Povestea unui incompetent: Adrian Ambrosie, ”jupânul” de la CSM Politehnica Iași

CSM Politehnica Iași a reușit să se califice în playoff-ului sezonului 2017-2018, unde au încheiat sezonul pe ultima poziție cu doar 4 puncte câștigate în zece partide disputate.

Un sezon în care gruparea din Dealul Copoului a avut parte de de toate.  În luna iunie a avut loc o remaniere generală, jucătorii care obținuseră un șir de rezultate incredibile, sub atenta îndrumare a tehnicianului Eugen Neagoe și pe care suporterii îi numiseră sugestiv "Invincibilii", au fost nevoiți să părăsească Politehnica, aproape pe ușa din spate, după multe șicane și încercări de denigrare a imaginii unor oameni, care au luptat din tot sufletul pentru culorile alb-albastre.

Era, de asemenea, prima echipă care pusese numele Iașiului pe harta stelelor europene, prin participarea în premieră în preliminariile Europa League, în vara anului 2016.  Revenind la vara lui 2017, alături de jucători - și conducerea executivă a clubului a fost înlăturată într-o manieră abuzivă, fostului președinte Florin Prunea fiindu-i reziliat contractul în absență.

În locul fostului internațional, membru al Generației de Aur, a fost impus Adrian Ambrosie, cel care până atunci era antrenorul echipei de fotbal feminin Navobi Iași și simplu membru în comitetul director al Politehnicii.

În momentul prezentării sale oficiale, Adrian Ambrosie a fost numit de către primarul Mihai Chirica, chiar "patronul" clubului din dealul Copoului, sintagma pe care toți specialiștii din domeniu au încercat să o privească precum o simplă metaforă și atât.

Adrian Ambrosie a început un spectacol de minciuni și gafe incredibile, înainte chiar de a prelua fotoliul de președinte. A declarat încă din luna mai a anului 2017, faptul că la Politehnica a existat un audit, ocazie cu care s-a descoperit că în bugetul clubului exista o gaură de aproximativ 9.000.000 lei.

Tot în ziua declarației, fostul președinte Florin Prunea a ieșit într-o conferință de presă, susținând faptul că întreaga poveste este o mare minciună, o invenție a lui Adrian Ambrosie. La o lună și ceva distanță, însuși Ambrosie recunoștea faptul că așa zisul audit nu a existat niciodată. Cateva zile înainte  de a recunoaște minciuna, același Ambrosie confunda flagrant, într-o declarație de la Tiraspol, FC Politehnica  Iași cu CS Politehnica Iași.

În același timp, el se lăuda în stânga și în dreapta cu noii "investitori", care au venit în vară la Iași și care urmau să facă o infuzie de capital de 1.000.000 de euro, aproape fără a cere nimic în schimb.

Însă, în locul acelui milion de euro, Politehnica a primit jucători bolnavi, cu ligamente rupte, un autocar închiriat de la o firma de transport persoane din Chișinău, un cantonament cu o valoare incredibilă de 40.000 de euro, făcut "cadou", dar cu tot cu notă de plată, impunerea în funcții de conducere în cadrul echipei a unor moldoveni dubioși.

Acestea sunt doar câteva dintre "reușitele" realizate de firma Fotbal Hebdo, despre care președintele Adrian Ambrosie avea doar cuvinte de laudă și pe ai cărui oameni îi numea, de fiecare dată, "partenerii noștri de încredere".

După ce moldovenii de la Hebdo s-au instalat confortabil în dealul Copoului, ocupând funcții de director sportiv, doctor, magazioner și multe altele, același Adrian Ambrosie a apărut public, susținând sus și tare faptul că toate aceste persoane fac voluntariat pentru Politehnica și că nimeni nu primește salariu.

Ei, și când a venit vorba despre salarii minciunile președintelui s-au devenit de-a dreptul demne de aventurile Baronului Munhausen... Adrian Ambrosie susținea la început că el însuși nu ridică lunar decât 1000 de euro și că nimeni, dar absolut nimeni nu a primit primă de instalare, că nu există salariu peste 3000 de euro și că bugetul pentru salarii este net inferior ca valoare față de cel pe care îl avea la dispoziție Florin Prunea, fiind cu 25% mai mic decât cel din sezonul anterior.

După mai puțin de o lună de la această declarație, președintele Fundației Sportului Ieșean a ieșit public cu dovezi și a declarat faptul că bugetul de fapt este mai mare decât orice alt buget avut la dispoziție de către Florin Prunea, însă Adrian Ambrosie a continuat să persiste în minciună, refuzând în repetate rânduri să facă publică valoarea acestui buget.

Cât despre primele de instalare, acestea au ajuns până la urmă să semene cu cele ale unor echipe de top din Europa. De la 10.000 de euro porneau bonusurile de instalare pe care jucătorii aduși de către Fotbal Hebdo le-au încasat, neținându-se cont dacă acei jucători semnau contracte sau erau doar împrumutați de la alte echipe.

5,4 milioane de lei a virat municipalitatea în conturile Politehnicii la începutul acestui sezon, și dacă se iau în calcul și cele aproape 2.000.000 de euro din drepturile de televizare, câștigate în sezonul 2016-2017, se ajunge cu ușurință la un buget de aproape 4.000.000 de euro, buget pe care Adrian Ambrosie l-a avut pe mână de la ungerea în funcție.

După ce "milionul" lui Hebdo nu a apărut, același Ambrosie a ieșit și a declarat public faptul că moldovenii s-au dovedit a fi neserioși și că el a fost nevoit să renunțe la colaborarea cu aceștia. Dar întrebat fiind dacă Hebdo menționase de la început faptul că va face o infuzie de capital, președintele Politehnicii a recunoscut că suma de 1.000.000 de euro nu apărea nicăieri stipulată in proiectul inițial, pe care Hebdo l-a înaintat ieșenilor la sosire.

Cât despre aparițiile publice, acestea au fost un nou dezastru marca Adrian Ambrosie... Președintele Politehnicii fie nu ieșea să spună absolut nimic, pentru a își apăra echipa în cazul în care aceasta avea nevoie, fie ieșea spunând lucruri care păreau desprinse dintr-un show de stand up comedy! De la o zi la alta, Ambrosie și-a contrazis propriile afirmații și a făcut subiectul multor articole de presă din cauza lipsei sale de coerență, de verticalitate și de consecvență.

Cam toate declarațiile făcute de catre Ambrosie s-au dovedit a fi minciuni, până și aceea că transferul albanezului Kamer Qaka a fost cel mai valoros transfer din istoria clubului ieșean, nemailuând în calcul faptul că mijlocașul a fost dat pe o sumă mult mai mică decât adevărata sa valoare.

Tot în legătură cu Qaka, o altă minciună marca Adrian Ambrosie a fost aceea cum că jucătorul nu a fost adus în vară la Iași cu ajutorul celor de la Fotbal Hebdo, dar și aceasta a fost demascată în urmă cu doar o săptămână și ceva, când aflat la București pentru a-și negocia transferul la FCSB, fotbalistul a fost însoțit chiar de către Arcadie Zaporojanu și asociatul acestuia.

Șirul declarațiilor hilare poate fi completat cu cea prin care președintele grupării alb-albastre susținea cu tărie că nimeni nu îi poate scoate “mingea din poartă şi punctele din clasament”, făcând referire directă la meciul de pe teren propriu  cu ACS Poli Timișoara, partidă în care centralul a anulat ieșenilor un gol validat în prima instanță, tot de către el.

Cu doar câteva etape înainte de terminarea sezonului regulat, Adrian Ambrosie mai oferea o mostra de lipsă de coerență, stârnind din nou amuzamentul tuturor, declarând că va face sesizare la comisie, din cauză că terenul pe care ieșenii au disputat partida cu Sepsi Sfântul Gheorghe, din returul sezonului regulat era unul impracticabil, declarație făcută la 48 de ore după finalul meciului, în condițiile în care președintele avea posibilitatea, în calitate de oaspete, de a refuza să joace, făcând bineînțeles în prealabil demersurile necesare de solicitare a unei verificări a terenului de către cei de la LPF.

A mințit în legătură cu echipa, a mințit în legătură cu propriul salariu, a mințit în legătură cu multe... A acuzat oameni din presa, chiar în comunicate oficiale, pe principiul "nu văd parul din ochiul meu, de paiul din ochii vecinului", a plecat în concediu în cele mai nepotrivite momente cu putinţă, și-a dat cu stângul în dreptul cât de mult a putut, iar în prezent pare că dorește să își aroge meritele unei calificări cu care nu are nici cea mai mică legătură.

A promis că va vinde 6000 de abonamente și nu a reușit să ajungă nici la jumătate, a declarat că va repara "greșelile" făcute de către predecesorul său, care, din punctul de vedere a aceluiași Adrian Ambrosie, a avut un management defectuos și nu a făcut absolut nimic care sa vină în susținerea afirmației sale. A declarat că va forma o echipa bazată pe tineri fotbaliști ieșeni, însă nici acest lucru nu s-a întâmplat. A promis că va găsi un investitor, dar se pare că investitorul nu mai apare. Despre lipsa de profesionalism a președintelui Adrian Ambrosie se pot spune multe, dar cel mai probabil lista va fi continuată și în viitorul apropiat cu multe alte gafe, deoarece Adrian Ambrosie pare să se ambiționeze în a nu învață absolut nimic oricât timp ar trece.

Iar astăzi a mai venit o surpriză: Florin Prunea a câștigat procesul în prima instanță și ar putea fi repus în funcție, în urma deciziei Tribunalului București.

„Instanţa admite în parte contestaţia, anulează decizia nr. 580/15.06.2017 emisă de Clubul Sportiv Municipal Politehnica Iaşi. Dispune reintegrarea contestatorului în postul şi funcţia deţinute anterior concedierii, începând cu data de 15 iunie 2017 şi până la data de 23 iulie 2017. Obligă intimatul la plata către contestator a unei despăgubiri egale cu drepturile salariale indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul pentru perioada 15 iunie – 23 iulie 2017. Admite în parte cererea adiţională. Obligă intimata la plata către contestator a sumei de 18.000 de lei, reprezentând despăgubirea egală cu indemnizaţia de participare la şedinţele Comitetului Executiv al FRF de care ar fi beneficiat pe perioada 1 iulie 2017 – 1 aprilie 2018. Obligă intimatul la plata către contestator a sumei de 5.435 de lei reprezentând cheltuieli de judecată”, a declarat judecătorul Laura Radu, preşedintele şi purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bucureşti, pentru ziarul Evenimentul.

Adauga comentariu