CATELIER – în lumea diafană a florilor de hârtie și a pisicilor salvate

”Sunt Sammi și m-am născut cu un mic defect la ochiul drept (defect care va fi rezolvat când voi mai crește puțin printr-o mică intervenție medicală asigurată de părinții mei temporari). În rest, sunt vaccinată și deparazitată și îmi doresc foarte tare o familie a mea. Am puțin peste 2,4 luni și sunt obișnuită să merg la litieră” ori

”Sunt Bob și nu am coadă, așa m-am născut, însă acest lucru nu mă oprește să fiu cel mai jucăuș motan. Am un pic peste două luni jumătate și sunt vaccinat și deparazitat. Sunt ordonat, folosesc litiera și îmi place să mănânc mai ales conservă”.

Acestea sunt doar ultimele două mesaje, postate ieri pe pagina de facebook a Catelier, din Iași, unde, pe lângă florile și aranjamentele lucrate manual, din hârtie de cea mai bună calitate, sunt prezentate și cazurile animalelor mai puțin norocoase.

O afacere mai altfel, plină de frumos, zâmbete și culoare, construită din dorința de a salva animalele nimănui, aruncate peste garduri, părăsite la ghenele de gunoi ale orașului, abandonate-n câmp ori pe străzi. De multe ori chinuite, accidentate ori bolnave, zeci de pisici ajung, an de an, în casa Venerei Sava, care și-a pus creativitatea, talentul, imaginația, timpul și sufletul la bătaie, pentru salvarea bietelor animale nevinovate, aruncate-n voia sorții de oameni fără suflet și, mai ales, fără o educație sănătoasă.

Încă de la început, Venera Sava ne subliniază faptul că nu deține vreo asociație de salvare a animalelor, pentru a-i descuraja, astfel, pe cei care se trezesc că au prea multe animale prin curte și vor să le aducă la ea.

”Ceea ce facem, facem la domiciliul personal. Nu avem o asociație, nu acceptăm donații financiare. Facem asta de vreo opt ani, dar am explicat în nenumărate rânduri că nu suntem un adăoost care preia la orice oră, în orice condiții, pisici”, ne spune tânăra.

Prima pisică a fost salvată în urmă cu opt ani. Avea cam o lună și jumătate și fusese aruncată într-un șanț, peste gard, într-un sat de lângă Iași.

”Eu și soțul meu pictam o biserică atunci. Am luat puiul, care fusese aruncat în fața noastră, l-am ținut cu noi în biserică și apoi l-am adus acasă. Apoi am tot găsit pui, aruncați în cutii, aruncați la ghenă și așa a început aventura noastră”, povestește femeia.

Și așa, la un moment dat, după multă luptă, căci poveștile astea nu se termină toate cu bine, a luat naștere Catelier, site-ul și mai apoi pagina de Facebook, unde, odată cu gingașele creații din hârtie, sunt prezentate și cazurile pisicilor găsite.

”A durat vreo trei ani în care ne-am implicat singuri, eu și soțul, de capul nostru, cum am putut. Au fost două cazuri care au costat mai mult și am încercat să adunăm niște donații. Și nu am avut parte de un răspuns foarte rapid, poate oamenii nu au avut încredere. Când am văzut că nu funcționează, am făcut niște floricele de hârtie. A fost o coincidență, cumva, le-am făcut pentru atelierul meu, să mi le pun în geam și îmi doream culoare, unei prietene i-au plăcut, a zis că a vrea și ea si de acolo mi s-a legat în cap. La început, nu ceream bani, ci făceam un fel de troc. Făceam floricele simple și ceream în schimb bani, pe care îi foloseam mai departe, pentru pisici. Într-un an am mărit producția, modelele și am început să îmi fac calcule, am înființat firma și am văzut că se suțin cumva, una cu alta. Pagina de flori fără pisici nu știu dacă ar fi la fel de impresionantă”, mărturisește Venera Sava.

Tânăra mai povestește că dragostea față de animale i-a dezvoltat latura artistică: ”Chiar dacă studiasem Economia, am empatia aceasta față de animale și astfel s-a dezvoltat o latură ușor artistică sau creativă, ca să nu exagerez. Am început timid, am descoperit noi modele de flori, am inventat, am pus culoare cu pensula, am început să creez, să fiu autentică, pe o piață care nu este sufucient de dezvoltată. Lucram până la 10 ore pe zi. Am avut o perioadă aglomerată, făceam lumânări, aranjamente pe mese și e o munca titanică să tai cu foarfeca fiecare frunză, să lipești fiecare petală și sunt numai eu, nu am găsit încă pe cineva cu care să colaborez în această direcție”.

De-a lungul unui an, în medie, prin mâinile soților Sava trec în jur de 120 de pisici, mare parte din ele găsindu-și stăpâni, în România sau în străinătate, animalele fiind date doar pe bază de contract de adopție.

”E foarte puțin în comparație cu numărul celor care au nevoie, dar pentru noi e o muncă titanică. O viață nu cred că poate fi cumpărată. Ele simt durere, simt tristețe și nu poți pune preț pe o ființă, că e câine sau pisică. Am pierdut multe pisici, am avut de luptă cu multe boli, dar pe pagina de Facebook încerc să păstrez partea aia frumoasă”, mai spune tânăra, care în câteva săptămâni va deveni mamă.

Ce puteți descoperi pe site-ul Catelier:

Florile Catelier

Florile și aranjamentele Catelier sunt lucrate manual din hârtie de cea mai bună calitate, fie velină, fie creponată.

Toate produsele noastre sunt realizate exclusiv la comandă.

În funcție de complexitatea și cantitatea dorită, execuția lor durează de la câteva zile la câteva săptămâni.

De asemenea, produsele noastre pot fi livrate oriunde în țară prin curier rapid.

Pisicile Catelier

Realizarea florilor Catelier a pornit din nevoia de resurse financiare necesare activității de salvare a puilor de pisică abandonați.

De mai bine de 8 ani oferim cămin temporar animalelor străzii, în special puilor de pisică abandonați. Iar de 3 ani, de când există florile Catelier, această activitate a devenit mai intensă fiind sprijinită 100% din venituri personale, o parte obținute din vânzarea florilor și aranjamentelor noastre.

Astfel, am reușit să preluăm de pe stradă, sa tratăm la veterinar și să găsim cămine pentru aproximativ 400 de pisici și aproximativ 20 căței.

Am și adoptat definitiv 5 dintre aceste animăluțe: cățelușa Palas, motanul Victoraș, pisica Sfânta Vineri, motanul Jimmy si pisica DeeDee <3

Suntem implicati și în diverse activități de susținere a adăposturilor din județ sau a evenimentelor ce promoveaza sterilizarea și stoparea abandonului. Intentionăm să continuăm această activitate care nu numai salveaza animalele ci și ajută la conturarea unui oraș modern, curat, evoluat.

Fii și tu un cetățean corect! Nu abandona, nu cumpăra, ADOPTĂ!”

surse foto: Facebook/Catelier și Venera Sava

 

Adauga comentariu