Dezbinarea, ura și vrajba din stradă

Susțin că sunt uniți. Că toți luptă pentru același scop: împotriva corupției, împotriva celor care vor să pună mâna pe justiție. Nu prea știu cum să comenteze achitările pe bandă rulantă din ultimele zile, care le dau planurile peste cap. Zeii lor cad, li se destramă legendele.

Ies în stradă de mai bine de un an. Au îndurat frigul năprasnic, ploile și criticile celor care-i înjurau cu spume la gură, din spatele unor tastaturi. Viteji români avem: toți sunt curajoși în spatele unui calculator, puțini își asumă.

Am întâlnit în stradă oameni care cred în ceea ce spun. Care ies în stradă fiindcă așa le dictează lor conștiința. Și i-am mai văzut și pe ceilalți. Pe ei, cei care seamănă ură între oameni.

Și-au făcut câte o pagină de Facebook și, de la 10.000 de like-uri în sus, au luat-o razna. Nu te mai înțelegi cu ei. Au senzația că ei sunt adevărații protestatari. Că fără ei, ”mișcarea” ar muri. N-ar mai exista #rezist, #corupțiaucide și alte sloganuri cu haștag. Cine îndrăznește să fie altfel, e pus la zid. E arătat cu degetul. E considerat ”vedetă”, chiar dacă omul ăla poate le-a demonstrat că este mai puternic și mai luptător decât 10 dintre ei la un loc.

Nu le mai ajunge Iașiul. E prea mic. Protestele de aici nu mai sunt așa de importante. Cele de la București sunt. Așa că se duc acolo, acolo e esența, în mintea lor. I-au lăsat pe ceilalți singuri. Așa, demonstrativ, fără să știe că, de fapt, fac rău întregii mișcări. Aici, la Iași, încă mai este o mână de oameni care muncește din răsputeri. O fac degeaba. Fiindcă ura, vrajba, dezbinarea se văd. Și se aud.

Și mai e ceva: aș fi vrut să vă văd în stradă și zilele trecute, când Tribunalul București a hotărât că statul nu va garanta plata despăgubirilor în dosarul Colectiv. Aș fi crezut în continuare, atunci, că nu sunteți acționați de vreo cheiță magică. Dar n-ați ieșit.

Comentarii

Mihai P

14.05.2018 12:22

Proteste de carton sau "Selfie protest" - simulacru public de implicare sociala care mascheaza interese proprii: in unele cazuri financiare (cam tot ce inseamna ONG-uri), in majoritatea cazurilor de orgoliu si vanitate personala, in restul, numar foarte mic, interese comunitare sincere. Din pacate, chiar si ultima categorie sufera de cateva boli contagioase - autosuficienta informationala via Google, naivitate crasa, deficienta de atentie si rabdare, radicalism exacerbat manifestat prin aversiune fata de solutii pe termen lung. Am fost, alaturi de multi altii, printre primii care anul trecut, de la primele semne de proteste, a avertizat ca aici se va ajunge si ca solutia nu va fi niciodata protestatul de dragul protestatului, fara a avea o initiativa legala pe care sa o sustina. Inuraturi, denigrari, "stiu io mai bine ca am citit pe google", etc, samd. Un an jumatate mai tarziu, protestele sau bagatelizat si banalizat si lumea se bucura degeaba la o tampenie de initiativa legislativa tardiva a USR-ului care recicleaza ideile altora, scoase din context si fara o aplicabilitate palpabila in conjunctura politica romaneasca - in loc sa vii cu rectificari a legislatiei curente care permite abuzurile si sa introduci o politica penala punitiva competenta, tu vii cu apa'n ochi. Preventie functionala, si abia apoi reparatie - frica de ce ti se intampla daca faci actul in sine, nu (durere in cot) frica fata de ce nu vei mai putea face dupa ce 1. l-ai comis; 2. ai fost prins. 

Angelica

14.05.2018 13:09

Un cacat de articol scris pe genunchi, plin de ura, total nedocumentat și în care se încalcă dreptul la alegere al unui cetățean. Pentru cel care a scris cacatul ăsta, am un singur lucru sa-i comunic: ăsta nu e jurnalism! Este un cacat ce faci. Și tu și publicația care ti-a permis sa vii cu acest cacat.
A! Și mai e și ipocrit,articolul tău, draga jurnalist de cacat. Condamni vrajba, dar faci fix același lucru. Ești foarte de cacat!

Anamaria Nedelcoff

15.05.2018 13:52

Mulțumesc pentru ”aprecieri”! Acum aștept să prezinți și argumente în care să arăți că nu am dreptate, doamnă! :) Ce ai scris aici nu e de ajuns: nu ești primul om care înjură când nu îi convine adevărul. 

Adauga comentariu