Grup de traficanți de droguri, destructurat de DIICOT

La data de 26 septembrie 2018 procurorii DIICOT – ST Iasi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Iaşi au organizat o acțiune ce a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 2 cetăţeni spanioli şi 2 italieni, specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc.

În cauză există suspiciunea rezonabila că suspecţii au achiziționat în prealabil un teren agricol pe raza comunei Mironeasa unde au amenajat mai multe solarii cu o suprafață totală de peste 800 mp unde, sub aparența faptului că aceștia cultivă legume pentru export, au înființat o plantație de peste 2000 plante de canabis.

După supravegherea activității infracționale a acestora pe parcursul a câteva luni de zile, corespunzătoare înființării și ulterior creșterii culturii de canabis s-a acționat pentru stoparea activității în momentul în care inculpații au procedat la recoltarea recoltei. Din cercetări s-a stabilit că suspecţii locuiau într-un imobil închiriat pe raza comunei Miroslava unde locuiau și unde depozitau produsul finit.

La percheziționarea serelor înființate de către inculpați a fost identificată aparatură performantă de creștere a acestor plante precum și ustensile pentru recoltarea și ulterior prelucrarea plantelor. O parte din aceste plante erau valorificate sub forma de cannabis iar altele erau transformate în rezină de canabis întrucât era mai ușor de transportat, fiind disimulată în doze de aluminiu de răcoritoare pentru a nu atrage atenția organelor de control.

Substanța vegetală era depozitată în lăzi frigorifice în vederea transformării acesteia în rezină de canabis.Din verificări s-a stabilit că drogurile de risc nu erau destinate pieței interne ci celei europene, pentru a nu atrage atenția autorităților din România.

În urma perchezițiilor efectuate s-a ridicat în vederea cercetărilor cantitatea de aproximativ 52 kg muguri de canabis și 656 gr rezină de canabis. Totodată au fost ridicate sume de bani, echipamente folosite pentru creșterea și prelucrarea culturii de canabis, telefoane mobile, cântare electronice, semințe, precum și substanțe utilizate la fertilizarea și tratarea culturii.

La sediul DIICOT-S.T.Iaşi au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 4 suspecţi faţă de care s-a dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale iar acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Serviciului de Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Iași.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Adauga comentariu