Hop și hora, hop și scandalul! Sau cum să înveți din cărți scrise de tine și să pici examenul

După mai bine de 10 ani în care Ansamblul Folcloric al Județului a fost uitat pe scena Consiliului Județean, la finele anului 2017 s-a ridicat și cortina, înființându-se. Au urmat luni bune de telenovele pe plan managerial, dar vara asta a adus ansamblului și un dirijor, căci Dumitru Lucaci a fost declarat câștigător al concursului organizat de Consiliul Județean Iași.

Un alt participant la concurs, Ciprian Chițu, a avut de învățat din cărți scrise de el, care erau incluse în bibliografia de concurs. Omul a învățat, că doar cita din el, însă nu se știe care au fost motivele obscure de a reușit să... pice examenul. Poveștile sunt multe, povești care implică și politicul, însă noi ne rezumăm la fapte, la lucrurile care apar consemnate în acte.

Toate bune și frumoase, dar căldura lunii august nu a fost singura care a crescut tensiunea în curtea CJ. Concursul s-a lăsat cu contestații, până și din partea a doi membri ai comisiei.

Agenda cuviincioasă

 • Selecția dosarelor – 09.07.2018

 • Proba scrisă – 24.07.2018

 • Interviul – 27.07.2018

 • Contestațiile

  La concurs s-au înscris Marius Chiriac, Dumitru Lucaci, Răzvan Ailoae și Ciprian Chițu. Unii, cunoscuți în lumea artistică, alții nici măcar cu studii în domeniu. Cert este că nici criteriile de selecție nu au fost unele care să ridice probleme unui aspirant al baghetei de dirijor. Pentru a fi eligibil pentru postul de dirijor, grad profesional I, s-au impus: studii superioare, cunoștințe în domeniul artei dirijorale și vechime de minim patru ani în domeniul postului. Membrii comisiei, în frunte cu Ioan Cobâlă, fost dirijor al Orchestrei Rapsozii Botoșanilor, au considerat că aceste criterii pot realiza o departajare justă, menită unui concurs transparent.

   

  Pe parcursul concursului, lupta s-a dat între Dumitru Lucaci și Ciprian Chițu, cel care este și autor a câtorva cărți din bibliografia concursului. Apele nu aveau să fie tulburi atunci când s-a organizat proba scrisă a concursului, în data de 24.07.2018. În urma acestei probe, Ciprian Chițu a obținut 9.33 la proba scrisă, iar Dumitru Lucaci doar 8, timp în care Marius Chiriac a fost declarat respins, obținând 4.5, iar Răzvan Ailoaie a fost descalificat.

   

  Din cărțile lui s-au pus întrebările la concurs, dar a fost respins

  Dacă la proba scrisă Chițu era fruntaș, la proba interviului situația s-a schimbat la 180 de grade. Acesta a obținut 70 de puncte, iar rivalul său 95 de puncte. O diferență de 25 de puncte care a stârnit un scandal ce s-a mutat de pe scenă în curtea CJ Iași. Ciprian Chițu a fost cel care a contestat rezultatele probei, semnalând o serie de nereguli.

  „Proba interviului a lipsit cu desăvârșire, subiecte emise în manieră personală, subiectele au fost negociate de cei trei membri de față cu candidații după ora menționată pentru începerea probei, probele scrise au fost prezentate de candidați în creion, nu în pix albastru, calitatea unor partituri a fost ilizibilă, cu ortografie de mână, în cadrul probei de interviu am fost lăsați în sală cu telefoane mobile deschise”, scrie Ciprian Chițu în contestația depusă.

  Reguli scrise, nereguli contestate și de membrii comisiei

  Doi dintre membrii comisiei, Ion Chiciuc și Viorel Leancă, au respins contestația, în timp ce Ion Urdeș a fost la pol opus.

  „Din punctul meu de vedere, conținutul probei de interviu nu este conform cu cadrul legal așa cum este prevăzut în HG 286/2011, conținând aspecte prevăzute de legea menționată pentru proba scrisă și/sau proba practică așa cum este menționată la art. 18. Consider că sunt întrunite condițiile prevăzute de art. 37 din HG 286/2011, pentru suspendarea, amânarea și reluarea concursului”, a precizat Ion Urdeș.

   

  La doar două zile după afișarea procesului verbal, Petru Șușu, managerul ansamblului, a revenit cu o schimbare radicală de plan: „Am luat decizia de a relua organizarea susținerii de către candidați a probei de interviu, pentru data de 13.08.2018, ora 12.00, la sediul instituției noastre.”

   

  Totul vine la pachet cu faptul că această comisie a urmat să fie compusă din aceiași membri. În urma acestei decizii, Bogdan Chiroșcă, membru al comisiei, a transmis o scrisoare deschisă, prin care anunță că refuză invitația de a participa la o nouă examinare: „Motivele ce m-au determinat să ajung la această concluzie sunt multiple şi profit cu această ocazie să adresez în mod public scuze candidatului şi colegului Ciprian Gabriel Chiţu, conferenţiar universitar doctor al Universităţii Naţionale de Muzică din Iaşi faţă de tot ce s-a întâmplat pe parcursul celei de-a treia probe din data de 17 iulie 2018. O carieră se construieşte cu multă muncă şi nu pot să trec cu vederea acest lucru!”.

  După circul care a ținut o vară, calea i-a rămas liberă lui Lucaci pentru că, în cele din urmă, Ciprian Chițu a refuzat să mai participe la evaluarea realizată de aceeași comisie.

   

   

  Adauga comentariu