”Tudorel, nu ești ieșean, marș la Dragnea-n Teleorman!”. Știu ieșenii pentru ce protestează? (VIDEO și FOTO)

Și-au făcut eveniment pe Facebook. Au trimis e-mailuri tuturor celor înscriși în comunitățile lor și au așteptat să se facă sâmbătă, pentru a ieși din case. Astăzi au protestat, la Iași, în fața Universității Alexandru Ioan Cuza, împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader. Tudorel Toader este suspendat din funcția de rector al Universității pe perioada în care își exercită mandatul de ministru. S-au strâns aproape 200 de oameni și au făcut un lanț uman în jurul instituției de învățământ, scandând tot felul de lozinci împotriva lui Toader: ”Tudorel, nu ești ieșean, marș la Dragnea-n Teleorman!”, ”Tudorel, slugă model!”, ”N-ai tu fire în mustață, cât putem sta noi în piață!”, ”Demisia!”.

Știri de Iași a scris despre evenimentul anunțat de comunitățile DeClic și ”Iașul nu tace”. Asta a stârnit o mulțime de comentarii în subsolurile articolului, pe pagina de Facebook, unde o mulțime de ieșeni revoltați au susținut că protestatarii habar nu au de ce ies în stradă. I-am întrebat și noi care sunt motivele pentru care au ieșit la protest. Concluziile le trageți voi, cititorii.

Oana Vasiliu:

În primul rând, pentru că nu suntem de acord cu ceea ce face Tudorel Toader.

Știri de Iași: Ce face?

Mai nou, pune ca prioritate deținuții. Noi spunem că, în momentul de față, prioritățile ar fi altele. Da, e adevărat că deținuții nu au condiții optime în închisori dar, dacă mergem în spitalele din România, vom observa o situație cruntă. Prima dată ar trebui să se ocupe de aceste probleme. Apoi, după ce se rezolvă, să se ocupe și de deținuți, să plătească 7 euro pe zi pentru deținuți, așa cum spun că ne forțează CEDO. Să plătească și din banii lor, că tot au pensii speciale, și-au dublat salariile.

 

Maria, 68 de ani:

Cu sinceritate, am venit din devotament pentru țara mea, pentru tineretul nostru, pentru o justiție corectă și subliniez asta, pentru că nu toată justiția e corectă.

Știri de Iași: De ce spuneți că justiția nu e corectă?

Se vede acum după eliberările pe care le fac. Contează legile pe care le-au votat ei proaspăt, pentru sufletul și libertatea lor. Am venit să demonstrez împotriva domnului Toader, care este ieșean și ne face de râs.

Știri de Iași: Cum vă face de râs?

Nu este corect. Nu este corect în deciziile pe care le ia.

Știri de Iași: Concret, ce face? Ce nu face corect?

Așa am văzut eu. Asta este opinia mea. Fiecare om are o opinie. Eu am urmărit toate episoadele și nu-mi place cum se comportă.

 

Elena Mihăilescu, 71 de ani

Protestez pentru o justiție independentă, pentru neimplicarea politicului în justiție. Vrem separarea puterilor în stat. Sperăm să fie demonstrații și în alte localități, care într-un final vor duce la ceva. Dar dacă nu vom face nimic, ei avansează cu intrarea cu picioarele în celelalte instituții și atunci vom fi ca pe vremea lui Ceaușescu.

Știri de Iași: Ce vă deranjează?

Poziția dumnealui ca om de specialitate juridică. Ar trebui să fie corect. El ar trebui să îi influențeze pe ceilalți din domeniul politicului, dar părerea mea este că e invers, politicul îl influențează pe el și el, probabil, ca să își mențină poziția și postul, joacă cum cântă ei. Protestez că mă gândesc la țară și la copiii noștri, că eu nu știu cât mai am de trăit. Că mâine nu mă mai pot trezi.

 

Flavius Solomon, 50 de ani:

Protestăm pentru că nu credem că îi face onoare unui rector specialist pretins în drept ceea ce se întâmplă la Ministerul Justiției de câteva luni.

Știri de Iași: Ce se întâmplă?

În primul rând, m-aș referi la modul în care au fost adoptate legile justiției. Domnul Tudorel Toader este unul dintre autori. A aruncat pe masă comisiei Iordache câteva mape cu proiecte de lege, după aia a spus că nu are nicio legătură cu ele. Protestăm pentru că nu credem că a procedat corect în cazul încercării de demitere a Laurei Codruța Kovesi. A venit cu pretinse argumente, cu încălcarea Constituției care s-a dovedit că nu a fost adevărat și direcția generală a justiției nu este cea care trebuie.

 

Oana Bălan, 42 de ani

Ne-am săturat de atâta corupție. Mi-am pierdut serviciul din cauza corupției, a unui primar, a unor consilieri corupți. Am ieșit pentru prima oară din casă la un protest. Susținem lupta împotriva corupției.

Știri de iași: Ce vă deranjează, concret, la Tudorel Toader?

Evident, opunerea lui, piedicile care i se pun doamnei Kovesi. Am asistat, am văzut atâtea lucruri... Trebuie să protestăm. Eu sunt convinsă că trebuie să ieșim din casă.

 

Matei Bălănescu, 20 de ani, student la Facultatea de Drept, anul I

Protestez deoarece nu mi se pare normal ca într-o țară democratică un asemena ministru să ne reprezinte.

Știri de Iași: Un asemenea ministru? Adică ce nu e în regulă cu el?

Mă deranjează că nu ne mai reprezintă, se modifică legile penale conform guverunului și sunt nemulțumit din această cauză.

 

Eugen Neagu, 73 de ani

De ce protestez? De mult bine și multă prosperitate. Dacă dumneavostră prosperați, eu nu prosper și am motive să ies în stradă. Dacă dumneavoastră credeți că este normal ca de 27 de ani să alunecăm, să mergem la vale, să fim într-o țară tot mai blamată și care singură se pune într-o situație penibilă, eu nu mai suport și trebuie să protestez. Ăsta este unul dintre motive, să vadă tânăra generație că nu toți oamenii de vârsta a treia stau cu mâna întinsă la o pensie, că nu toți oamenii de vârsta a treia sunt dispuși să facă un compromis pentru o găleată sau un galoș și prefer să trăiesc mai modest, dar cu demnitate. Și vreau să-mi aduc copiii înapoi în țară!

 

Florin Dosanu, 30 de ani:

Am ieșit pentru că vrem să apărăm instituția asta, o instituție a învățământului românesc, de toți corupții care mișună prin ea. În principiu față de Tudorel Toader care, după atâția ani de învățământ, e conștient și el că ceea ce spune sunt numai baliverne și noaptea nu doarme bine. Dar, din cauza jocurilor politice, nu-l iertăm și de aia ne-am adunat aici. Urăsc fățărnicia asta!

Știri de Iași: Cum credeți că ajunge un om care este considerat un profesionist să ajungă un fel de slugă, cum scandați voi?

Era ”profesionist” și înainte de 1989. Unele chestiuni nu le-a uitat, când a învățat câteva șmecherii, la începutul anilor 90. Nu e un profesionist adevărat. Nu este un profesionist adevărat.

 

Traian Rânja, 65 de ani:

Trebuie să ștergem o pată rușinoasă de pe obrazul Iașului și a lumii academice și prezența domnului Tudorel Toader, în Ministerul Justiției, unde din ministru de Justiție a ajuns un fel de avocat al infractorilor. Deci faptul că el consideră că hoția trebuie recompensată, că cei care sunt duși acolo pentru jafuri, pentru crime, trebuie să primească chiar și despăguburi, ne face să...

Știri de Iași: Puteți să îmi dați și niște cazuri concrete, vă rog?

Păi, conform legii pe care vrea să o dea, Voiculescu trebuie să primească despăgubiri de 10.000-12.000 de euro. Deci nu este de ajuns că le-a furat de vreo 60 de milioane și că nu a dat un euro înapoi. Faptul că el, chipurile, a stat în niște condiții mizere în pușcărie, el trebuie să fie recompensat. Așa va fi, probabil, cu Năstase și așa mai departe. Este evident că, alături de ăștia vor fi și plevușca, hoți, criminali și violatori.

Știri de Iași: Ce vă revoltă cel mai mult?

Suntem absolut revoltați că acest om a făcut de râs cea mai veche universitate din țară, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, lumea academică ieșeană, integritatea academică ieșeană și îi cerem rapid demisia.

Știri de Iași: Ce a făcut de spuneți asta?

Deci a produs un adevărat dezastru în justiție. Tot ceea ce Iordache a făcut într-o noapte, Ordonanța 13, Toader încearcă pe căi oculte și absolut perverse să le introducă într-un pachet de legi al justiției, ce face ca hoția parlamentarilor să devină legală și să își protejeze libertatea și averile furate.

Știri de Iași: Credeți că vor trece aceste legi?

Cât noi vom sta aici... Noi ne străduim să nu reușească. Sperăm să nu reușească. În orice caz, nu-i va mai fi ușor vreodată să se întoarcă la Alexandru Ioan Cuza.

Știri de Iași: Cum credeți că un om considerat profesionist ajunge să fie sluga penalilor, așa cum scandați aici?

Probabil că este șantajabil. Faptul că el fost procuror comunist, faptul că el și-a clădit o carieră profesională pe căi oarecum oculte... Să ne aducem aminte că a fost nominalizat de Fenechiu, un hoț cunoscut al Iașului, la Curtea Constituțională. Ne face să credem că există niște documente la SIPA, pe care a ținut foarte mult Dragnea să le desecretizeze, de fapt să le aibă într-o mână, care îl țin într-un laț pe acest om și îl fac să se facă de rușine, să își facă de rușine cariera de judecător la Curtea Constituțională, cariera de rector și, în plus, să facă de râs Iașul și cea mai veche Universitate.

Știri de Iași: Credeți că protestele acestea au vreun efect?

Eu cred că da că, dacă nu eram noi, Ordonanța 13 ar fi fost dată de la 1 februarie, anul trecut. Deci ar fi prins efecte, hoții și violatorii ar fi fost pe străzi, ne-ar fi periclitat viața, politicienii ar fi fost scăpați de lege și ar fi fugit de răspundere penală. Totuși, i-am întârziat un an și jumătate. Dacă i-am întârziat, poate îi și putem opri.

Comentarii

ionut

24.03.2018 23:07

Scandalagiul Balanescu ,  macovistul Ranja. Penibili, cu totii.

Adauga comentariu