EXCLUSIV! Dan Lungu, despre alegerile din USR: ”Dacă alegerile s-ar fi desfășurat ireproșabil, cred că altele ar fi fost rezultatele. A fost o competiție profund inegală”

Cu aproape două săptămâni în urmă s-au sfârșit alegerile pentru funcția de președinte al Uniunii Scriitorilor din România, în urma cărora Nicolae Manolescu a fost reales președinte al USR, acesta fiind al patrulea mandat consecutiv la șefia instituției pentru criticul literar. Având în vedere că principalul contracandidat al președintelui actual a fost Dan Lungu, scriitor ieșean și fost manager al Muzeului Național al Literaturii din Iași, Știri de Iași a ținut să afle cum s-a văzut întregul proces de selecție prin ochii acestuia.

Știri de Iași: Pe 16 ianuarie v-ați depus candidatura pentru funcția de președinte al Uniunii Scriitorilor din România. Ce anume v-a determinat mai exact să candidați?

Dan Lungu: Am considerat că Uniunea Scriitorilor are nevoie de un suflu nou, proaspăt și creativ, european, de o imagine mai bună, de transparență, de asistență socială pentru membri și, nu în ultimul rând, de pace în interior. Am considerat că am experiența necesară, ca manager cultural și scriitor care cunoaște pe viu scena literară europeană, că am viziunea potrivită și energie de pus la bătaie.

Știri de Iași:  Dintre cei 2.276 membri USR cu drept de vot doar 1.261 şi-au ridicat buletinele de vot. Totuși, doar 1.242  le-au și folosit. Care credeți că este motivul pentru care ceilalți colegi ai dumneavoastră din USR nu și-au exprimat votul?

Dan Lungu: Desenul este mai complex. Într-adevăr, prezența la vot a fost foarte mică, sub jumătate. Practic, Nicolae Manolescu a obținut până în 30%  din voturile tuturor membrilor Uniunii. Prezența scăzută înseamnă o legitimitate slabă pentru președinte, indiferent cine este el. Modul de organizare a alegerilor a dus la acest absenteism. Scriitorii români stabiliți în străinătate nu au putut vota, fiindcă nu a fost acceptat votul prin procură sau cel electronic. Nici în România nu au putut vota toți cei care ar fi vrut. Unora le-a fost imposibil să se deplaseze la filiala din care fac parte (și nu aveau dreptul de vot decât acolo), alții erau pur și simplu la muncă în acel interval, nu puteau lipsi – votul în filială ține două-trei ore, iar dacă ajungi mai tîrziu, urna e deja închisă sau deja plecată spre București. 19 voturi au fost ridicate și nu au fost folosite, la acestea vă refereați. Fie au fost puse în urna greșită (cu voturile pentru conducerea filialei), fie unii scriitori pur și simplu nu au vrut să le folosească, în semn de protest sau din alte motive.

Știri de Iași:  În ultimii ani, direcția în care a luat-o Uniunea Scriitorilor nu este tocmai una fericită, în sensul că au existat foarte multe excluderi și scandaluri legate de premii, nemulțumirile referitoare la acestea fiind foarte vizibile mai ales în mediul online, de unde și mediatizarea negativă. Cum explicați că, în pofida acestui lucru, Nicolae Manolescu a fost reales președinte pentru a patra oară consecutiv?

Dan Lungu: Aproximativ 67% dintre membrii Uniunii sunt pensionari, iar cei mai mulți dintre aceștia nu folosesc calculatorul. Pentru ei, mediul online nu există. Pentru ei, indemnizația de pensie este mai importantă decât orice excludere, decât orice scandal legat de premii. Ei sunt terorizați de ideea că ar putea fi excluși din Uniune, dacă spun ceva nepotrivit sau dacă se aude că au votat strâmb. Ei au fost prezenți la vot în număr mare, pentru că și statistic sunt mai mulți, dar și pentru că au timp liber, nu sunt încorsetați de-un program fix. Desigur, nu toți aceștia au votat cu Nicolae Manolescu, procentele domniei sale fiind mai mici decât cel al persoanelor în vârstă, însă din acest segment a avut cei mai mulți votanți.

Știri de Iași:  În programul dumneavoastră de candidatură, una dintre priorități era transparentizarea instituției, astfel încât toate cheltuielile să fie publice. Aș dori să știu de ce buget anual se bucură Uniunea Scriitorilor din România și către ce sau cine se îndreaptă acești bani? Mai exact, cum sunt ei investiți?

Dan Lungu: Bugetul Uniunii Scriitorilor este de aproximativ 1.500.000 de euro pe an. 700.000 de euro se duc către nouă reviste ale Uniunii. Anul trecut, 60.000 de euro au fost cheltuiți pe procese. Din ceilalți bani se plătesc salarii, cheltuieli de întreținere, se finanțează proiecte culturale… Din păcate, nu am o situație foarte clară, pentru că nu sunt publice rapoartele anuale de activitate. Nu știm cum se distribuie acest buget pe filiale, dar din discuțiile mele cu șefi de filială, acestea nu primesc cel mai adesea nimic peste banii strânși din cotizațiile membrilor, ceea ce nu înseamnă prea mult.

Știri de Iași:  În actualul context, credeți într-un altfel de viitor al Uniunii Scriitorilor din România? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce?

Dan Lungu: În Uniune există o tendință foarte puternică spre transparență și schimbare. Cele aproape 350 de voturi obținute de mine din cele 1.242 exprimate fix asta spun. Nu am câștigat, dar Uniunea nu poate rămâne așa cum este acum. Sunt sigur că noua conducere știe asta și va face eforturi pentru transparență în decizii și în cheltuirea banilor, pentru o finanțare echilibrată a filialelor, pentru finanțarea de noi proiecte culturale, pentru o asistență socială promptă și sistematică.

Știri de Iași: Având în vedere că faptul că ați decis să candidați pentru funcția de președinte al Uniunii Scriitorilor a fost privit, din câte am înțeles, de unii colegi de breaslă ca o “îndrăzneală”, iar aici mă refer la sensul figurat al cuvântului (ca  ieșire din regulă), credeți că există riscul ca pe viitor să fiți și dumneavoastră exclus din Uniune?

Dan Lungu: Nu știu ce să spun… Nu sunt 100% sigur, dar înclin să cred că nu. Ar fi trist să se recurgă la asta, pentru a evita orice concurență în viitor…

Știri de Iași: Dumneavoastră v-ați așteptat ca alegerile de anul acesta să aibă ca rezultat final realegerea lui Nicolae Manolescu ca președinte al Uniunii?

Dan Lungu: Nu am exclus niciun moment posibilitatea realegerii domnului Manolescu, dar mi-am dat și mie destule șanse. Dacă alegerile s-ar fi desfășurat ireproșabil, cred că altele ar fi fost rezultatele. A fost o competiție profund inegală. Domnul Manolescu a fost peste tot în campanie cu întregul staff de la Uniune, care a șicanat sistematic contracandidații și i-au făcut lui campanie. Până și moderatorul întâlnirilor candidaților cu membrii filialelor, domnul Gabriel Chifu, care ar fi trebuit să fie neutru, ne ironiza pe noi și îi ridica osanale domnului Manolescu. Arbitrul juca în echipa unuia dintre candidați, care oricum avea la dispoziție toată baza de date a Uniunii și resursele umane de acolo pentru comunicare. Când am dat un drept la replică la un atac mizerabil la adresa mea, trimis pe canalele oficiale ale Uniunii către toți membrii, nici măcar nu mi s-a răspuns. Nu ceream decât ca replica mea să se bucure de același tratament ca mesajul inițial. De altminteri, nu mi s-a răspuns la nicio solicitare oficială, deși erau lucruri care țin de trasparență, de buget, de organizarea alegerilor. De aceea spun că a existat un dezechilibru radical în această competiție. Candidaților nu li s-au dat decât cinci minute pentru prezentarea programului de candidatură, sub pretextul unei decizii a Consiliului Uniunii Scriitorilor în acest sens. Am solicitat oficial să văd această decizie, de care mă îndoiesc că există, dar nu mi-a fost pusă la dispoziție nici pînă în ziua de azi. Acestea au fost, pe scurt și vorbind elegant, condițiile în care s-au obținut voturile despre care vorbim. În acest context, cele aproape 350 de voturi obținute fac cât o victorie. Le mulțumesc tuturor celor care au avut încredere în mine și îi îndemn să lupte în continuare pentru transparență și schimbare.

 

Adauga comentariu