Chirica, primarul Iașiului, încă una gogonată: soclul de beton de UN MILION de LEI!

Mai știți celebrul catarg de 41 de metri înălțime, cu un steag de 6 pe 4 metri, care a costat Iașiul 800.000 de lei? Este o investiție care va păli în fața tunului pe care ni-l pregătește primarul Mihai Chirica, tot așa, sub fusta Centenarului, că doar românilor le plac simbolurile.

Acesta este gata să dea nu mai puțin de aproape un milion de lei, cu TVA, pe... DOAR un soclu din granit, soclu pe care va fi montată statuia din bronz a regelui Ferdinand I.

Primăria municipiului Iași a lansat astăzi licitația prin care îl caută pe cel care va construi soclul statuii de bronz a regelui Ferdinand. Valoarea estimată a proiectului este de 748.537,49 lei, fără TVA. Cu TVA, suma ajunge la 928.186,48 lei, adică la aproape 1.000.000 de lei! Criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut, iar fondurile vor proveni de la bugetul local.

Repetăm: aproape un milion de lei doar pe soclu, nu și pentru statuie!

În caietul de sarcini pentru achiziția lucrărilor, semnat de primarul Iașiului la data de 6 august 2018, se arată că este nevoie de obiectivul ”soclu Statuie de Bronz Ferdinand I Întregitorul”, menționându-se următoarea situație existentă, într-un text scurt, de-a dreptul ipocrit: ”Marea unire a neamului din 1918 a fost posibilă prin mult sacrificiu, voință politică și consens național, actul de realizare a statului național unitar fiind desăvârșit de regele Ferdinand I. În vederea comemorării evenimentului ”Centenar 2018”, autoritățile locale au achiziționat monumentul în bronz al regelui Ferdinand I Întregitorul”.

La capitolul ”date tehnice” se arată că soclul va ocupa o suprafață de teren de 17 mp, iar ”postamentul va fi executat sub formă de treaptă cu dimensiunea de 15x30 cm, având dimensiunea maximă în plan de 4,20x4,20 m. Dimensiuni soclu în plan: 3,60x3,60 cu înălțimea față de postament de 1,50 m”.

Conform schițelor, monumentul va fi amplasat în fața Primăriei Iași.

O altă cerință este ca lucrările de execuție să fie realizate în maxim trei luni, dar nu mai târziu de 31 octombrie 2018, iar soclul va trebui să țină trei ani.

La o analiză simplă a prețurilor din piață, putem constata că există o discrepanță uriașă între costurile reale și cele estimate de Primăria Iași.

Astfel, materialele folosite vor fi betonul, care, adus cu cifa și turnat, ajunge la 225 de lei/mc. Prețul la granit variază între 160 lei/mp  și 450 lei/mp, fără TVA, iar fier betonul ajunge la 25% din valoarea betonului. Grosier, se ajunge la un total de maxim 45.000 de lei doar pentru materiale. Mai apar cheltuielile cu manopera, săpăturile, cofrarea pentru beton și compactarea pământului, iar acestea, conform specialiștilor în construcții, nu au cum să ajungă la suma de aproape un milion de lei!

Desigur, se ajunge aici doar dacă ești instituție publică și te folosești de cei 100 de ani pe care-i împlinește România pentru a arunca bani mulți pe tot felul de proiecte bizare.

Adauga comentariu