A avut loc un prim termen în dosarul monumentului istoric demolat și dispărut din actele Primăriei Iași și a Direcției de Cultură

Miercuri, la Tribunalul Iași, a avut loc primul termen în procesul în care o familie din Iași se străduiește să demonstreze că locuiește în casa în care stau de-o viață și în care îl acuză pe unul dintre dezvoltatorii imobiliari ai zonei de faptul că a dărâmat un monument istoric.

La acest prim termen s-au prezentat reprezentanții părților implicate în proces, în timp ce partea adversă familiei care depus acțiunea în instanță cer neadmiterea cauzei. Judecătorii au stabilit că următorul termen în acest dosar este 24 octombrie.

”Situația este foarte încurcată, vom fi niște victime sigure”, ne mărturisește, dezamăgită, Demetra Andrian.

Actorul principal în toată această poveste este Costel Cristinel Bolobiță, dezvoltator imobiliar și prieten la cataramă cu primarul Mihai Chirica

Pentru început, trebuie să înțelegeți ceva: odată ca niciodată au existat trei imobile pe strada Nicolae Bălcescu din Iași. Au fost așa: cel de la numărul 17, unde locuiește familia ANDRIAN, cel de la numărul 17 A, care este al lui Bolobiță acum, și cel de la 17 – Bis, unde proprietar a fost familia DUMBRAVĂ.

Soarta face ca cel de la numărul 17 A să fie și monument istoric, aflat în Lista Monumentelor Istorice, prezentată de Ministerul Culturii și Identității Naționale în 2016. Tot acest imobil, cu terenul aferent, aflat pe strada Nicolae Bălcescu, nr 17 A, este cumpărat de Costel Cristinel Bolobiță în anul 2014.

Însă omului nu-i pasă de casa cu valoare istorică, el vrea să facă bani mulți. Și ajunge, astfel, la a face tot felul de artificii pentru a dărâma imobilul care-l încurcă. Cum reușește? Prin complicitate cu funcționarii din Primăria Iași și cei de la Direcția Județeană de Cultură.

Mai exact, Costel Cristinel Bolobiță cere schimbarea adresei din str. N. Bălcescu nr. 17 A în str. O. Botez nr. 1A, cerere care i-a fost aprobată în cel mai scurt timp. Astfel, la noua adresă nu figura niciun monument istoric, iar în aprilie 2015 primește liber de la Primăria Iași pentru desființarea/demolarea imobilului aflat pe strada Octav Botez nr. 1 A. În concluzie, nu a fost nevoie de avizul special al Direcției Județene de Cultură, aviz absolut OBLIGATORIU  în astfel de situații.

Foarte important de reținut! Pe aceeași listă nu apare NICĂIERI că pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 17 B, ar exista vreun monument istoric.

Însă în Monitorul Oficial al României, partea I, nr 113 bis, din data de 15.02.2016, la pagina 1689, la nr. 862, casa de la începutul secolului XIX, de pe strada Nicolae Bălcescu, nr 17A, din Iași, apare pe lista  monumentelor istorice, incluse în patrimoniul național al României.

Iar acum apare mârșăvia și mai mare. Apar actele de vânzare-cumpărare, prin care proprietara, Maria-Anca Rusescu îi vinde lui Bolobiță imobilul de pe strada Nicolae Bălcescu... nr. 17. Nr 17, da?

Care, de fapt, este al altei familii, Andrian, iar oamenii aceștia sunt nevoiți acum să demonstreze în instanță că ei locuiesc în casa lor de-o viață. Au făcut și asta. Au obținut de la Primăria Iași un certificat care le arată că ei locuiesc la adresa de pe Nicolae Bălcescu nr. 17, act semnat de Mihai Chirica, pe vremea când era viceprimar. Deci Bolobiță NU AVEA cum să cumpere și să demoleze imobilul ce apare în actul de vânzare-cumpărare!

Acum, ajunși la proces, reprezentanții Primăriei Iași și ai Direcției de Cultură au venit cu altă placă: e vorba de niște nereguli în acte. 17 Bis ar fi monumentul istoric (despre care familia care e proprietar acum habar nu a avut niciodată și nici nu a plătit vreun impozit conform cu asta, ba chiar a adus și modificări imobilului), iar 17 A, clădirea demolată, nu ar fi existat niciodată. Ce contează că sunt foști chiriași care susțin că au locuit într-o casă aflată pe strada Nicolae Bălcescu, nr 17

”Dispare din adrese imobilul de pe 17A, nu se mai regăsește nicăieri. Am primit de la compartimentul primăriei care a avut imobilele în administrare un răspuns cum că ei au avut imobilele de la 17 și 17 bis. Primul, cu numarul 17, s-a retrocedat Magaretei Pogonat, iar cel de la 17 bis s-a retrocedat familiei Dumbrava. Acum chiriasii, de la unul si de la celălalt, aveau adresa Nicolae Balcescu 17 A. Cum nu au avut niciodată în administrare un asemenea imobil. Vă dați seama că în primărie nici adresa nu mai este? A dispărut ca adresa, ca cică ei nu au avut niciun imobil cu 17A. Dar au pus la dosar si niste schite cadastrale, care sunt din 1978. Ori pe schițe apare 17A. Dacă se lucrează pe schițele astea, unde este acel 17A? Este așa o pasare a responsabilității autorităților de nici nu vă imaginați. Nu cred că ne va descurca nimeni, iar Bolobiță se află deja la al treilea nivel cu blocul lui”, a declarat, pentru Știri de Iași, Demetra Andrian.

Pe acest subiect mai puteți citi: Poveste de groază cu mafioți. Cum au pus la pământ un monument istoric, cu binecuvântarea șefului din Palatul Roznovanu

 

 

Adauga comentariu