Poveste de groază cu mafioți. Cum au pus la pământ un monument istoric, cu binecuvântarea șefului din Palatul Roznovanu

  • Vineri, la 11:30, deputatul PNL Marius Bodea organizează o conferință de presă în stradă, la intersecția strazii Nicolae Bălcescu cu strada Sf. Atanasie.
  • Acolo, Bodea, împreună cu Alexandru Muraru, prim-vicepreședinte PNL Iași, vorbesc despre rechini imobiliari și mafia care a pus mâna pe resursele orașului, făcând ilegalități grosolane, fără nicio teamă de organele de anchetă, care par a se uita în altă parte de fiecare dată când vine vorba despre primarul Iașiului, Mihai Chirica. Veți vedea mai jos că Alexandru Muraru este un alt pion important în acest material, dincolo de funcția politică pe care o deține.
  • La aceeași conferință se mai află și câțiva ieșeni, nemulțumiți de faptul că în zona în care locuiesc, zonă în care se află doar case, se construiește un bloc de toată frumusețea. Aceștia susțin că, pentru asta, a fost dărâmat un monument istoric. Totul, cu știința și binecuvântarea autorităților locale.
  • Reporterii Știri de Iași au vrut să verifice informațiile: oare e vorba doar de o luptă strict politică între PNL și conducerea Primăriei Iași sau există într-adevăr o poveste aici? Astfel că am vorbit cu toți factorii care ar putea face lumină într-o poveste încâlcită, plină de acuzații din sfera penalului.
  • Concluzia? Vă prezentăm o poveste. O poveste de groază, dar cu dovezi, declarații și acte. Una cu mafioți care au pus mâna pe patrimoniul național al statului român și îl dărâmă, ignorând orice lege. Mafioți care îndrăznesc, fără nicio reținere, să facă falsuri și abuzuri grosolane, călcându-i pe cap fără milă pe oamenii care îndrăznesc să se opună, ei fiind mult prea mici pentru morișca asta grotească ce a pus mâna pe bunurile Iașiului.

FAPTELE, cu acte

Actorul principal în toată această poveste este Costel Cristinel Bolobiță. El își spune, pompos, investitor, în timp ce presa susține că este unul dintre samsarii imobiliari ai Iașiului. Pașcaniul, locul din care provine, e neîncăpător pentru afacerile lui, așa că și-a găsit loc în Iași, unde de ani buni construiește fix cum îl taie capul, sub oblăduirea mai marilor primăriei.

Pentru început, trebuie să înțelegeți ceva: odată ca niciodată au existat trei imobile pe strada Nicolae Bălcescu din Iași. Au fost așa: cel de la numărul 17, unde locuiește familia ANDRIAN, cel de la numărul 17 A, care este al lui Bolobiță acum, și cel de la 17 – Bis, unde proprietar a fost familia DUMBRAVĂ.

Soarta face ca cel de la numărul 17 A să fie și monument istoric, aflat în Lista Monumentelor Istorice, prezentată de Ministerul Culturii și Identității Naționale în 2016. Tot acest imobil, cu terenul aferent, aflat pe strada Nicolae Bălcescu, nr 17 A, este cumpărat de Costel Cristinel Bolobiță în anul 2014.

Însă omului nu-i pasă de casa cu valoare istorică, el vrea să facă bani mulți. Și ajunge, astfel, la a face tot felul de artificii pentru a dărâma imobilul care-l încurcă. Cum reușește? Prin complicitate cu funcționarii din Primăria Iași și cei de la Direcția Județeană de Cultură.

Mai exact, Costel Cristinel Bolobiță cere schimbarea adresei din str. N. Bălcescu nr. 17 A în str. O. Botez nr. 1A, cerere care i-a fost aprobată în cel mai scurt timp. Astfel, la noua adresă nu figura niciun monument istoric, iar în aprilie 2015 primește liber de la Primăria Iași pentru desființarea/demolarea imobilului aflat pe strada Octav Botez nr. 1 A. În concluzie, nu a fost nevoie de avizul special al Direcției Județene de Cultură, aviz absolut OBLIGATORIU  în astfel de situații.

Însă în Monitorul Oficial al României, partea I, nr 113 bis, din data de 15.02.2016, la pagina 1689, la nr. 862, casa de la începutul secolului XIX, de pe strada Nicolae Bălcescu, nr 17A, din Iași, apare pe lista  monumentelor istorice, incluse în patrimoniul național al României.

Foarte important de reținut! Pe aceeași listă nu apare NICĂIERI că pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 17 B, ar exista vreun monument istoric. (vezi foto document)

De ce facem vorbire de imobilul aflat pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17 B? Pentru că ilegalitățile au fost descoperite, iar demolarea monumentelor istorice se lasă cu pușcărie, potrivit legii. Ce au făcut funcționarii din Primăria Iași și cei de la Direcția Județeană de Cultură? Au căutat să găsească o clădire pe care s-o prezinte proștilor drept monument istoric: cea menționată anterior, aflată la numărul 17 B.

Virgil Băbîi este directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Iași. Într-un document, datat cu 10.03.2014, se arată că pe strada Nicolae Bălcescu ar fi inclus în lista monumentelor istorice imobilul cu numărul 17 B. Niciunde nu se face referire la 17 A, cel care apare pe lista Ministerului Culturii.

Însă la începutul lui august, anul acesta, același Virgil Băbîi își amintește că ar fi existat la nr. 17 A un imobil care apare ca fiind monument istoric încă din anul 2004, ”adresă la care figurează și în listele republicate în anii 2010 și 2015”. Numai că ia-l de unde nu-i. Nimeni din primărie nu mai știe să îl arate, pentru simplul motiv CĂ NU MAI EXISTĂ!

Iar acum apare mârșăvia și mai mare. Apar actele de vânzare-cumpărare, prin care proprietara, Maria-Anca Rusescu îi vinde lui Bolobiță imobilul de pe strada Nicolae Bălcescu... nr. 17. Nr 17, da?

Care, de fapt, este al altei familii, Andrian, iar oamenii aceștia sunt nevoiți acum să demonstreze în instanță că ei locuiesc în casa lor de-o viață. Au făcut și asta. Au obținut de la Primăria Iași un certificat care le arată că ei locuiesc la adresa de pe Nicolae Bălcescu nr. 17, act semnat de Mihai Chirica, pe vremea când era viceprimar. Deci Bolobiță NU AVEA cum să cumpere și să demoleze imobilul ce apare în actul de vânzare-cumpărare!

Faptele, cu DECLARAȚII 

Marius Bodea: ”Povestea asta, începută pe Nicolae Bălcescu, trebuie să se termine sus pe Vicol, la penitenciar”

”Investitorul imobiliar, care face parte din categoria samsarilor, domnul Bolobiță, cumpără terenul cu tot cu casa respectivă, aflată în patrimoniul național. Prima mișcare, pentru a ajunge la ceea ce avem astăzi, schimbă adresa acelei case din Bălcescu 17 A, care figurează pe lista monumentelor istorice în Octav Botez 1A. Sigur, primește imediat de la primărie această aprobare, ca după aia să obțină autorizație de demolare pentru acel imobil, neatrăgând atenția, pentru că toți cei care sunt în domeniu știu că la 17A și în zona aceasta, Bălcescu, sunt multe monumente istorice. Ăsta a fost primul pas. În momentul în care vecinii au început să se revolte, au început să vină cu tot felul de petarde și ca să vedeți până unde merge tupeul acestor oameni, vin la fața locului și le spun vecinilor care locuiesc de o viață aici, că respectivul bloc este, de fapt, casa monument istoric”, precizează deputatul Marius Bodea.

Acesta mai vorbește și despre alte abuzuri și acte falsificate inclusiv de angajații Direcției de Cultură.

”Vorbim aici de o serie de abuzuri, de la demolarea ilegală a casei de patrimoniu, care înseamnă pușcărie. Povestea asta, începută pe Nicolae Bălcescu, trebuie să se termine sus pe Vicol, la penitenciar. Au schimbat adresa hoțește, ca lumea să nu se mai prindă, au falsificat actele de la Direcția de Cultură de la Primăria Iași, indicând că aceea este casa patrimoniu de care vă vorbeam, au distrus viața oamenilor și vă invit în curtea lor, să vedeți cum li se construiește bloc peste case, pun în pericol singura legătură între spitalul de infecțioase și sf spiridon, aici strada se blochează foarte des”, mai spune Bodea.

Alexandru Muraru, fostul director al Institutului Național al Patrimoniului: ”O rețea infracțională foarte bine pusă la punct, patronată de Chirica”

La începutul articolului vă spuneam că Alexandru Muraru este o voce importantă, și nu în contextul politic, fiindcă el a fost directorul general al Institutului Național al Patrimoniului. El a explicat, pentru Știri de Iași, că ceea ce s-a întâmplat cu imobilul nr 17 A de pe strada Nicolae Bălcescu reprezintă un cumul de infracțiuni.

”Există două mari proceduri prin care un monument istoric dispare: fie fizic, fie este declasat, pentru că valoarea lui nu mai corespunde cu cea pe care specialiștii o dau ca fiind de categorie A, adică universală și națională sau de categorie B – locală.  În cazul de față asta înseamnă un cumul de infracțiuni, ceea ce s-a petrecut aici, în sensul în care a fost încălcată și Legea 422/2001, privind protecția monumentelor istorice, a fost încălcată și legea construcțiilor, Legea 50/1991 și fapta corespunde cu un articol din Codul Penal, art 253 privind distrugerea, intervenția sau orice fel de lucrări fără autorizare pe un monument istoric. Timpul în care a fost achiziționată clădirea, momentul în care a fost depusă cererea la primărie pentru schimbarea adresei îți arată o rețea infracțională foarte bine pusă la punct, patronată de fostul viceprimar Chirica, actualul primar Chirica”, a precizat Alexandru Muraru.

Costel Cristinel Bolobiță: ”Nu facem nimic ilegal, nu construim ilegal!”

Costel Cristinel Bolobiță susține sus și tare că pe zona pe care el construiește acum nu a fost niciodată vreun monument istoric și că el nu face nimic ilegal. Ba, mai mult, o  acuză pe Demetra Andrian (cea care s-a trezit că trebuie să umble prin sălile de judecată ca să demonstreze pe banii ei că locuiește în casa ei de ani buni) că urmărește doar scandal.

”Doar una dintre vecine are probleme cu acea construcție. Cea care a dorit pentru fiul ei un apartament. Ceilalți vecini nu au această problemă. Eu am toate actele ce stau la baza acestei construcții, inclusiv demolări. Toate actele. Nu avem nici cea mai mică problemă. În afară de acea vecină răuvoitoare, nu avem nici cea mai mică problemă. Nu facem nimic ilegal, nu construim ilegal, noi construim conform reglementărilor din acea zonă”, a declarat, pentru Știri de Iași, Costel Cristinel Bolobiță.

Familia Andrian: ”Nu are semnăturile noastre. Noi eram în Bulgaria atunci”

Mai mult, Bolobiță susține că are toate semnăturile pentru începerea construcției în zonă, inclusiv de la familia Andrian.

Familia Andrian neagă însă cu vehemență. ”Nu are semnături. În plus, s-au trimis notificări către vecini, prin poștă, iar la numele nostru, este familia Andrian notificată, cu o semnnătură pe care noi nu o recunoaștem, în data de 2 august 2016. Noi eram în Bulgaria atunci. Avem și dovezile facturilor, de la hotelul în care am stat”, spune Demetra Andrian.

Mai mult, familia Andrian i-a dat în judecată pe primarul Mihai Chirica și pe Bolobiță, după ce a făcut și numeroase sesizări care nu le-au fost luate în considerare.

”Sesizări am făcut la: Primăria Iași, arhitectul șef, Inspectoratul General de Construcții, Garda de Mediu, Inspectoratul Județean de Cultură, Prefectura Iași, Consiliul Județean Iași, Direcția de Sănătate Publică. Am trimis trimis sesizări în nume propriu, la instanță am depus dosarul acum două zile. Eu nu spun că domnul Bolobiță nu are acte, dar vrem să vedem în ce bază, dacă a verificat cineva această încurcătură de adresă. Am mai primit o adresă de la cultură prin care domnul director Băbîi spune că monumentul de la adresa Nicolae Bălcescu, nr. 17A, nu este acolo, este blocul de mai jos, de la 17 B. Acela nu este un monument istoric. Tot domnul Băbîi, la actul de vindere către Bolobiță, de la nepoata Margaretei Pogonaț, care îl moștenește, are o adresă dată de domnul Băbîi în 2014, care o transmite Baroului Iași, domnului avocat Lupu, reprezentantul doamnei Pogonaț, în care spune că monumentul istoric se află la adresa 17 bis și casa doamnei Pogonaț de la numărul 17 nu este monument, dar cel de la 17 este casa mea. Deci moștenitoarea doamnei Pogonaț îi vine o suprafață de teren și alte două care nu știm cum le-a căpătat, din trei loturi și schimbă adresa imediat. La Primărie nu am văzut aceste acte. Noi am depus la judecătorie și acte de la chiriașii care au stat în casa doamnei Pogonaț și au avut adresa Nicolae 17A”, povestește Demetra Andrian.

Legat de imobilul de la adresa Nicolae Bălcescu nr. 17 B, am vorbit și cu Minerva Dumbravă. Aceasta ne povestește și ea cum imobilul de la 17 A era monument istoric și este clădirea demolată de Bolobiță.

”Nu, nici vorbă, nu a fost monument istoric. Monument istoric era 17 A, clădirea care s-a demolat. În toate arhivele 17 A este monumentul istoric”, a declarat, pentru Știri de Iași, Minerva Dumbravă.

Am cerut un punct de vedere și primarului Mihai Chirica. Acesta s-a mulțumit să dea un comunicat de presă, cu titlul ”Unii PNL-iști mint și manipulează cu nerușinare!”. Aruncă în luptă actele care îi convin, cele aflate în dosarul lui Costel Cristinel Bolobiță, în care apare construcția aflată în proprietatea familiei Andrian.

 „Toată acțiunea de imagine a celor doi membri de joasă speță ai PNL Iași s-a dovedit un circ ieftin, de doi bani, iar cei doi domni dovedesc că nu sunt decât niște afoni în materie de administrație, de funcționare a instituțiilor publice. Sunt doi mincinoși notorii care nu fac altceva decât o manipulare ieftină și bazată pe minciuni sfruntate. Condamn vehement  cinismul cu care cei doi manipulează cetățenii onești din zona respectivă. Fac apel la ieșenii de bună credință să nu îi mai bage în seamă, să îi ignore cu desăvârșire. Este o vorbă care spune că proștii nu pot fi contraziși pentru că au convingeri puternice. Eu nu vreau să îi conving pe cei doi că se înșală, ci vreau să demonstrez ieșenilor care este adevărul. Iar documentele emise pentru respectiva investiție nu fac decât să demonstreze că legea a fost respectată și afirmațiile celor doi politruci nu sunt decât baliverne”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Cert este că, în urmă cu trei zile, pe rolul Tribunalului Iași a fost înregistrat dosarul cu numărul 5447/99/2018, în care sunt dați în judecată Primăria Iași, primarul Chirica, Consiliul Local Iași, SC Auto Trans Com SRL și soții Bolobiță, în cadrul căruia se cere anularea autorizației de construire. Magistrații Tribunalului Iași încă nu au dat un prim termen în acest dosar.

Autori:

Elisabeta IFRIM

Anamaria NEDELCOFF

Adauga comentariu