Angajații Penitenciarului Iași ies în stradă

Miercuri, între 13:00 și 15:00, angajații Penitenciarului Iași vor ieși în stradă, încercând, astfel, să-i convingă pe guvernanți să le asculte revendicările. Acestea se referă la condiții de muncă mai bune, plata orelor suplimentare, precum și la un nou statut.

Mai mult, sindicaliștii îl acuză pe Tudorel Toader de minciuni spuse pe posturile de televiziune, precum și de faptul că a modificat statutul, care fusese agreat și de către reprezentanții angajaților din penitenciare.

”Domnul ministru Tudorel Toader continuă cu dezinformările. Asta a înțeles dumnealui din revendicările noastre și continuă cu minciunile. Dacă în fișa postului a statutului de ministru se prevede că trebuie să minți opinia publică, e păcat. Și pentru el, ca persoană, e mare păcat. A ieșit pe un post de televiziune și a spus că noi, sindicaliștii, solicităm ca atunci când facem un credit la bancă sau o locuință, statul să ne plătească acea rată. Și este total eronat! Când s-au tăiat salariile cu 25% au fost colegi de-ai mei care și-au pierdut locuința, având credit ipotecar. Nu au mai avut posibilitatea să plătească ratele, a venit banca și le-a luat casa. Și el iese pe post și spune că noi solicităm niște aberații. Nu este adevărat!”, a declarat, pentru Știri de Iași, Dorin Șcarlii, liderul Sindicatului Penitenciarului Iași.

Referitor la statut, Dorin Șcarlii susține că acesta apare în atenția Parlamentului fără observațiile sindicatelor.

”Avem un statut care a trecut de Guvern și acum este în Parlament, pentru a fi adoptat. Acest statut nu este cel agreat de sindicate. Noi, sindicatele, împreună cu Administrația Națională a Penitenciarelor, am lucrat la un statut. Am căzut de comun acord: uite, este un statut agreat de sindicate și de angajatori. Ei, acel statut a fost trimis Ministerului Justiției și domnului ministru Tudorel Toader. Numai că a fost propus spre discuție în Guvern și în Parlament un alt statut, care nu prea mai are observațiile sindicatelor. Ministerul Justiției a lucrat pe el. Au lucrat pe schema vechiului statut, dar au băgat ei ce le convenea lor și au scos ce ne convenea nouă. Deci statutul care este acum în aprobare în Parlament nu este statutul agreat de sindicate, deoarece în el nu se regăsesc  observațiile sindicatelor”, mai spune liderul de sindicat.

Revendicărilor sindicatelor din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor sunt:

  • condiții de lucru mai bune – ministrul Justiției a promis acum 1 an standarde privind condițiile de lucru în penitenciare și un plan multianual de  investiții, dar nu s-a întâmplat nimic. În schimb, bugetul pentru investiții a fost redus la jumătate.
  • plata orelor suplimentare restante – în continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplătite. Ministrul Justiției s-a angajat acum 6 luni ca reacție la refuzul unor angajați de a intra în serviciu că acestea vor fi plătite, dar nu s-a ținut de cuvânt.
  • stoparea împuternicirilor ilegale – cer reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de management superior și încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depășirea limitei de 1 an permisă de lege. Chiar directorul general al ANP, Marian Dobrică, este ilegal împuternicit de 3 luni.
  • eliminarea discriminărilor salariale – cer aplicarea legii cadru a salarizării (L153/2017) și pentru personalul din sectorul de apărare ordine publică și siguranță națională începand cu octombrie 2018.
  • aprobarea Statutului polițistului de penitenciare – cer ministerului Justiției să includă și observațiile sindicatelor în proiectele transmise, prin forțarea procedurii de avizare, la Parlament.
  • încetarea abuzului asupra pensionarilor – cer eliminarea din legislație a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanță de urgență, pensiile angajaților din penitenciare, polițiștilor și militarilor.
  • plata integrală a orelor suplimentare curente – cer ministrului Justiției să aplice corect prevederea legală obținută în Parlament de către sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plată peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate în termen de 60 de zile.

Dacă aceste revendicări nu vor fi rezolvate, protestatarii amenință că vor recurge la blocarea activității penitenciarelor ca urmare a refuzului angajaților de lucra în condiții de lucru improprii.

Adauga comentariu