Știi care sunt cei mai influenți 40 de oameni din Iași?

Care sunt cei mai influenți oameni din Iași? Cum reușesc ei să influențeze, într-un fel sau altul, opinia publică? Redacția noastră a întocmit un top 40 al oamenilor considerați ”influenți”; nu au contat domeniul de activitate, culoarea politică, ci doar felul în care societatea civilă se raportează la ei. Ordinea în care sunt prezentați este una aleatorie.

 1. Iulian Dascălu – supranumit ”regele mall-urilor”, este considerat unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din România. Este proprietarul ”Iulius Group”, din care fac parte lanțul de centre comerciale Iulius Mall și Palas Mall. În jurul fiecărei investiții a existat câte un scandal mediatic, omul de afaceri fiind acuzat că acestea s-ar fi realizat în condiții dubioase.

 

 1. Tudorel Toader – este actualul ministru al Justiției, din 23 februarie 2017. A fost judecător la Curtea Constituțională a României în perioada 2006-2016 și rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în perioada 2016-2017.

 

 1. Mihai Chirica – este primarul municipiului Iași. Până de curând a fost în PSD, când a fost exclus, din cauza opoziției fățișe față de Dragnea. Are presa din județ la degetul mic și este acuzat de oponenții săi că ar avea tot felul de relații dubioase cu samsarii imobiliari ai Iașului.

 

 1. Maricel Popa – este președintele Consiliului Județean Iași. În trecut a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei  și secretar de stat în Ministerul Energiei, precum și Consul Onorific al Republicii Islamice Pakistan.

 

 1. Dan Lungu - este scriitor și senator USR, director al Muzeului Literaturii Române din Iași, conferențiar dr. la Catedra de Sociologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

 

 1. Liviu Antonesei – este considerat unul dintre cei mai valoroși scriitori și jurnaliști ai Iașului. Este profesor universitar în cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

 

 1. Vasile Astărăstoae - este un medic legist român, președintele Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași, membru al mai multor organizații științifice naționale și internaționale.

 

 1. Camelia Gavrilă – este deputat PSD în prezent. A fost profesoară, director, inspector general școlar și viceprimar al Iașului, în perioada 23 iunie – 29 septembrie 2008.

 

 1. Tudor Ciuhodaru – medic primar pe urgențe, este deputat PSD. În trecut a fost în PPDD și UNPR.

 

 1. Răzvan Constantinescu – este medic primar medicină internă și gastroenterologie la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași. Este vicepreședinte și purtător de cuvânt al ALDE Iași. Are mii de susținători în mediul online.

 

 1. Alexandru Zub - este un istoric român, membru corespondent al Academiei Române din 10 septembrie 1991 și membru titular din 2004.A fost condamnat la 10 ani de închisoare politică (din care a executat șase ani, ca deținut politic, întrucât în 1957 a organizat o manifestare studențească, considerată ilegală de către autorități, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la înscăunarea lui Ștefan cel Mare.

 

 1. Mihai Răzvan Ungureanu – a fost premier al României și director al Serviciului de Informații Externe al României. A deținut funcția de ministru de externe al României în perioada 2004-2007.

 

 1. Radu Duda – numit Radu al României, este un fost actor, iar din anul 1996 este soțul principesei Margareta a României, prima fiică a fostului rege Mihai I al României.

 

 1. Silviu Lupescu – este coordonatorul Polirom, una dintre cele mai importante edituri românești.

 

 1. Cosette Chichirău – este deputat USR din 2016. A locuit 16 ani în Statele Unite ale Americii, unde a lucrat vreme de 10 ani în industria financiară. În 2007 a obținut un doctorat în finanțe la Universitatea din Massachusetts.

 

 1.  Teofan Savu, pe numele de mirean Dumitru Savu -  este din anul 2008 arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Din 18 august 2017 deține și funcția de episcop locțiitor al Episcopiei Hușilor. Între 2000-2008, a fost arhiepiscop ortodox al Craiovei și mitropolit al Olteniei. Între 9 septembrie 1991 și 2000 a fost episcop-vicar patriarhal cu titulatura Sinaitul.

 

 1. Marius Bodea – este deputat PNL în prezent. A fost prefect al județului Iași și președinte al Consiliului de Administrație al RA Aeroportul Internațional Iași.

 

 1.  Bogdan Crețu – critic literar, cadru didactic la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și  director al Institutului de Filologie Romana A. Philippide din Iași. Este membru al Academiei Române.

 

 1. Ovidiu Lipan-Țăndărică – muzician, compozitor și baterist, cunoscut ca membru al formațiilor de muzică rock ”Roșu și Negru”, respectiv ”Phoenix”.

 

 1. Dumitru Oprea - este economist și fost rector al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, funcție pe care a ocupat-o în perioada 1999-2007. În 2007 a devenit membru al Parlamentului European.

 

 1. Radu Botez – viceprimar al municipiului Iași din partea ALDE.

 

 1. Varujan Vosganian – fost ministru al Economiei, în prezent este deputat ALDE de Iași, economist și scriitor român de origine armeană. Este președintele Uniunii Armenilor din România de la reînființarea acesteia în 1990 și prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România din 2005.

 

 1.  Cristian Mungiu - este regizor, producător și scenarist de film, câștigător al multor premii internaționale.

 

 1.  Cassian Maria Spiridon – este președintele Uniunii Scriitorilor din România, filialia Iași. Poet, eseist, director și editor, a participat la mișcarea revoluționară conspirativă de la Iași.

 

 1.  Monica Bîrlădeanu – este actriță, populară în România și în străinătate, în primul rând ca prezentatoare de televiziune. În SUA a acceptat un rol în serialul Lost, în anul 2006, după rolul din Moartea domnului Lăzărescu. 

 

 1.  Iulia Vântur - este o prezentatoare de televiziune, actriță și model. S-a remarcat  pentru rolul de coprezentator al unuia dintre cele mai populare și longevive show-uri TV live din România, ”Dansez pentru tine”, alături de Ștefan Bănică Jr.

 

 1.  Alina Mungiu Pippidi - este doctor în psihologie socială al Universității din Iaşi, este activistă a societăţii civile din România din 1989, iniţiatoare a Contractului cu România şi a Contractului cu Clasa Politică (1996), lider al Coaliţiei pentru un Parlament Curat (2004), şi fondatoare a României Curate (2010) și a Coaliției pentru Universități Curate.

 

 1. Bogdan Ştefanachi – conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

 

 1. Daniel Condurache – profesor de jurnalism, este considerat mentorul mai multor generaţii de ziarişti din România

 

 1. Alexandru Lăzescu – este fondator al rețelei naționale de cotidiane locale ”Monitorul” și fost director executiv al Societății Române de Televiziune. Este președinte al Colegiului Editorial la ”Ziarul de Iași”și predă cursuri de „Marketing pentru mass-media”, de „Managementul institutiilor de presa” si cursuri de masterat la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

 

 1. Alexandru Călinescu - este un istoric literar, critic literar și publicist român, fost disident. Este profesor de literatură franceză la Facultatea de Litere a Universității din Iași.

 

 1. Florin Lăzărescu - este prozator, scenarist și publicist. Este membru în colegiul de redacție al săptămînalului Suplimentul de cultură. A obținut premiul ”Gopo” pentru cel mai bun scenariu și a fost nominalizat la Premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun scenarist european.

 

 1. Beatrice Rancea – managerul Operei Naționale din Iași, fost manager al Operei Naționale București.

 

 1. Dionisie Vitcu – actor, profesor univ. dr.,  Universitatea de Arte “George Enescu”, Iaşi, Societar al Teatrului Naţional Iaşi, Membru al Uniunii Scriitorilor din România

 

 1. Traian Cohal - personalitate marcantă a învățământului  preuniversitar ieșean

 

 1. Seryl Talpalaru - Seryl Talpalaru, renumit profesor la disciplina Fizică. Este managerul Colegiului Național Emil Racoviță pe care l-a dus pe locul I în România ca performanțe educaționale. A fost inspector general al ISJ Iași.

 

 1. Mircea Nedea – renumit profesor de biologie la Colegiul „Negruzzi” din Iași

 

 1. Marin Burlea – președintele Societății Române de Pediatrie

 

 1.  Gabriel Ungureanu - este doctor în științe medicale, profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” din Iași, medic primar medicină internă și cardiologie la Clinica IV Medicală Nefrologie de la Spitalul „C.I. Parhon”, Iași.

 

 1.  Vasile Ișan - este un profesor universitar de comerț internațional, care a îndeplinit funcția de rector al Universității „Al.I. Cuza” din Iași.

Adauga comentariu