Lila, spaima traficanților de droguri

Este cuminte, frumoasă și extrem de prietenoasă. Este și foarte deșteaptă, motiv pentru care participă la cele mai importante misiuni și nu are nicio reținere în a descoperi infractori. Lucrează de nouă ani la Sectorul Poliției de Frontieră Huși și a dejucat, până acum, planurile mai multor traficanți de droguri, acesta fiind domeniul în care a fost antrenată.

Se numește Lila, are 10 ani și este câinele polițiștilor de frontieră din Huși. A ajuns aici după ce s-a perfecționat la Centrul Chinologic de la Sibiu.

”În august 2008, câinele de serviciu Lila a fost preluat de la Centrul Chinologic Sibiu. Potrivit celor declarate de către conductorul câinelui, încă de prima dată între el şi câine s-a creat o legătură specială, căţelul de aproape şase luni apropiindu-se de mâna întinsă a poliţistului fără nicio reţinere.Câinele a fost adus la Sectorul Poliţiei de Frontieră Huşi, unde până în luna iunie 2009 a avut loc perioada de predresaj. De fapt, este perioada în care între câine şi conductorul acestuia se formează o relaţie strânsă, ajungând să se cunoască şi să înveţe împreună cum să devină cu adevărat parteneri. Ulterior, la Centrul Chinologic Sibiu, timp de 16 săptămâni, a parcurs cursul de formare şi perfecţionare, specializarea detectare stupefiante”, a povestit, pentru Știri de Iași, Denis Mihaela Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași.

Frumoasa cățelușă are un palmares impresionant, ne dezvăluie colegii ei.

”Din august 2008 până în prezent îşi desfăşoară activitatea la Sectorul Poliţiei de Frontieră Huşi. Extrem de abil, câinele LILA a ajutat poliţiştii de frontieră la depistarea mai multor activităţi infracţionale.

Cele mai importante descoperiri:

 • 3.000 tablete substanţe anabolizante într-un colet;
 • 3.000 grame cannabis în cadrul unei acţiuni a B.C.C.O.;
 • 7.000 tablete substanţe anabolizante în roata de rezervă a unui microbuz;
 • 255 fiole şi 2.640 tablete substanţe anabolizante într-un microbuz;
 • aproximativ 3.000 tablete substanţe anabolizante într-un colet;
 • 53.000 tablete substanţe anabolizante în roata de rezervă a unui microbuz”, mai spune Denis Mihaela Lazăr.

Purtătorul de cuvânt al ITPF Iași mai precizeacă că obținerea acestor rezultate nu ar fi posibile fără o pregătire continuă și riguroasă.

”În conformitate cu prevederile Catalogului Schengen, Instrucţiunilor M.A.I. nr. 636/2005, Concepţiei privind utilizarea câinilor de serviciu în structurile P.F.R., procedurilor şi dispoziţiilor pe această linie, pregătirea se execută în timpul misiunilor, prin antrenament individual (disciplină şi specialitate) şi în cadrul convocărilor lunare.  Convocările lunare cu durata a 8 ore (teoretic şi practic) se efectuează sub îndrumarea agentului responsabil de conducerea convocărilor lunare de pregătire a câinilor de serviciu, cu participarea ofiţerului desemnat din cadrul Compartimentului S.C.T.F. şi sub îndrumarea ofiţerului desemnat din cadrul Compartimentului Pregătire Continuă.

Câinii aflaţi în predresaj execută zilnic, cel puţin 3 ore de antrenament. Conductorii care au în primire căţeii execută şi următoarele activităţi:

 • formarea şi întărirea ataşamentului căţeilor faţă de conductor;
 • formarea deprinderilor necesare fiecărui tip de specializare;
 • îngrijirea şi hrănirea căţeilor;
 • zilnic, conductorii cu câinii aflaţi în predresaj se deplasează prin zone aglomerate cu  scopul de a obişnui căţeii cu factori de distragere din mediu;
 • studiul metodologiilor de lucru şi a metodelor de dresaj.

Conform prevederilor legale nu doar câinii desfăşoară activităţi de pregătire. Pregătirea conductorilor câini servciu se realizează prin convocări lunare efectuate la nivelul fiecărei subunităţi, ce constau în pregătire teoretică şi practică”, ne mai explică Denis Lazăr.

Adauga comentariu