste tot și țipă de doi ani ”Jos Guvernul!”, a atras doar puțin peste 10 milioane de euro. Faceți dumneavoastră comparația. Pe mine mă vor judeca ieșenii pentru banii pe care i-am adus: 600 de milioane, comparativ cu 10 milioane de euro. Cred că este o diferență. În rest, nu merg pe dezvoltarea copilăriilor sau cancanurilor la care se coboară domnul primar. Eu vorbesc despre proiecte concrete. La cancanuri, spectacole și circ... domnul primar este actor.

Știri de Iași: Ce faceți cu consilierii locali ai PSD, care votează după cum le dictează primarul Mihai Chirica?

Maricel Popa: Eu pot să le propun, iar fiecare își asumă responsabilitatea. Noi suntem de acord cu proiectele de dezvoltare a municipiului Iași. Nu sunt de acord cu unele aranjamente. Pe unele le depistăm la timp, pe unele nu, dar sunt și alte metode. De exemplu, împreună cu Inspectoratul Școlar Iași, am propus înființarea unui centru de performanță, dar între timp domnul primar a dat unei firme private liceul respectiv, în ședință extraordinară. Am atacat această propunere la domnul prefect, iar domnul prefect o va ataca în continuare, la anularea acestei decizii. În continuare insist pentru proiectele municipiului, că și eu trăiesc în municipiu și mă interesează să fie un oraș sigur, un oraș luminat și un oraș curat.

Adauga comentariu