Lecția de fizică de la Chirica: Cum (n)-a distrus Smiley vitraliile Palatului Culturii (VIDEO)

Șefii Palatului Culturii se contrazic cu cei din administrația publică, pe tema fisurilor apărute la vitraliile din Turnul cu Ceas al edificiului. În timp ce sunt experți care arată, în mai multe rapoarte, că de vină pentru fisuri sunt concertele organizate în fața Palatului Culturii, șefii municipalității vin în conferințe de presă cu planșe, încercând să răstoarne rezultatele experimentelor realizate de specialiști.

Marți au fost prezentate rezultatele expertizei realizate de conf. univ. dr. Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Acesta a arătat că există o legătură între vibrațiile uriașe produse de concertul Forza Zu, din urmă cu câteva luni, și fisurile apărute în vitralii.

”Raportul s-a desfășurat pe câteva luni, efortul e teribil, a fost o activitate dificilă, cu investiții majore efectuate, materiale și de timp, pentru a găsi cauza apariției acestor probleme în diferitele componente din Palatul Culturii, componente de sticlă în special, din vitraliile Turnului cu Ceas și nu numai. Aceste probleme s-au întâmplat în urma unor concerte din fața Palatului, ce au avut o intensitate a sunetului foarte mare. Dar nu intensitatea a fost importantă, ci un anume spectru de frecvențe, care a interferat cu niște partoculatitț ale Turnului cu Ceas”, a declarat Silviu Gurlui.

Fizicianul a mai prezentat o serie de clipuri realizate în momentul concertului Forza Zu, despre care acesta spune că a fost unul ”cu un impact teribil din punct de vedere al amprentei spectrale și de sunet. Este șocant sunetul”.

Fizicianul Mihai Chirica îl învață cum e cu vibrațiile pe Silviu Gurlui

O reacție pe acest subiect a avut și primarul Mihai Chirica, hotărând să organizeze o conferință de presă, la care să explice el cum rezultatele raportului prezentat de Gurlui nu sunt reale. Mai mult, a venit pregătit să deseneze pe o planșă, cu un marker, arătând cum s-au petrecut lucrurile, în opinia lui.

Mai jos puteți citi cele mai importante declarații ale primarului Iașiului pe această temă și puteți viziona și filmulețul cu momentul în care ne desenează cum nu muzica lui Smiley a distrus vitraliile din Palatul Culturii.

”La Palatul Parlamentului AC/DC, Roling Stonesc, Bon Jovi, care sigur niciunul dintre ei nu cântă în liniște. Dar nu s-a plâns nimeni de nimic acolo, pentru că ar fi trebuit să cadă și Ministerul Justiției și Ministerul Mediului pe stânga și Ministerul Dezvoltării între ele alte ministere. Dar nu a căzut niciunul dintre ele, givernul este stabil, Bon Jovi cântă tare, AC/DC rupe corzile și frecvențele se mișcă într-o manieră cât se poate de rezonabilă între clădiri.

Sunt convins că Palatul vibrează. Nu sunt convins că muzica aducea stricăciuni. Este cu totul improbabil acest lucru. Este normal să vibreze, pentru că orice corp vibrează atunci când apare o vibrație în aer.

Problema este dacă putem să facem o corelare directă între muzica lui Smiley și vitraliile Palatului Culturii, între muzica lui Delia sau a lui Carla`s Dreams și fisurile din pardoseala Palatului Culturii, între muzica de dinaintea finalizării restaurării și muzica de după finalizarea restaurării, pentru că ceilalți cântăreți, dinainte de 1995 – 1996, nu au reușit cu vocea lor, cu talentul lor, să fisureze nimic. Asta ridică un mare semn de întrebare față de calitatea muzicii de astăzi.

Și eu vibrez și am o frecvență, și radioul vibrează și are o frecvență, toată lumea are o frecvență și e normal s-o aibă, dar trebuie să fim conștienți de faptul că atunci când aruncăm în spațiul public o informație de un asemenea calibru, trebuie să fundamentăm într-o manieră rezonabilă și să vin și cu soluții.

Eu sunt convins că palatul vibrează dar, schematic, țin să vă aduc în atenție câteva lucruri care țin de o iginerie primară, rațională, fără a aborda într-o manieră științifică, didactică acest subiect”

 

Adauga comentariu