Fostul ministru Bănicioiu nu a primit spațiu pentru cabinet parlamentar în Iași. Drept răzbunare, Chirica și Harabagiu vor să-i ia spațiul lui Bodea

Circ în Consiliul Local Iași, în această după-amiază. Motivul? Proiectul prin care ar fi trebuit să se acorde un spațiu pentru cabinetul parlamentar al fostului ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu – care este și deputat de Iași – a căzut, în urma votului negativ dat de liberali.

Motivația consilierilor PNL a fost că, în primul rând, comisia de repartizare a spațiilor s-a întrunit fără a fi chemat și Etienne Ignat. Mai mult, Etienne Ignat precizează că Bănicioiu este ”un deputat fantomă”: nici prin Iași n-a trecut, nici activitate parlamentară nu are.

”De ce a avut domnul Bănicioiu nevoie de spațiu, dacă a avut o singură propunere legislativă și o singură inițiativă? Dacă acest proiect va trece, propun să fie denumit punctul turistic pentru deputatul fantomă. Mai mult, ședința nu a fost convocată conform regulamentului. Eu nu am fost convocat și cred că nici acest aviz nu este legal. Dacă acest proiect va trece, voi sesiza Prefectura”, a declarat Etienne Ignat, în plenul ședinței de consiliu local.

Împotrivirea consilierilor locali i-a scos din minți pe viceprimarul Harabagiu și pe primarul Mihai Chirica. Cum au găsit de cuviință să riposteze? Atacându-l pe șeful PNL Iași, deputatul Marius Bodea.

”Așa cum am discutat și ieri la comisii, poate dintr-o eroare dumneavoastră nu ați reușit să răspundeți la telefon sau nu ați fost convocat. Repet: plenul consiliului local este cel suveran. Proiectul a primit aviz din partea comisiei juridice. Legat de activitatea domnului parlamentar: nu cred că aveți un instrument de măsură. Dacă aveți, dați-ne și nouă, să vedem și noi cum ați putut dumneavoastră cuantifica activitatea unui parlamentar. Lăsați ce ați găsit pe site-ul Camerei Deputaților sau, știu eu, prezențe. Că nu cred că activitatea dumneavoastră în consiliul local are legătură cu prezența dumneavoastră aici. de multe ori sunteți prezent și sunteți prezent degeaba. De multe ori veniți la ședințele consiliului local și veniți degeaba. De multe ori veniți la comisiile de urbanism, stăm ore întregi, nu votați nimic și veniți degeaba. V-aș invita mâine, dacă aveți timp, să mergem împreună la spitalul de recuperare, să vedeți ce s-a întâmplat acolo în timpul cât domnul Bănicioiu a fost ministru al Sănătății. Nu am văzut ca parlamentari ai dumneavoastră, nici pe hârtie nu au desenat o autostradă la Iași, da? Au desenat o șură, în pădurea din acel, să zicem, aeroport”, s-a răstit, furios, viceprimarul Gabriel Harabagiu.

Primarul Mihai Chirica a avut și el ceva de spus, povestind despre ”buna colaborare” pe care a avut-o cu prietenul lui Bănicioiu și neuitând să sară la gâtul lui Marius Bodea, ca-n fiecare ședință, de altfel. Măcar acum nu l-a mai numit doar ”domnul B.”, i-a spus pe numele întreg.

”Nu am să încerc să fac o dispută politică pe această temă. Toate argumentele invocate de colegul nostru mi se par puerile și, aș spune, aproape retoric: la ce îi folosește cabinetul parlamentar primit de domnul Bodea? Dați-mi și dumneavoastră o explicație: ce a făcut domnul Bodea, de la preluarea mandatului din decembrie 2016 și până în prezent, pentru comunitatea ieșeană? Un singur lucru, oricât de mic, care l-a făcut și care a fost de folos comunității. Pentru acel lucru, oricât de mic, voi propune retragerea de pe ordinea de zi, dacă dumvoastră veți fi de acord. Dar tăcerea vorbește mai mult decât un răspuns. Nu a făcut nici dumnealui absolut nimic. Am avut o colaborare bună  cu parlamentarul Bănicioiu, mai ales pe Spitalul de Recuperare, unde am reușit să aducem cel mai performant robot de recuperare pentru membre inferioare din țară și a fost foarte bine primit de toți pacienții care au beneficiat de aceste servicii medicale. Pe de altă parte, e un drept legitim, pe care nu-l putem contesta decât dacă vrem să privim acest lucru cu răutate, cu rea voință. Pe de altă parte, va veni timpul și pentru alți parlamentari, poate și din actuala legislatură sau viitoare, care vor cere lucruri similare. Creați o cutumă care poate deveni periculoasă și transformă consiliul local în ceea ce nu trebuie să devină niciodată”, susține primarului Iașiului.

După anunțul cu privire la respingerea proiectului, Harabagiu și Chirica au revenit cu o propunere halucinantă: dacă n-are Bănicioiu spațiu, nici Bodea n-ar trebui să aibă, așa că ar trebui să îi rezilieze contractul pentru cabinetul parlamentar

”Pentru ședința următoare aș propune să inițiem un proiect de hotărâre să reziliem contractele tuturor parlamentarilor.  Nu la toți, unuia singur”, spune Gabriel Harabagiu, susținut în fundal de primarul Iașiului.

 

Adauga comentariu