Laura Cristiana Hulubei, jurnalista care vrea să salveze sportul ieșean de corupți

Are 31 de ani și este jurnalist sportiv la Iași TV Life. Numele ei este Laura Cristiana Hulubei. Vorbește despre sport cât de mult poate. Îți spune despre fotbal și te învață să îl prețuiești, chiar dacă n-ai avut vreodată tangențe cu un astfel de sport. Suferă pentru fiecare eșec al Iașului și pentru incompetența celor din cauza cărora sportul ieșean a ajuns în moarte clinică. S-a hotărât să ajute. Și, astfel, a demarat o campanie prin care își dorește să salveze sportul ieșean. Mii de ieșeni i s-au alăturat, uimiți de curajul unei femei tinere, care și-a pus în cap toată federația greilor din fotbal, doar pentru că scrie adevărul și îi pune la zid pe vinovați.

 

Șiri de Iași: De ce vrei să salvezi sportul ieșean?

Laura Cristiana Hulubei: Sportul nu este un simplu domeniu de activitate al unor oameni care își doresc să trăiască sănătos și atât! Sportul este mult mai mult, este un fenomen care modelează caractere, care te învață cum să trăiești mai frumos, este un ambasador al oricărei comunități, al oricărei țări. Sportul aduce oameni împreună, naște pasiuni și ne învață ce înseamnă sacrificiul, fairplay-ul... Sportivii sunt de multe ori modelele de care copiii noștri au nevoie pentru a crește frumos, pentru a se dezvolta așa cum trebuie și pentru a lăsa deoparte tabletele, calculatoarele, telefoanele smart (care sunt oarecum light motivul secolului în care trăim) și a ieși să își facă prieteni, sa facă mișcare. Sportul este necesar la orice vârstă, indiferent că vorbim despre sportul de masă sau despre cel de performanță.

În doar câteva zile se împlinesc 32 de ani de când Steaua, într-o frumoasă seară de mai, a scris istorie în fotbalul european, cucerind Cupa Campionilor. Toți cei care ne-am născut în anii '80 și înainte de anii '80 ne raportăm la această performanță... Dar cei care nu au avut norocul nostru? La ce se pot raporta? Ce amintire i-a făcut să vibreze? Nu suntem noi, cei maturi, responsabili cu a le crea copiilor noștri amintiri? Dacă ucidem sportul... Cu ce rămânem? Fiecare dintre noi este dator să lupte pentru acest ideal numit sport, mai ales în aceste vremuri în care atunci când deschidem televizoarele vedem doar catastrofe, crime, atentate, accidente, dezastre naturale... Măcar așa ne vom putea crește copiii frumos, îndemnându-i să facă sport și să își creeze un drum în viață fiind fair play, fiind sănătoși fizic și mental.

Și dacă sportul ieșean nu rămâne în viață, unde ne vom duce copiii? Vom proceda cu totii așa cum se întâmplă în momentul de față cu cei mici sau mari care vor sa practice înotul și care sunt nevoiți să facă naveta la Bacău pentru că la Iași nu există un bazin olimpic?

”Sportul în Iași nu trebuie să dispară sub nicio formă, iar cine nu înțelege asta, nu merită să aibă în mâini destinele sportului, nicăieri pe aceasta planetă!”

Știri de Iași: Fotbalul este sportul tău preferat?

Laura Cristiana Hulubei: Da, recunosc că fotbalul este sportul pe care îl iubesc cel mai mult, nu vreau ca într-o bună zi sa fiu nevoita sa fac naveta cine știe unde pentru ca micuțul meu să învețe fotbal sau daca nu va vrea fotbal sa îl duc în alt oraș pentru a practica handbalul sau baschetul sau rugby-ul sau orice alt sport. Iașul este al doilea oraș al acestei țări și merită să aibă performanțe în toate domeniile, implicit și în sport. Vreau ca cei mici să aibă modele din lumea sportului cu care să poată să facă cunoștință, sportivi cu care sa poată da mâna și care să fie aici, in Iași... Să fie accesibili pentru cei care cresc și își fac modele! Sportul în Iași nu trebuie să dispară sub nicio formă, iar cine nu înțelege asta, nu merită să aibă în mâini destinele sportului, nicăieri pe aceasta planetă!

”Oameni care ar trebui să dispară din preajma sportului”

Știri de Iași: De cine trebuie salvat sportul ieșean?

Laura Cristiana Hulubei: Nu este vorba că vreau să salvez sportul de "cineva"... Vreau doar ca sportul să fie lăsat să se dezvolte și să fie și ajutat să facă asta. Dar dacă ar fi sa îl salvez totuși, de "cineva", ei bine, acei "cineva" ar fi oamenii puși pe căpătuială (da, știu nu este o exprimare tocmai elegantă, însă asta este realitatea).

În ultima vreme, sportul este privit ca un business și asta doare. Și nu doar pe mine mă doare, știu sigur că același sentiment îl au toți suporterii adevărați, care vor sa se bucure de performante și de spectacol sportiv de bună calitate, indiferent că vorbim despre rugby, fotbal, baschet... sau sporturi individuale... Din păcate, în ultima vreme asistăm la o "răpire" a sportului de la oamenii realmente de sport!

Apar peste noapte personaje aparent hilare, dar de fapt foarte periculoase, care își doresc profit și atât... Oameni care nu au în realitate nicio legătură cu fenomenul și care își doresc doar să facă profit pentru propriul buzunar, neinteresându-i iubirea pentru o echipă sau alta, tradiția, spiritul... Sau orice altceva ce ține de suflet. Portofelul primează din păcate și sincer asta doare rău și da, daca ar fi să pot salva sportul de "cineva”... Aceștia ar fi oamenii care ar trebui să dispară din preajma sportului.

”Ce rost mai are să lupți, dacă simbolurile au fost înfrânte?”

Știri de Iași: Cum salvăm, atunci, sportul?

Laura Cristiana Hulubei: Ar putea fi salvat cu multă răbdare, responsabilitate, iubire, devotament, respect și mai ales cu mult sacrificiu și conștientizare. Și revenim la întrebarea sau mai exact la răspunsul întrebării anterioare. Sportul poate fi salvat doar daca este redat sportivilor adevărați, care au reprezentat ceva mai mult decât imaginea mediocrității...

Și mă voi raporta din nou la fotbal, pentru că un eveniment apropiat ca timp cu momentul în care vorbim acum m-a marcat sincer, și cred că nici măcar acum nu mi-am revenit suficient de bine. Alegerile de la FRF... Momentul 0 în care fotbaliștii adevărați au fost efectiv dați afară din casa fotbalului (și spun asta din nou cu tot riscul de a supăra pe mulți).  Când oameni care au reprezentat si continuă să reprezinte simbolul acestei țări, în fotbal, oameni precum Ionuț Lupescu, Costel Gâlcă, Mircea Lucescu, Florin Prunea, Cristi Chivu, Florin Raducioiu și lista e foarte lunga, sunt sacrificați pentru două mingi și o masă la munte, atunci fotbalul în sine este sacrificat pentru un beneficiu personal, infim de altfel... Te gândești, atunci, că ce rost mai are să lupți, dacă simbolurile au fost înfrânte? Ei bine dacă ești suficient de inteligent și nu ai în tine acea doză de lașitate, care să te împiedice, de abia în așa ceva vezi motivul principal pentru a lupta! Deznădejdea se transformă în dorința de a face din nou lumină, de a continua sa crezi și să te dedici unei lupte drepte, fara a uita că tu ai avut modele la care sa te raportezi și asta trebuie sa îi construiești și copilului tau!

Știri de Iași: Când ai început campania de salvare a sportului ieșean?

Laura Cristiana Hulubei: Data debutului acestei campanii nu cred că o voi putea uita vreodată. 10 ianuarie 2018... Acela a fost momentul în care am simțit durerea și supărarea total fondata a sportivilor ieșeni! Neplătiți de luni bune, umiliți și uitați de către toți factorii de decizie, aceștia continuau să lupte pentru culorile alb-albastre, pentru imaginea Iașului, pentru cluburile pe care le reprezentau cu atât de multă mândrie... Și în acel moment nu am putut sa stau departe... Și așa a fost demarată campania... Din dorința de a fi alături de acești oameni minunați, care luptau și luptau și care inevitabil au devenit modele de corectitudine, de dedicare, de curaj și de demnitate! Pentru ei am dus lupta, pentru ei am spus adevărul indiferent de consecințele personale, pentru ei am făcut zeci de reportaje și am încercat să îi fac pe cei care aveau puterea în mâinile lor să conștientizeze ce greșeală și nedreptate enorma se făcea...

Echipe dispărute

Știri de Iași: Ce s-a întâmplat în cadrul acestei campanii?

Laura Cristiana Hulubei: Au fost zeci de reportaje, au fost emisiuni, au fost povești triste, dar inspiraționale până la urmă, dacă este să vedem ceva pozitiv din toate astea. Au fost zile in șir in care am stat alaturi de sportivii ieșeni și meciuri în care le-am simțit durerea... Chiar și cu tricourile lipite cu leucoplast pentru a ascunde numele Primăriei Iași, aceștia au continuat lupta...

Au mai și "dezertat" o parte dintre ei, dar motivele au fost mai mult decât obiective, in fiecare zi gaura se adâncea tot mai tare, foamea la propriu crestea, iar deznădejdea crestea și ea, însă ei își doreau să continue să reprezinte Iașul, o putere parca supranaturala îi ținea "in viața" și nu vedeam pe chipul lor decât dorința de a continua, însă nu toți au reușit...

Rugby-ul masculin a dispărut primul... Dintr-o echipa de Super Liga, care a adus extrem de multă bucurie suporterilor, nu a mai rămas nimic (dar nu din vina sportivilor, ei au făcut niște sacrificii supraomenești pentru POLI!!!!). Apoi... In luna martie am rămas și fără handbal masculin (că handbal feminin nici nu-mi mai amintesc de când nu mai are Iașul). Handbaliștii au fost nevoiți să părăsească Liga Zimbrilor după ce nu au mai avut nici macar bani de deplasări, nu mai vorbim despre salarii pe care nu și le mai văzuseră de șapte luni, adică din august 2017. Baschetul masculin a fost și el pe punctul de a dispărea, dar din fericire încă mai există... Însă nu se știe pentru cât timp. Nici sporturile individuale nu au avut o soartă mai fericită... Gimnastica este total nefinantata, avem campioni mondiali și europeni la fitness, dar cine știe de ei... Cine sa ii susțină financiar?

 Îl avem pe Vlăduț Simionescu, cel care este in top 10 judoka mondial și care se pregătește pentru olimpiada de la Tokyo... Dar cine îl susține? Ei bine... Nimeni... Ba da, câțiva oameni cu suflet mare au făcut cheta pentru că Vlăduț sa se poata opera acum câțiva ani de menisc. Unde s-a accidentat? Bineinteles ca pe saltea... Dar pe cine sa fi interesat asta? Cazurile sunt multe și mi-ar trebui măcar un top de hârtie pentru a spune fiecare poveste în parte... Însă concluzia este aceeași... Nimic bun nu s-a intamplat, in ciuda eforturilor mele, ale colegilor mei din presa sportivă și ale celor care au suferit direct... Respectiv sportivii ieșeni.

Știri de Iași: Cine au fost oamenii care au venit alături de tine?

 Laura Cristiana Hulubei: Atunci când am pornit la drum nu mi-am dorit decât să fiu de ajutor și am spus de la început ca și cu 1% daca s-ar modifica situatia in bine, înseamnă că demersul nu a fost in zadar. Nu știu dacă m-am așteptat să fiu susținută, habar nu am... Sincer... Însă pot spune cu mana pe suflet că această campanie m-a făcut să constientizez câți oameni minunați sunt in acest oraș. Suporterii au fost bineînțeles primii care s-au coalizat ideii și care au și acționat creând o petiție online de reformare a sportului ieșean. Au strâns semnături, au muncit enorm și au făcut tot ceea ce au putut pentru a susține sportul. Acestor oameni trebuie neapărat să le mulțumesc pentru implicare, pentru curaj, pentru determinare, pentru tot! Și alaturi de ei mi s-au alăturat imediat și colegi din presa sportiva... Primii și cei mai vehemenți in a susține campania au fost colegii mei Cezar Floristeanu (corespondent Telekom Sport și realizator  tv Tele M) și Dragoș Gaspar (Redactor sportiv Evenimentul). Au scris mult și au făcut dezbateri și au luptat cot la cot cu mine in tot timpul acesta și pentru asta trebuie neapărat să le mulțumesc și lor, dar și celorlalți colegi. Am fost uniți cu toții și asta mi-a dat un sentiment foarte frumos.

”Vinovați sunt toți cei care nu au avut bunăvoința de a lupta pentru a găsi soluții si s-au mulțumit în a ridica din umeri neputincioși"

Știri de Iași: Ce speri să obții?

Laura Cristiana Hulubei: Modele pentru copiii mei și ai celor din jurul meu, bucurie pentru toți cei care iubesc sportul iesean, de ce nu turiști care sa vina in Iași pentru că Iașul ar putea organiza competiții nationale și internaționale... Dar mai presus de toate as vrea sa vad sportivi respectați, liniștiți, fara griji, care sa se poata antrena fara sa își pună problema daca au sau nu ce pune familiilor lor pe masa. Mi-aș mai dori rezultate și mi-aș dori ca Iașul să redevină o forță în sport.

Știri de Iași: Cum crezi tu că va fi viitorul sportului ieșean?

Laura Cristiana Hulubei: Daca sportul va fi lăsat să se dezvolte și va fi susținut, acesta va putea avea un viitor minunat. Dar din păcate, daca lucrurile nu se vor schimba sportul nu va putea avea decât o soartă mediocră sau submediocră in unele cazuri, ceea ce inevitabil mai devreme sau mai târziu va duce la dispariția lui din acest frumos oraș!

Știri de Iași: Cine sunt vinovați pentru starea dezastruoasă în care a ajuns sportul ieșean?

Laura Cristiana Hulubei: Vinovați s-ar putea arăta cu degetul foarte multi. Dar cred că până la urmă drept vinovați am putea fi catalogați fiecare în parte cărora o buna perioada de timp nu ne-a lăsat. Ei bine da..  cu toții suntem vinovați pentru că am stat impasibili. Vinovați și mai mari bineînțeles sunt cei despre care vorbeam anterior, cei care sunt în funcții de conducere a sportului, dar care nu au nicio legătură cu ceea ce conduc. Cei care sunt puși pe căpătuială și habar nu au cum sa gestioneze un club, o echipa, un sportiv și așa mai departe. Iar alti vinovați sunt cei care nu au bunăvoința de a spune adevărul, de a asculta id-ul sportivilor și de a lua masuri drastice... Vinovați sunt toți cei care nu au avut bunavointa de a lupta pentru a găsi soluții si s-au mulțumit in a ridica din umeri "neputincioși". Dar ce folos ar fi să căutăm în continuare vinovați? Nu mai bine ne-am canaliza efortul sper a găsi soluții?

Adauga comentariu