Preotul ieșean Dan Damaschin va fi ”premiant fără premii”. Sâmbătă, la Deva

Sâmbătă, la Deva, preotul ieșean Dan Damaschin va fi cel de-al 144-lea premiant al campaniei ”Premianții fără premii”, campanie ce pune accentul pe oamenii valoroși din jurul nostru.

De ce ”s-a calificat” preotul Dan Damaschin pentru a fi un premiant?

”Dan Damaschin este de departe un protagonist potrivit pentru această campanie. Strădaniile sale de a fi aproape de cei care au nevoie de sprijin, fără ca asta să încurajeze nemunca, sunt demne de a fi apreciate noi toți și, de ce nu, de a fi replicate în mai multe locuri din țară. Consider că prezența sa la Deva, în cadrul campaniei Premianții fără premii” este binevenită pentru noi toți. Aici, devenii încearcă, și reușesc asta de aproape cinci ani de zile, să spună lumii că românii știu să-și prețuiască valorile și că merită, la rândul lor, să fie prețuiți. Am discutat de multă vreme cu părintele Damaschin, dar abia acum îi permite programul să călătorească în Ardeal. Vine special pentru a participa la această campanie”, a declarat, pentru Știri de Iași, Dan Terteci, organizatorul evenimentului.

Ce trebuie să știe ieșenii despre ”Premianții fără premii”?

”Ieșenii trebuie să știe că „Premianții fără premii” este un concept unic în țară, un eveniment care, fără buget, rezistă de cinci ani de zile și că fiecare om din jurul nostru este un om care merită să fie apreciat. Asta propune această campanie, deschiderea ochilor spre a vedea mai bine ce comori sunt în jurul nostru. Comori umane, desigur. Iată că, acum, în an centenar, românii se unesc în stradă pentru a premia români valoroși”, mai spune Dan Terteci.

Dan Damaschin este preot la maternitatea Cuza Vodă din Iași, are 43 de ani și este tată a patru copii. Despre el se spune doar că este un om bun, care ajută mamele singure și copiii. Asta și face. An de an, datorită lui, aproape 3.000 de copii din zonele sărace ale județului Iași merg la școală. Anul acesta a dus în tabără la mare 180 de copii.

De multe ori, preotul Damaschin le oferă unor tineri care știu că li s-a terminat copilăria și viața la 12 ani (dacă-s băieți și sunt trimiși la oi în alte județe ale țării) ori 14 ani (dacă-s fete și sunt considerate bune de măritat), speranța că viața poate fi și altfel. Că viața trece dincolo de sărăcie și muncile câmpului, care sleiesc un copil de orice putere. El le arată că are încredere în ei și în talentul lor, pe care îl descoperă cu răbdare. Îi învață să viseze și să creadă în ziua de mâine și în oameni buni, care-s mai aproape, poate, decât cei care le-au dat viață.

Și uite așa au ajuns, în cei 13-14 ani de când preotul Damaschin împarte binele în sufletele oamenilor, cu mic cu mare, ca tineri săraci să fie absolvenți de Medicină și să se pregătească să salveze, la rândul lor, vieți.

Știri de Iași a făcut și un portret al preotului Dan Damaschin, pe care-l puteți citi accesând link-ul următor: https://www.stirideiasi.ro/dan-damaschin-preotul-care-pune-lumea-miscare-si-duce-un-mare-razboi-cu-ipocrizia-autoritatilor

Adauga comentariu