(FOTO) Ziua și gafa! Primăria Iași și-a bătut joc de monumentul ridicat în memoria evreilor uciși în război

Și-au bătut joc de monumentul ridicat în memoria evreilor uciși în Primul Război Mondial. Este vorba despre oficialii Primăriei Iași, care au dezvelit un monument plin de greșeli gramaticale în română, în timp ce traducerea în engleză e de-a dreptul îndoielnică. De menționat că traducerea în limba ebraică nici măcar nu se vede.

Despre greșelile de pe monumentul care e, de fapt, o simplă placă, a scris istoricul Adrian Cioflâncă.

”Cu părere de rău, trebuie să observ că monumentul ridicat recent în Cimitirul Evreiesc din Iași din inițiativa Primăriei are probleme serioase care îmi indică lipsa de profesionalism și seriozitate.

- utilizarea termenului “neam” mi se pare problematică; conform demonstrației lui Victor Neumann, “neam” este cel mai etnicist dintre termenii care desemnează comunitatea națională, fiind utilizat frecvent în texte ultranaționaliste și extremiste. Această disponibilitate la conotare radicală a termenului, moștenită cultural, nu poate fi ignorată.

- în textul în română, acordul se face stângaci între “război” și “neam”, nu între “reîntregire” și “neam”. Ca să nu mai spun că povestea cu reîntregirea este un frumos mit istoric naționalist.

- traducerile în engleză și ebraică nu menționează cuvântul “evrei”.

- traducerea în engleză este, de fapt, un penibil google-translate.

- inscripția în ebraică nu se vede.

- monumentul nu e un monument; putea să fie, la fel de bine, placa de intrare în cimitir.

Pe scurt: refaceți, vă rog, de urgență, totul. Și întrebați un profesor de liceu măcar când mai faceți acțiuni de acest fel”, a scris istoricul Adrian Cioflâncă pe pagina sa de Facebook.

Vineri, 29 iunie, Primăria Iași a organizat o ceremonie în Cimtirul Evreiesc pentru a comemora Pogromul de la Iași. Cu această ocazie, a fost dezvelit și monumentul amintit.

”Între 27 și 29 iunie 1941 la Iași a fost unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, inițiat de generalul Ion Antonescu, secondat de autoritățile publice locale, împotriva cetățenilor de etnie evreiască din oraș. În conformitate cu datele prezentate de autoritățile române, în cele trei zile au fost uciși 13.266 de evrei.

La evenimentul de vineri, 29 iunie, au participat primarul Mihai Chirica, consilierul de stat din cadrul Administrației Prezidențiale Nicoleta Nicolae, președintele Comunității Evreilor din Iași, Abraham Ghiltman, secretarul general din cadrul Federației Comunităților Evreiești din România Eduard Kupferberg, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului „Ellie Wiesel”, Alexandru Florian, vicepreședintele Consiliului Județean Iași Romeo Olteanu și subprefectul Județului Iași, Valentina Iosub. Pe lângă alocuțiunile din partea oficialităților, a luat cuvântul și Iancu Zukerman, supraviețuitor al Pogromului de la Iași din 1941.

Primarul Mihai Chirica a arătat cât de importantă este educarea tinerelor generații prin evocarea acestor pagini tragice din istoria comunităților evreiești, înțelegând totodată responsabilitatea faptelor săvârșite în trecutul României”, se arată în comunicatul Primăriei Iași.

De asemenea, pe pagina de Facebook a primăriei pot fi găsite și fotografiile cu monumentul plin de greșeli.

Până la această oră, Știri de Iași nu a primit încă un punct de vedere oficial al Primăriei Iași.

Comentarii

O.Brega

03.07.2018 12:59

Cum să fie primul război dacă sunt fapte din ”41?

Anamaria Nedelcoff

03.07.2018 14:50

În data de 29 iunie s-au comemorat 77 de ani de la Pogromul din Iași. Cu această ocazie, au dezvelit un monument dedicat memoriei evreilor care au fost uciși în Primul Război Mondial. Asta spune Abraham Ghiltman, șeful Comunității Evreilor din Iași. 

Adauga comentariu