A omorât un om și încă este liber să circule pe străzi. După 5 ani, primarul din Răchiteni, Petre Doboș, și-ar putea afla sentința luna viitoare, la Curtea de Apel Iași

Îi plăcea să deseneze, era foarte talentat la asta încă de mic. Părinții și prietenii îl încurajau să se dezvolte în acest sens. Apropiații spun despre el că era cuminte, îl cataloghează drept un adevărat specialist în construcții și un tânăr care, la 27 de ani, avea aspirații să ajungă cât mai sus, prin muncă susținută.

Însă aripile i-au fost tăiate brusc, într-o seară geroasă de 15 noiembrie 2013, când motocicleta pe care o conducea a fost lovită de o mașină. Tânărul a zburat zeci de metri pe carosabil, frângându-și întreg corpul în urma impactului, ca și cum ar fi fost o păpușă din cârpe. Medicii legiști au stabilit că a murit la scurt timp după accident. Se numea Valentin. Macovei Valentin.

Și imediat se împlinesc cinci ani de când familia zdrobită de durere își caută dreptatea în hățișul dur al justiției. Vorbim de o anchetă care a durat mai bine de trei ani până să ajungă pe masa unui judecător, deși, în mod normal, aceasta ar fi trebuit să dureze mult mai puțin.

Însă de aici încolo apare povestea. Una tipic românească, cu oameni politici, care se folosesc de influența pe care o au, pentru a tergiversa un dosar relativ simplu. Pentru că omul care l-a ucis pe Valentin Macovei este primar, în momentul de față. Este vorba despre Petru Doboș, primarul comunei ieșene Răchiteni, care a primit și condamnare la un an și 4 luni de închisoare cu amânarea pedepsei. Mai mult, la data săvârșirii faptei, Pedru Doboș era viceprimar în Răchiteni, iar fratele lui, Anton Doboș, era deputat PNL, iar anterior fusese șeful mare al Direcției Generale Regionala a Finanțelor Publice Iași.

”Noi tocmai terminaserăm lucrările în grădină. Am fost sunat, s-a prezentat un domn, a spus că este polițist de la Rutieră și dacă am un băiat care are o motocicletă de culoare verde. Au spus că nu îmi pot spune la telefon, să venim la poliție să îi ridic lucrurile. Soția a început să își smulgă părul din cap, cred că a fost și instinctul matern. Accidentul s-a întâmplat la vreo 8-9 km de Iași, băiatul era în drum spre casă. A mers fiul cel mare lapoliție, a aflat că fratele i-a decedat, m-a sunat și mi-a spus”, își începe tatăl victimei povestea.

Vasile Macovei, tatăl victimei

L-a sunat pe cel care i-a omorât copilul: ”Mi-a spus să îl las în pace, că e ocupat. Dar el îmi omorâse copilul”

Vorbește greu, abia șoptit, vocea îi tremură de fiecare dată când trebuie să povestească prin ce a trecut. Ține privirea în pământ, se joacă cu ramele ochelarilor.

”Am mers la poliție și eu și nu voia nimeni să stea de vorbă cu mine. De la poliție nu mi-au spus cine l-a lovit. Au trecut două, trei zile, am fost fără niciun rezultat la poliție. Despre omul Doboș Petre am aflat din gura avocatului. Era la vremea aceea viceprimarul comunei Răchiteni. Acum este primar și este fratele lui Anton Doboș .Eram luni dimineața, încă nu-l înmormântasem și am sunat la domnul primar. Mi-a răspuns, m-am prezentat și l-am întrebat cum s-a întâmplat. Mi-a răspuns că să-l las în pace, că este ocupat, are patru martori și nu poate să îmi dea nicio explicație. Mi-a închis telefonul în nas. Știa că sunt tatăl omului pe care l-a omorât. L-am sunat din nou. Mi-ai omoât copilul! Vreau să aflu punctul de vedere. Putea să spună condoleanțe, putea să arate puțină umanitate”, spune Vasile Macovei.

”Asta și-au dorit, să treacă timp, ca să se uite exact cum s-au desfășurat lucrurile”

În România, dacă nu ai bani și ești victimă, aștepți mult și bine. Așa s-a trezit și familia lui Valentin că, dacă vrea ca lucrurile să se miște bine, trebuie să scoată bani din propriul buzunar, chiar dacă cel care trebuie să plătească este statul român. Însă statul român te pune să stai la coadă și să aștepți ani în șir, până-ți vine rândul. Poate mai și uiți ce s-a întâmplat, poate nu mai ai putere să lupți ori ți se face lehamite și te lași păgubaș, sperând în pedeapsa divină.

”Accidentul s-a întâmplat într-o zi de vineri și acasă ni l-a adus de la Institutul de Medicină Legală duminică. Deci în două zile s-a făcut autopsia, trebuia să plătesc eu necropsia, ca să poată fi comntinuate cercetările. Mi s-a pus în vedere că, dacă vreau să meargă mai repede, trebuie să plătesc necropsia eu, pentru că Poliția nu are fonduri. Statul român trebuie să plătească, dar fiind multe cazuri, eu trebuia să stau la rând doi, trei ani, până se găseau 500 de lei, că 500 de lei a costat. Necropsia a fost făcută la IML, dar IML-ul nu emite hârtiile dacă nu plătești. Trebuia plătit de poliție sau de mine. Am plătit eu, ca să se termine mai repede. Sunt trei kilometri de la poliție la IML, dar a durat trei luni să fie trimisă hârtia asta. După care a urmat expertiza criminalistică pe baza probelor de la locul accidentului. La fel, m-am prezentat la poliție și mi s-a spus că nu sunt bani, dacă pot, să o plătesc eu. 1.180 lei. Eu am plătit în mai 2014, rezultatele au venit abia în octombrie 2014. Și au spus că durează cel mai mult șase luni. Dar au mers întotdeauna la termenele limită! Asta și-au dorit, să treacă timp ca să se uite exact cum s-au desfășurat lucrurile”, spune Vasile Macovei.

Avocații lui au făcut și câteva plângeri pentru tergiversarea cercetărilor, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași. Răspunsul a fost unul tipic: volumul de muncă este unul mare.

”Analizând lucrările care au fost efectuate în cauza penală nr. 14529/P/2013, termenele de executare, volumul extrem de mare al cauzelor penale aflate în instrumentarea organelor de poliție judiciară din cadrul PM Iași, Biroul Rutier, intrarea în vigoare a Noului Cod Penal și Noului Cod de Procedură Penală care a determinat aplicarea dispozițiilor legii penale mai favorabile și aducerea la cunoștința părților a drepturilor și obligațiilor cf. disp. noului cod de procedură penală, precum și reaudierea acestora, apreciem că plângerea privibd tergiversarea cercetărilor din dosarul penal nr. 14529/P/2013 de către organele de cercetare ale poliției judiciare din cadrul PM Iași, BIROUL RUTIER, este neîntemeiată, nefiind vorba de o întârziere culpabilă în instrumentarea cauzei penale”, se arată în răspunsul primit de familia victimei. (vezi foto documente)

Ar fi putut fi evitat accidentul? Un raport de expertiză arată următoarele: ”Starea de pericol a fost creată de conducătorul autoturismului (...) Doboș Petre în timpul executării manevrei de de viraj spre stânga, a părăsirii sensului său de deplasare și a intrat în impact cu motocicleta, manevră care probabil a fost executată intenționat pentru unele șicane în trafic la care au contribuit cei doi participanți” și că ”accidentul de circulație putea fi evitat dacă cei doi conducători auto nu se șicanau reciproc în trafic (...) iar Doboș Petre nu executa manevra periculoasă de viraj spre stânga”. (vezi foto document)

După trei ani de tergiversări s-a ajuns și în instanță, la Judecătoria Iași. Tatăl băiatului omorât în accident mai povestește și despre șicanele la care a fost supus de primarul comunei Răchiteni. Acuză că Petre Doboș n-a arătat nicio clipă vreo fărâmă de compasiune pentru familia distrusă. Ba chiar își bat joc de memoria băiatului mort.

”Petre Doboș a încercat de la început să mușamalizeze totul, a tras de timp până a candidat pentru postul de primar, că nu putea candida dacă avea o condamnare. De când a început procesul, el a venit doar de două ori, odată doar m-a șters așa, pur și simplu. Nu a zis niciodată ceva care să arate că regretă cumva ce a făcut. Șa unul din termene s-a spus că domnul primar nu poate veni, pentru că are probleme cu deszăpezirea. La un alt termen, în 18 noiembrie, avocatul lui a spus, mai mult râzând, că, știți, astăzi e ziua domnului primar și nu s-a putut prezenta. Copilul meu e în mormânt și el nu vine pentru că e ziua lui de naștere? Altădată a invocat că face băi de nămol la Techirghiol, că îl dor genunchii”, spune bărbatul.

Totodată, lui Vasile Macovei nu îi este teamă să spună că o mare influență în acest dosar ar fi avut-o fratele primarului din Răchiteni.

”Am spus-o și o voi spune peste tot, că a avut fratele lui o mare influență în felul în care s-au făcut cercetările, în faptul că a durat atât. O funcție ca a lui are un impact asupra oamenilor. Are și el, ca primar, cum să nu aibă cineva care a fost deputat?”, este de părere tatăl lui Valentin.

La dosar mai sunt și numărate dovezi care arată cum, de la momentul accidentului, starea de sănătate a lui Vasile Macovei s-a deteriorat grav. Întrebat ce i-ar spune, dacă Petre Doboș ar accepta să stea de vorbă cu el, Vasile Macovei a adăugat: ”I-aș dori multă sănătate. Și să nu se mai ascundă. Că nu fuge de noi, fuge de el însuși”.

În 3 noiembrie anul trecut, cu câteva zile înainte să se împlinească patru ani de la moartea fulgerătoare a lui Valentin, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au dat și o primă sentință.

”În baza art. 396 alin. 1,aln.2 şi alin.4 Cod procedură penală raportat la art. 83 Cod penal stabileşte pedeapsa de 1(un)an şi 4(patru) luni închisoare în sarcina inculpatului Doboş Petre,sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „ucidere din culpă” ,prev.şi ped.de art.192 aln. 1 şi aln. 2 Cod Penal,cu aplicarea art.75 aln.2 lit.b Cod Penal şi art.76 aln. 1 Cod Penal(faptă săvârşită la 15.11.2013), proporţional cu grad de culpă de 30%. În baza art. 83 alin. 1 Cod penal dispune amânarea aplicării pedepsei închisorii de 1(un)an şi 4(patru) luni închisoare stabilită inculpatului Doboş Petre prin prezenta sentinţă penală pe un termen de supraveghere de 2 ani, stabilit în condiţiile art. 84 Cod penal, care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe penale”, se precizează în hotărârea 2821/2017, din dosarul 22360/245/2016.

Pe parte civilă au fost stabilite și daune morale, care se ridică la 70.000 de euro pentru membrii familiei Macovei, precum și plata cheltuielilor de judecată, precum și a cheltuielilor de înmormântare. (vezi foto documente)

Știri de Iași l-a contactat și pe primarul comunei Răchiteni, Petre Doboș, pentru aflarea unui punct de vedere din partea dumnealui. Ne-a repezit la telefon și a susținut că nu vrea să comenteze absolut nimic, după care ne-a închis telefonul în nas.

În prezent, dosarul se află la Curtea de Apel Iași, iar următorul termen este în data de 19 septembrie 2018.

Adauga comentariu