(FOTO și VIDEO) Cum s-a văzut protestul de la Iași: ”Haideți, măi, copii! Ieșiți din case! Luptați pentru țara voastră!”

Aproximativ 2.000 de oameni s-au strâns aseară, până la finalul protestului din Iași. Oamenii au ieșit în stradă, supărați pe votul dat de parlamentarii PSD-ALDE-UDMR pentru modificarea Codului de Procedură Penală. Susțin că aceste modificări au fost votate pentru ca politicienii corupți să poată scăpa de pușcărie și consideră că, odată cu punerea în aplicare a noului Cod de Procedură Penală, vor avea de suferit milioane de oameni, victime ale infractorilor din întreaga țară.

Mobilizarea s-a făcut pe rețelele de socializare. La evenimentul pentru Iași și-au anunțat participarea aproape 1000 de oameni, iar peste 2.000 s-au arătat ”interesați”.

La 17:45 ajung în Piața Unirii, locul de desfășurare a protestului. Nu-i nimeni încă. Primii oameni apar la 17:55, înarmați cu steaguri și afișe. Pe la 18:20 se strânseseră doar vreo 30 de oameni. Apoi au început să vină din ce în ce mai mulți: cu mașinile personale, pe jos, cu tramvaiul, cu autobuzul, cu bicicleta.

Au început scandările, s-au auzit vuvuzelele. Doi nemți, aflați la terasa de vizavi, întreabă: ”Pentru ce protestează acești oameni?”. ”Pentru țara lor, pentru o justiție curată”, le răspunde un tânăr de la o masă alăturată.

”Haideți, măi , copii! Ieșiți din case! Luptați pentru țara voastră!”

Au fost și jandarmii. La Iași au fost civilizați: au zâmbit, au vorbit cu oamenii, au dirijat convoiul de oameni, care ajunsese la peste 1000, ce pornise spre sediul PSD-ului de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

În mijlocul protestatarilor, fluturând steagurile Statelor Unite ale Americii și al Uniunii Europene, se află Gelu Bourceanu. Are 74 de ani, ochi albaștri și este nelipsit de la toate protestele. Ultimul la care a participat, în urmă cu vreo lună, se întâmpla chiar de ziua lui.  Încă din Piața Unirii, când erau doar câțiva, îl puteai auzi: ”Haideți, măi , copii! Ieșiți din case! Luptați pentru țara voastră!”

Îmi spune că el iese din casă pentru că așa simte, că ”nu toți oamenii în vârstă votează cu PSD-ul”. Vrea să fie o încurajare pentru ceilalți mai tineri.

"Demonstrăm pentru statul de drept. Ceea ce s-a votat ieri nu mai înseamnă stat de drept. Înseamnă stat captiv. Ne aflăm la o răscruce de drumuri: ori mergem înainte, cu Uniunea Europeană ori Dragnea și acoliții lui ne întorc spre ruși, ceea ce cred că ar fi catastrofal pentru România. De 2000 de ani ne căutăm o cale. Cu ajutorul UE am găsit-o. Ne-au primit în UE, am intrat în NATO. De 10 ani, statul de drept a început să funcționeze, iar de când a venit PSD la putere, totul se inversează. Avem șansa să câștigăm noi, strada, dacă ieșim cu milioanele în stradă, nu cu 2-3.000 de oameni. Sunt șanse să ieșim cu milioanele, eu așa vreau să cred", ne spune Gelu Bourceanu.

Protestatar la 18 ani

Florin Mihai Anghel are 18 ani. Este caracterizat de hotărârea specifică vârstei, când vezi totul în alb și negru, fără nuanțe de gri. PSD e rău și duce țara în prăpastie, ceilalți ar trebui să voteze cu ”răul cel mai mic”.

În mâini are un afiș cu parlamentarii PSD și ALDE care au votat proiectul ce i-a scos pe oameni în stradă. Camelia Gavrilă e unul dintre ei. I-a fost profesoară de limba română. Ia o portavoce la care spune câteva cuvinte. Susține că o disprețuiește pe Gavrilă și că tinerii nu au ce învăța de la ”o traseistă”. Cei din jur aplaudă, lăudând ”curajul tânărului, de a spune lucrurilor pe nume”.

”Protestez împotriva modificărilor din Codul de Procedură Penală. A început protestul acum câteva săptămâni, când a fost vorba de revocarea doamnei Kovesi. Nu a fost așa multă lume ca acum, dar astăzi este. Mă bucur că lumea s-a trezit și își dă seama de ceea ce se poate întâmpla. Protestăm pentru ca oamenii care nu ies din casă să conștientizeze: nu mă aștept să schimb opinia vreunui votant PSD sau a unui membru PSD. Eu susțin că trebuie ieșit la vot și da, alegi răul cel mai mic. Nu putem spune că celelalte partide sunt la fel de rele ca PSD-ul și fac lucruri care, practic, neagă independența justiției și a statului paralel”, ne declară tânărul.

”România se îndreaptă spre faliment”

O altă femeie a ieșit în stradă de furie. A distribuit mai multe link-uri anti-PSD pe pagina de Facebook și a fost amenințată că îi va fi închisă afacerea: ”În urma distribuirilor link-urilor împotriva PSD-ului, am fost amenințată pe Facebook. Și pentru asta eu protestez. Nu e normal. Mi s-a spus că vor avea grijă să-mi închidă afacerea, că voi avea probleme. Pentru asta protestesz, că nu este normal să nu îți poți spune convingerile, fie ele și politice”.

O altă tânără, Anca Radei, spune că a ieșit în stradă fiindcă România se îndreaptă spre faliment.

”Tragem un semnal de alarmă pentru că mai este un pas până la dictatură. Oamenii trebuie să conștientizeze acest lucru. Și faptul că suntem foarte aproape de a ieși din Uniunea Europeană, prin abaterile partidului, de fapt ale organizației mafiote PSD, ALDE și UDMR. Este foarte periculos ceea ce se întâmplă. Lumea trebuie să conștientieze și să iasă din stradă, pentru că sancțiunile asupra României vor fi foarte grave. România se îndreaptă către faliment”, ne asigură tânăra.

După toate acestea, protestatarii se îndreaptă spre sediul PSD și al Prefecturii. Scandează zeci de minute împotriva puterii, cer închisoare pentru corupți, vor dreptate. Se simte că sunt furioși, dezamăgiți și sătui de sistemul actual. Cred că strada îi mai poate opri pe cei din Parlament să facă doar ce îi taie capul.

Și a fost prima zi. În seara asta se anunță noi proteste la Iași.

 

 

 

Adauga comentariu