Bani ILEGALI de la Primăria Iași pentru organizarea FIE?

Festivalul Internațional al Educației (FIE) de zilele acestea este motiv de scandal între consilierii locali ai PNL și conducerea Primăriei Iași. Primii consideră că nu există o bază legală pentru banii alocați pe organizarea acestui eveniment.

Anunţul Primăriei Municipiului Iaşi cu privire la organizarea FIE nu are nicio bază legală. Avînd în vedere că lucrările ultimei şedinţei ordinare nu s-au putut ţine din cauza lipsei de cvorum, programul FIE propus de municipalitate nu a putut fi dezbătut în plenul Consiliului Local (CL) şi, pe cale de consecinţă, aprobat. Cu toate acestea, conducerea Primăriei a iniţiat procedurile pentru organizarea FIE, fără a exista o bază legală pentru cheltuielile aferente acestui festival. Iniţierea cheltuielilor de către executivul Primăriei pentru FIE, fără a exista dezbaterea programului şi aprobarea fondurilor în CL, este o nouă mostră de sfidare a Consiliului Local de către domnul Mihai Chirica. Pe lîngă faptul că Primăria vrea să cheltuie 2 milioane lei pentru un aşa-zis festival, care nu e nici internaţional şi nici nu celebrează educaţia, fiind doar o adunătură de evenimente fără o concepţie unitară, vedem că şi alocarea banilor pentru organizarea sa de la bugetul legal este ilegală. Un exemplu de incoerență a programului FIE: pe data de 18 mai este programat Marşul Absolvenţilor, acţiune tradiţională inclusă în cadrul FIE în care este organizat pentru tinerii absolvenţi un concert rock. Dar tot pe 18 mai debutează Rock'n'Iaşi, festival rock cu partener Primăria Iaşi, pentru acelaşi public”, a spus Răzvan Timofciuc, consilier local PNL Iaşi.

Timofciuc  mai atrage atenţia că cheltuielile pentru diferitele evenimente care deja s-au organizat de diferite instituţii sau ONG-uri în cadrul FIE nu vor putea fi decontate de către Primărie.

Ce răspund oficialii Primăriei Iași?

”Domnul consilier este în eroare. Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 66/2018 privind aprobarea bugetului general al municipiului Iași, cu Anexa 7 - Calendarul evenimentelor desfășurate în municipiul Iași, respectiv Hotărârea Consiliului Local nr. 128/2018 privind aprobarea calendarului evenimentelor pentru lunile aprilie-mai, sunt cuprinse evenimentele FIE 2018 (teatru, artă stradală, conferințe motivaționale, concerte, evenimente sportive și altele)”, a declarat, pentru Știri de Iași, Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Iași.

Adauga comentariu