Cât de pregătiți sunt pompierii ieșeni pentru a interveni la un incendiu de proporții?

Cât de pregătiți sunt pompierii ieșeni când vine vorba despre un incendiu de proporții, cum a fost cel din Oradea, de la Palatul Episcopiei Greco Catolice? Care este  protocolul  în cazul în care incendiul are loc în apropierea unor conducte de gaz? Cât de dotați sunt? La toate aceste întrebări ne-au răspuns oficialii Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Mihail Grigore Sturdza”.

Ce echipamente de securitate la incendiu dețin clădirile istorice din județul Iași? Și câte controale au fost efectuate de pompieri pe această linie?

”O parte din clădirile istorice din județul Iași sunt echipate cu instalații de semnalizare, detectare incendiu și hidranți exteriori și interiori. Trebuie menționat faptul că prevederile Normativului privind Securitatea la Incendiu a Construcțiilor, indicativ P118/2, au caracter de recomandare, urmând a fi aplicate de la caz la caz, sau înlocuite cu măsuri de îmbunătățire a cerinței fundamentale securitate la incendiu posibil de realizat și care să nu afecteze caracterul monumentului. Pe parcursul anului, la clădirile istorice și lăcașurile de cult s-au efectuat 14 controale”, ne arată ofcialii ISU Iași.

Care sunt specializările pompierilor ieșeni, potrivit legii?

”La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”M. G. Sturdza” al județului Iași, personalul operativ este specializat conform HG nr 1492/2004 privind principiile de organizarea, funcționarea și atribuțiile serviciilor de urgență profesioniste, pentru desfășurarea de operațiuni și activități de înștiințare, avertizare, alarmare, alertare, recunoaștere, cercetare, evacuare, adăpostire, căutare, salvare, descarcerare, deblocare, prim ajutor sau asistență medicală de urgență, stingere a incendiilor, depoluare, protecție NBC și decontaminare, filtrare și transport de apă, iluminat, asanare de muniție neexplodată, protecție a bunurilor materiale și valorilor din patrimoniul cultural, acordare de sprijin pentru supraviețuirea populației afectate și alte măsuri de protecție a cetățenilor în caz de urgență”, precizează Silvia Bolohan, purtător de cuvânt al ISU Iași.

Care sunt dotările ISU Iași, cu care ar putea interveni în cazul unui incendiu de proporții?

”De menționat că nu există incendiu de proporții, ci doar incendiu. În cazul producerii unei situații de urgență, inspectoratul dispune pentru intervenție, următoarele tipuri de autospecială: Centrul mobil de comandă și control; autospecială pentru lucru cu apă și spumă de capacitate medie și de capacitate mărită; autospecială complexă de primă intervenție la incendii, salvare și prim ajutor calificat; autospecială de intervenție și salvare de la înălțimi (maxim 43 de metri), autospecială transport scafandri; ambarcațiune cu motor; motopompă de mare capacitate; autofreză multifuncțională; autospecială de salvare tip snow mobil; vehicul cu șenile tip UTC cu capacitate mărită de trecere; autospecială de primă cercetare și evaluare CBRN; autospecială decontaminare personal; autospecială pirotehnică; ambulanță terapie intensivă mobilă și de nou-născuți; ambulanță de prim-ajutor calificat; autospecială de descarcerare grea; autospecială de descarcerare ușoară, cu modul post medical avansat categoria I; autospecială de intervenție la accidente colective și calamități, cu modul Post Medical Avansat categoria II; autospecială transport victime multiple și elicopter SMURD”, mai spune purtătorul de cuvânt al ISU Iași.

Referitor la situația hidranților din Iași, oficialii ISU ne recomandă să ne adresăm companiei ce furnizează apa potabilă în Iași, Apavital.

Cum se acționează în cazul în care incendiul are loc în apropierea rețelei de gaz?

”În cazul declanșării unui incendiu în proximitatea unei rețele de gaze, dacă situația o impune, se solicită intervenția operatorului de rețea gaze pentru oprirea alimentării, iar până la sosirea acestuia, personalul operativ de la locul evenimentului asigură măsurile specifice de protecție”, precizează Silvia Bolohan.

Care au fost cele mai dificile misiuni la care au participat pompierii ieșeni în ultimii ani?

”Una dintre cele mai dificile misiuni la care au participat pompierii ieșeni este incendiul din aprilie 2012 de la complexul comercial ICRTI, unde au intervenit aproximativ 80 de pompieri. A fost o intervenție de lungă durată, care a implicat o manevră mare de forțe și mijloace în teren. De asemenea, o altă intervenție dificilă este cea din luna aprilie 2018, unde peste 60 de pompieri au intervenit, timp de peste nouă ore, pentru stingerea incendiului izbucnit la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași. Intervenția pompierilor a fost una complexă, arderea manifestându-se pe o suprafață de aproximativ 500 mp, în încăperi în care erau depozitate materiale sanitare, accesul efectuându-se prin culoare înguste, fiind necesar un efort fizic deosebit din partea salvatorilor. În urma incendiului nu s-au înregistrat victime, pacienții fiind evacuați în siguranță”, a mai precizat, pentru Știri de Iași, Silvia Bolohan.

Adauga comentariu