Augustin Matei, omul care lasă moștenire timpul

Despre timp.... s-a scris dintotdeauna. De la filosofi greci până la istorici. Timpul a fost și va rămâne un tezaur care se naște în fiecare zi, dar care nu moare niciodată. La fel cum pentru povești s-a inventat penița, cum pentru vioară s-a inventat arcușul, la fel și pentru timp s-a inventat... ceasul. Căci ceasul, dacă este să privim în profunzimea lucrurilor, nu măsoară timpul, ci mai degrabă trecerea omului prin timp. O cunoaște cel mai bine Augustin Matei, singurul din țară care realizează ceasuri model unicat. Sumele se ridică la mii de euro, iar comenzile vin din toate colțurile lumii: Hong Kong, Taiwan sau Statele Unite ale Americii. Printre clienții săi se numără nume grele, precum Stallone.  Anul acesta, la Iași, un ceas marca Augustin a fost licitat cu sumă de 30.000 de lei, iar în acest weekend, își va expune primul ceas vitraliu din lume în cadrul unei expoziții care are loc la Pucioasa.

 

Cine este Augustin Matei?

Augustin are 36 de ani și a pornit la drum în viață cu o mare pasiune pentru design. Cel de grădini. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti – Artă Sacră, dar şi Universitatea de Ştiinte Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti – Arhitectură Peisageră. Frumosul, natura și poveștile l-au însoțit în cariera sa ani la rând, timp în care a fost peisagist.

„Aș crede că sunt un artist care a îndrăznit și care nu a făcut pasul înapoi. Îmi place istoria, pictura, ceea ce fac acum. Am pornit de la design interior pentru o perioadă de doi ani, într-o companie mare, nou ajunsă la noi (la vremea aceea), apoi am dezvoltat o echipă și m-am ocupat de design de grădini. Am construit grădini de la zero, pentru aproximativ 9-10 ani”, a declarat, pentru Știri de Iași, Augustin Matei.

 

Un deceniu de... peisaje, până în ziua în care s-a hotărât să oprească timpul în loc

Mai exact, într-un cadran. Nu s-a gândit vreodată că va concretiza povești pe care le putem purta cu noi în fiecare zi la mână. Răsăritul și apusul îl găsesc în atelier, acolo unde poveștile clienților se întorc din... timp. Totul a pornit de la o simplă, dar decisivă întrebare.

 

Cum ar fi dacă aș face și eu?

„A apărut mai mult ca un accident. Descoperisem atunci câteva nume mari de ceasuri despre care eu chiar nu auzisem. Asta pentru că nu eram un pasionat înrăit a ceasurilor. Iar aceste brand-uri mari, ce am văzut eu, erau doar niște replici. Atunci am aflat că există așa ceva... Și din curiozitate, am căutat mai multe pe net până am dat de un alt brand mare ce mai fac și ceasuri cu... pictură să zicem (nu știam atunci că este vorba despre email sau tehnici de gravură complexe). Și cred că atunci a fost momentul sau scânteia ce a aprins o idee. Cum ar fi dacă aș face și eu?”.

 

De la întrebare... la destin

Procesul de creație nu este unul simplu. Augustin Matei lucrează cu două unelte greu de stăpânit. Cu timpul și cu... poveștile. Ne-a mărturisit că tocmai timpul reprezintă principalul impediment din afacerea sa, dar tot el îi este pasiune, business și hobby. Ca într-un scneariu de film, am putea spune că a avut un mentor pe măsură și că lucrurile au decurs simplu, dar simplu este un cuvânt prea departe de designer-ul nostru.

„Aici este destul de greu de crezut, dar nu m-a învățat nimeni. Singur m-am luptat și am încercat până mi-a reușit”.

 

La fel ca și semnătura, timpul este unic

Prin valorile clientului, prin întâmplările sale din viață, prin pasiuni, dorințe sau fapte. Publicul lui Augustin este unul distins. Pentru că cei care achiziționează un ceas marca Augustin sunt acele persoane care văd mereu mai mult, mai frumos, mai nobil.

„Pentru fiecare poate fi diferit. Pentru unii un accesoriu, o bijuterie pentru alții. Cred că pentru mine și pentru clienții mei reprezintă mai mult o încărcătură emoțională și o reflexie a celui ce îl poartă. În proporție de 80% fac pentru români. Fac și pentru oameni ce vad dincolo de “doar un ceas” și vor să transmită și ei ceva cu această ocazie. Asta pentru că ceasurile Augustin sunt concepute să transmită din pasiunile sau personalitatea celui ce îl poartă”.

 

Vorbim despre ceasuri unicat, vorbim despre o inspirație continuă și despre un obiect ce ia naștere din cuvinte.

„Ceasurile mele iau naștere întâi de la un concept. Ideea de unde pornește, tematica să zicem, se transformă într-un concept, apoi în ceva figurativ, concret, compoziție, desen. Sunt și ceasuri de serie foarte frumoase. La mine sunt unicat pentru că oamenii sunt unici și pentru că ceasul fiind personalizat și discutând cu ei în așa fel încât să fie cât mai aproape. Și inevitabil devin unice. Toate poveștile lor sunt interesante pentru că sunt extrem de diferite. Chiar un client mi-a comandat spunând că el chiar nu știe cu ce vrea să fie ceasul, dar vrea unul. Și atunci am ales eu in locul lui, cu condiția să mi-l împrumute la o expozitie. Asta pentru ca știam cât de frumos va fi. A fost un ceas cu cadran din piatră cu un grifon sculptat în piatră și un mecanism automatic elvețian cu funcția de moon phase”.

 

Materiale din aur, piatră, bucăți de meteorit sau praf lunar

Ceasurile sale au mecanisme elveţiene automatice cel mai adesea, iar cadranele le achiziţionează din Germania, atunci când nu le face singur din ardezie, lemn sau alte materiale. Foloseşte diferite expresii artistice, texturi, culori speciale, materiale preţioase, unele destul de diferite şi atipice: argint, aur, piatră, bucăţi de meteorit, sidef, piatră vulcanică sau praf lunar real etc. Îşi cumpără materialele de la bijutieri (aur, argint), iar pe celelalte şi le procură singur. Curelele provin de la un producător din Oradea, care foloseşte materiale exotice: piton, aligator, pisică de mare sau struţ.

„Execuția nu mai durează așa mult, poate doar câteva zile. Ideea și conceptul poate dura mai mult. Dar în orice caz, tot durează. Majoritatea ceasurilor au mecanism automat, dar folosesc și mecanism manual, mie chiar imi plac, sună ca un motot diesel. Inspirația... vine de multe ori de la client. Dar defapt reprezintă tot ce am învățat, citit sau văzut până acum. Nu prea cred în inspirație mai mult de 20%. Inspirația uneori poate fi și chemată sau forțată”.

 

Atelierul în care lucrează reprezintă un factor important. Ne-a povestit că trebuie să fie luminos și foarte curat. Fără praf sau ventilație care să plimbe impuritățile peste tot. Ritualul său constă în cafeaua de dimineață și muzică. Din rutina sa mai fac parte și participări la expoziții. Pe listă se regăsesc Teatrul Național București, Brașov, Italia, Polonia etc.

Cât despre viitor...

„În acest moment... realizarea mecanismului de la zero. Dar nu cred că voi vrea să fac și asta în viitor. Poate modificări și lucruri interesante pe unul gata făcut. Să lăsăm elvețienii să facă ce știu mai bine și eu... mai departe”.

Ce spune un ceas despre noi?

„Poate spune despre ce dinamism poți avea. Adică poate mai sportiv, activ sau clasic și un ritm mai apăsat, dar nu este neapărat să “judeci” așa. Bineînțeles că un ceas poate spune și despre statutul financiar. În cazul meu, este vorba mai mult despre statutul spiritual sau emoțional al purtătorului”.

Dacă vă întrebați ce tip de ceas poartă Augustin... Ei bine, îl vedem adesea având unul cu o tematică religioasă – Pieta și unul despre Jules Verne – Nautilus.  Sculptorul de povești ne-a spus că ceasurile se lasă moștenire pentru că este vorba despre o moștenire sentimentală.

„Satisfacția este foarte asemănătoare cu cea a unui actor. Te încarci din bucuria celorlalți”.

 

Pe Augustin Matei îl găsiți aici:

www.augustinmatei.ro

www.augustinmatei.com

 

Adauga comentariu