Povestea de groază din Canta CONTINUĂ. Acum trei femei sunt căutate cu cuțitul prin Iași. Autoritățile nu fac nimic.

Are 37 de ani și se numește Ramona. Din rațiuni care țin de singuranța ei, nu îi voi face numele de familie public și îi voi blura trăsăturile. Veți înțelege în cuprinsul materialului de ce este nevoie de toate astea.

Ramona este bolnavă. Suferă de epilepsie și encefalopatie infantilă. Gândește ca un copil de 10 ani, este caldă și bună. Crede în oricine îi spune că vrea să o ajute. Dacă o momești cu ceva bun de mâncare, care îi place, îți intră în casă. Chiar dacă ai abuzat-o de multe ori. De fiecare dată când se sperie, face câte o criză de epilepsie. Nu contează în ce loc se află.

S-a speriat mult în ultima săptămână Ramona. O mână de oameni încearcă cu disperare s-o scoată din ghearele unor abuzuri îngrozitoare. Te cutremuri când auzi prin ce a fost obligată să treacă femeia asta. Și tocmai pentru că este bolnavă, am vorbit și cu alți oameni, vecini de-ai ei, unii fiind și martori ai abuzurilor prin care a trecut. Toți povestesc același lucru. Vorbesc, în detaliu, despre abuzurile la care a fost supusă femeia, detalii care confirmă poveștile de groază ale Ramonei. Bătăi crunte, amenințări, abuzuri sexuale de neimaginat.

În urmă cu două săptămâni, Ramona a fost bătută crunt cu parul, de către o copilă de 14 ani, în casa unei vecine. Nu este prima dată când a fost bătută de fata aceasta. Aproape săptămânal o încasează, mai rău sau se limitează la câteva lovituri, care ar trebui s-o convingă ”să se dea pe brazdă”. Vânătăile i se văd și acum, clare. De la medicul legist, pentru că a fost abia în urmă cu câteva zile, a primit doar 3-4 zile de îngrijiri medicale.

”A călcat-o în picioare, la propriu. A sărit pe ea de ziceai că e drac. Apoi a luat un par și i-a dat peste tot corpul, până Ramona nu s-a mai putut ridica. În fiecare săptămână o bate. O înjură și îi ia banii ”, ne spune una dintre vecine, care este și ea incredibil de speriată.

”M-a bătut. M-a bătut rău. Eu am spus că nu mai suport, că vreau să mă sinucid. Eu mă port frumos cu ea. Îmi este milă că are 14 ani și mama ei este moartă. Știu cum este să nu aibă cineva grijă de tine și am tot vrut s-o ajut. Dar ea îmi ia toți banii și mă bate”, ne povestește Ramona.

În tot acest timp, în care ascultăm povestea femeii, telefonul îi sună de multe ori. O sună agresoarea, disperată că nu o găsește acasă. La un moment dat îi răspunde și o pune pe difuzor. ”Hai acasă la mine să îți dau nucă de cocos. Știu că îți place nuca de cocos”, încearcă să o convingă adolescenta. Pentru că Ramona o refuză ”Nu vin, că mă bați. Mi-e frică de tine”, copila sună iarăși și promite: ”Îți jur pe Sfânta Cruce și pe Sfâna Parascheva că nu te mai bat dacă vii acasă. Eu știu cât ții tu la lucrurile astea sfinte. Hai acasă, că nu te mai bat. Am jurat pe Sfânta Cruce doar”.

Ramona e credincioasă. E sensibilă. Crede în Dumnezeu, merge la toate slujbele, știe toate rugăciunile. Îți înșiră toți sfinții. ”Aveți accent de ardeleancă, nu de moldoveancă. De unde veniți? De la Hunedoara? E sfântul Arsenie Boca acolo. Tare mult mi-am dorit să merg și eu acolo. Am auzit că el chiar face minuni. Ce norocoasă ești! Să trăiești în același loc cu Sfântul Ardealului!”, îmi spune zâmbind.

Eu mă uit la ea, prostită. Nu-s la fel de credincioasă. Și, mai mult, mă revolt: cum de permit Dumnezeu și sfinții înșirați de ea ca un om atât de credincios să treacă prin atât de multe?

Cea mai înfiorătoare poveste, pe care o confirmă toți vecinii cu care am stat de vorbă, este că, anul trecut, Ramona a fost dusă într-un apartament în care a fost violată sistematic de trei bărbați. 240 de lei a obținut copila din toată afacerea asta. S-a lăudat fetița în tot cartierul cu isprava ei, Ramona a povestit și ea tuturor prin ce a trecut, plângând, tremurând, între multe crize de epilepsie.

”M-a dus în casa unui om, la Moara de Foc (o zonă din cartierul Păcurari, Iași – n.r.). Acolo mă aștepta un om, dezbrăcat, într-un halat. Fata m-a lăsat singură cu el, aștepta în altă cameră. A năvălit pe mine. Mi-a fost foarte frică de el. Mi-a făcut tot felul de lucruri, urâte lucruri. Eu nu am vrut, dar el era mare și puternic”, ne povestește Ramona.

Le știu, le-am auzit, le-am înregistrat. Nu pot scrie. Nu pot așterne așa ceva pe hârtie. Mi se face rău.

Tremură din nou și, în scurt timp, face o nouă criză de epilepsie, în fața noastră. Îi sună telefonul iarăși, primește multe mesaje de la agresoare.

”Da, a fost dusă la produs de fata asta. A fost dusă o dată acolo, la Moara de Foc, a primit 30 de lei pentru asta. Apoi a mai fost dusă într-un alt apartament, tot în zona aceea, unde erau trei bărbați. Toți au violat-o. Fata a primit 240 de lei pentru că a scos-o la produs pe Ramona”, ne povestesc vecinele Ramonei. Și ele ne dau detalii înfiorătoare. Unul dintre agresori s-a lăudat cu ceea ce s-a întâmplat acolo.

După această întâmplare, Ramona a fost momită să vină în casa fetei. Îi dădea bomboane. Acolo, agresoarea a lăsat-o în casă cu tatăl ei. Mare cât ușa, acesta a violat-o. Nu o dată. De mai multe ori de-a lungul vremii.

”Este mare cât ușa. Nu l-am putut opri. Îmi este foarte frică de el, fiindcă este foarte violent”, mărturisește femeia. ”Da, a luat-o cu forța de mai multe ori. Nu te poți băga, el e foarte violent, le-a bătut pe multe femei în blocul ăsta”, spun vecinii.

Ramona a făcut plângeri la poliție. Polițiștii i-au luat în râs boala psihică, nu au crezut-o și au trimis-o acasă. Nimeni nu a fost pedepsit pentru nimic. Bătăile și violurile au continuat.

 Ana Maria se numește mica bătăușă. Este un copil care terorizează un bloc întreg, blocul social din cartierul ieșean Canta. Înjură și trimite amenințări cu moartea. Pe unul dintre conturile ei de Facebook are numai mesaje în care îi aduce slavă lui Dumnezeu. Are fotografii cu ea, în care vezi un copil slab, frumos, cu ochi mari, verzi, cu urechi de ursuleț, de iepuraș, cu frățiorul ei în brațe. Nu ai crede că o mână de om este în stare de așa ceva.

E supărată că Ramona va fi ajutată, că îi scapă printre degete, că nu mai poate să se folosească așa cum dorește de pensia de handicap a Ramonei: ”O prind și bag cuțitul în ea. O omor. Cât o să stau la școala de corecție? 3 ani? 3 ani și ies”, arată unul dintre mesajele fetei. Ne-a înjurat și pe noi, la redacție. ”Se pișă” pe noi, pe știrile noastre, pe Ramona, fiindcă ei ”nu îi este frică de nimic și de nimeni”.

Lucrurile nu se opresc aici. De o săptămână, femeia care a făcut publică povestea Ramonei, Oana Vasiliu, este amenințată constant. Cu moartea. Atât de către copilă, cât și de tatăl fetei, Adrian Machedon, care lucrează ca paznic la o firmă privată din Iași. Se laudă cum umblă cu un cuțit mare, lung, ca ”să îi facă felul” Oanei Vasiliu, care ”s-a băgat unde nu trebuia”. Oana este mamă singură, cu trei copii. Este hotărâtă să meargă la poliție, cu toate dovezile pe care le are. Nu mai doarme, are coșmaruri și îi este teamă, pentru viața ei și a copiilor ei. A ajuns să umble înarmată cu spray paralizant și baston cu electroșocuri pe străzile Iașului, timp în care o duce pe Ramona peste tot: la medicul legist, la poliție, la asistență socială, la primărie. Încearcă să îi găsească un centru cât mai departe de abuzatorii ei. De când a luat-o din Canta, Ramona este păzită de Oana. E acasă la ea. ”Nu o mai las acolo, în Canta. Îmi este teamă că o vor ucide”, îmi spune.

Tot de o săptămână, pentru că am încercat să obțin un punct de vedere de la tatăl fetei, Adrian Machedon (foto sus), cu privire la cele întâmplate, primesc zeci de mesaje de amenințare. Domnul Machedon îmi explică, în privat, elegant, cum ”îmi va crăpa capul” când mă prinde. Află el unde locuiesc și unde am redacția.

La ora la care scriu acest articol, în mesageria telefonului am 22 de mesaje de amenințare (cu care mă voi duce la Poliție, astăzi) și 15 apeluri ratate. Nu le pun la socoteală pe cele peste 40 pe care le-am primit în restul zilelor. La apelul cu numărul 16, de astăzi, am răspuns. Am aflat că da, fata lui a bătut-o pe Ramona, dar na, are doar 14 ani, el merge la muncă, nu o poate supraveghea. Ba recunoaște că a abuzat-o și el pe Ramona, ba nu. Vorbește frumos, iar după 30 de secunde mă înjură și amenință cu sete. Promite răzbunări fizice, dureroase. Toate aceste apeluri – înregistrate, desigur – vor fi puse la dispoziția polițiștilor cărora trei femei (Ramona, Oana și subsemnata) le cer protecție împotriva unui dement care umblă liber prin oraș.

 

 

 

 

Comentarii

Iancu

29.04.2018 08:34

Ar trebui mai intai facuta curatenia de primavara la militia locala si la sefii lor, poate vor angaja politisti adevarati in locul militienilor pana nu va fi omorata inca o femeie nevinovata si neajutorata.  

Adauga comentariu