Țeapa Aegis a ajuns și la Iași. Citește, ca să nu pățești și tu!

În timp ce polițiștii locali din Iași amendează băbuțe ce vând urzici, pătrunjel sau mărar în piață, reprezentanții așa-zisei mărci Aegis Brand din Iași, despre care nu vei găsi nici cea mai mică informație în mediul online, continuă să facă victime.

Escrocii, trei la număr, acționează în zonele populate și de maxim interes din Iași, cum ar fi, de pildă, Piața Unirii sau bulevardul Ștefan cel Mare. Odată ajunși acolo, aceștia abordează trecătorii, adesea femei și bărbați tineri, cărora le oferă ședințe foto și „oportunitatea” de a apărea în reclame pentru diferite mărci de haine sau produse cosmetice.

Dacă reușesc să te convingă, te invită la așa-zisa agenție, al cărei sediu, conform spuselor celor păgubiți, se află pe bulevardul Ștefan cel Mare, lângă cubul de lângă Berăria Veche, pentru a discuta mai multe detalii despre viitoarea carieră de succes cu „șefa” lor.  Aici îți este dat să afli că, pentru a te putea bucura de o ascensiune fulminantă în modelling, într-un timp scurt, trebuie să plătești o taxă de 100 de lei, bani pe care îi vei recupera odată cu prima ședință foto la care vei participa. Ulterior, falșii agenți îți împing un contract în față pe care te pun să-l semnezi, cu mențiunea că după nu mai mult de 30 de zile te vor contacta.

Escrocheria merge mai departe

Totul este bine ticluit și aranjat astfel încât să pară, măcar la o primă vedere, că ai de-a face cu o activitate reală. Acesta este însă abia începutul, căci după ce ai plătit cei 100 de lei, adică taxa de înscriere, ți se spune de altcineva și ”mai sus pus” că proiectul pentru care ai fost recrutat e unul de nivel mediu, însă poți oricând să fii propulsat pe scena marilor prezentări de modă. Desigur, dacă achiți pe loc suma de 150 euro!

Pradă acestei șarlatanii au căzut mai mulți ieșeni, printre aceștia numărându-se și Vladimir Luncanu, un tânăr care a povestit pentru Știri de Iași experiența neplăcută prin care a trecut.

„Am fost oprit de un tip, spunându-mi dacă nu vreau cumva să fac reclamă pentru firme precum Nike și Adidas, că nu trebuie sa plătesc nimic. Ba mai mult, că produsele pe care le voi promova, le voi păstra și, la fiecare ședință, voi primi și o sumă de bani: în jurul a 300-400 lei.

Am acceptat și m-am dus cu el la sediu unde era o tipă blondă, care mi-a spus ea că este foarte bine că am venit la ei, că o să apar prin reviste, iar la final mi-a zis că trebuie să plătesc 100 de lei taxa pe un an și că această sumă o voi recupera dupa prima ședință care va fi în aproximativ 30 de zile.

Am acceptat și am dat acea sumă de bani, după care m-a întrebat dacă am două minute la dispoziție să vorbesc și cu șefa ei... Am vorbit cu ea și mi-a spus că ce vorbisem eu mai înainte cu acea tipă blondă este un proiect la nivel mediu și că ea mă poate băga la un nivel avansat.  Și mi-a spus ea multe lucruri frumoase acolo... Și că trebuie să plătesc suma de 150 euro taxă, iar banii îi voi recupera.

Eu i-am zis că nu dispun de acești bani, iar ea cu un ton lingușitor <<Eii...Nu cred eu că nu ai acești bani, poate nu îi ai la tine, dar îi ai pe vreun card>>. După, a tot insistat ca să plătesc această sumă de bani și nu am vrut pentru că mi-am dat seama ca e țeapă. Plus că, încercând să mă convingă, mi-a arătat și un album foto al unui client și pozele din el era neclare... Adică mi-am dat seama că nu e ceva serios.

Nu am acceptat și m-am dus înapoi la tipa blondă, spunându-i că nu vreau sa mai particip nicăieri și că îmi vreau banii înapoi. Ea mi-a zis că banii nu sunt returnabili și că scrie asta în contract, că îi voi recupera peste o lună”, a declarat Vladimir Luncanu.

Și alți țepuiți

Ca Vladimir mai sunt și alții:

Oana T. - „Și noi am pățit la fel. Mi-a spus că să îi facă poze fetiței, pentru reclamă la haine. Am plătit vreo 75 de lei și în 30 de zile au dispărut din oraș. Așa fac ăștia, se mută din oraș în oraș...

Dana A. – „Am fost și eu păcălită anul trecut. Mi-au făcut un album de poze, de fapt 3, pe care am plătit 1500 și am tot așteptat să mă cheme la evenimente. Pass. Să nu le dați curs invitațiilor, mai rău e că au nevoie și de copii”.

Bianca M. – „Scârbă ăsta m-a oprit și pe mine, și când i-am zis că nu mă interesează, a țipat la mine și mi-a zis să stau puțin, că el vorbește cu mine și că de ce sunt apucată... M-am dus spre el să îi dau una peste bot, dar s-a ferit. Mai si zice: <<O zi bună!>> Mă întreb de ce nu face nimic poliția???? Este normal așa ceva? La talcioc, duminică, a fost amendat un bătrân fiindcă a vândut pe stradă ceva nesemnificativ. A fost amendat și el, și cumpărătorul. La fel se întâmplă și cu bătrânii care vând zarzavat pentru o bucată de pâine”

Are balta pește!

Știri de Iași a intrat în posesia contractului pe care șarlatanii îl pun sub nasul ieșenilor.

„1. Contravaloarea serviciilor de promovare este de 100 RON și asigură ÎNSCRISULUI participarea la eventualele preselecții organizate de PRESTATOR pe o perioadă de 1 an de zile din momentul completării chestionarului.

2. Contravaloarea serviciilor de promovare se achită o singură dată și este nereturnabilă.

3. În contul contravalorii serviciilor de promovare PRESTATORUL se obligă să ofere înscrisului publicarea unei fotografii pe site-ul www.totalcastingservices.com”, se arată în contractul încheiat cu una dintre victime.

Din cele scrise negru pe alb reiese foarte clar că oamenii sunt prostiți pe față, întrucât nu se menționează deloc că taxa de 100 de lei va fi înapoiată și nici că suma respectivă garantează realizarea unui portofoliu de fotografii care, ulterior, este trimis altor firme care caută candidați pentru reclamele la produsele lor.

Firma are sediul în București și este administrată de Vasile Nicolae Dorel, avându-i ca asociați pe Vasile Nicolae Dorel și Bănică Marius Bogdan.

 

Nu în ultimul rând, credem că este important să menționăm că așa-zisul studio foto a fost deschis la începutul lunii ianuarie, pe atunci punctul de lucru de la Iaşi aflându-se în două birouri de la mezaninul clădirii din staţia de tramvai din Piaţa Unirii. Pentru acest spațiu, căruia i se potrivea perfect zicala „Las’ că are balta pește”, firma plătea o chirie lunară de 500 de euro.

În prezent, punctul de lucru a fost mutat într-o clădire de pe bulevardul Ștefan cel Mare, nr. 10, bl. B1, la parter, aflată în imediata apropiere a ceea ce se vrea a fi o atracție turistică a Iașiului, cunoscută de orășeni sub numele de „La Cub”. Și pe aici trec, zilnic, mii de persoane de toate vârstele, prin urmare cei trei băieți au de unde alege „material”.

Astfel, există posibilitatea ca cel puțin 10 – 15 persoane dintre cei care traversează zona să cadă în plasa tinerilor, să accepte să meargă cu aceștia pentru a purta câteva discuții cu reprezentanții „firmei de modeling” și, în final, să dea cei 100 de lei pentru a deveni model.

Am intrat și pe site-ul respectiv la care se face referire în contract, pentru a obține mai multe informații. Partea proastă e că nu trebuie să ai ochi de expert pentru a-ți da seama că oamenii ăștia nu au absolvit un curs de specialitate, mai ales că așa-zisa agenție de modeling, SC THE ECCENTRIC CONCEPT COMPANY SRL, nu are restricții de vârstă, înălțime și... greutate. Ba mai mult, fotografiile postate pe site, atât la categoria „Amatori”, cât și la „Profesioniști”, par mai degrabă realizate într-un centru de tipografie digitală decât într-un salon foto profesional.

Au înșelat în toată țara

Referitor la această problemă, semnalată de mai mulți ieșeni, am luat legătura și cu oficialii IPJ Iași. Purtătorul de cuvânt al instituției, Alexandra Anca Vijiac, spune că, în momentul de față, au loc mai multe cercetări cu privire la faptele semnalate, astfel că nu poate da detalii decât la finalul anchetelor. Totodată, îi sfătuiește pe cetățenii ieșeni să fie foarte atenți la contractele pe care le semnează și, în cazul în care au neclarități, să apeleze la specialiștii în domeniu.

Iașiul nu este singura localitate în care operează acești oameni. Publicații locale din Timișoara, Craiova și Călărași au scris în mai multe rânduri despre astfel de înșelăciuni. De fiecare dată când s-a strâns un număr considerabil de plângeri, echipa de escroci s-a mutat într-o altă zonă a țării.

 

 

Comentarii

Mioara

12.06.2018 18:28

Se intampla acum in cugir. Au deschis de ieri. M-au abordat si pe mine...mi-am dat seama ca e excrocherie curata...am semnat contractul apoi l-am dus la politie. Sper ca va face cineva ceva cu ei.

tania

07.08.2018 21:47

acesti escroci au ajuns si la suceava , procedeaza in acelasi mod  si au schimbat denumirea societatii in INSTRUMENTAL THEORY SRL, CF 37841169, am incheiat contract cu ei, initial mi au spus ca pot rezilia contractul in orice moment dar dupa 2 saptamani cand m am dus la ei sa reziliez mi au spus ca nu se poate ptr. ca trebuie sa achit toata suma si apoi sa reziliez si s au enervat s au agitat si nu au vrut sa mai discute , dar ei nu au prestat nici un serviciu din ce era in contract. sper sa faca ceva politia 

Ema

14.09.2018 18:49

Sunt niște escroci ordinari.Prostesc pe aproape oricine trece prin zona casei de cultura Suceava fie familii cu copii,fie doamne.
Un impertinent te oprește în zona si-ți explica ca ai câștigat, ești selectat...corespunzătoare. .. și dacă îl ignori Îți răspunde obraznic ca ești complet neinteresant de șansele acelui copil...sau de tine.
În final după ce parcă te-a provocatt, deși în sinea ta știi ca e ceva necurat (ca doar cine te oprește în strada sa-ți dea ceva???)intri la demi-sol.Acolo o alta nesimțită te determina sa semnezi un formular în care plătești 100 de lei pentru a participa lunar la ședința foto iar hainele de firmă cu care pozezi sa-ți ramana.+sume considerabile de bani.
Practic fără sa știi ai trecut în etapa următoare. ..Te trimite la ,,doamna directoate" sa vb 2 minute iar acolo te îmbarliga cu faptul ca ai fost selectata direct,corespunzătoare, ai nota 4,6 din 5...Toate bune și frumoase.Începe cu un album foto care trebuie achiziționat înainte de a începe ședința foto contra sumei de 300 euro.Dar promit ca sumele câștigate sunt considerabile,ca lucrează cu ,,Adidas, Nike, .... ,si te plătesc cu 600 de euro la o ședință +hainele.
Deja bănuiești ca ai dat cei 100 de lei degeaba dar totuși tinzi sa-i crezi.Dacă ai semnat contractul și ai dat cei 300 de euro sau doar o parte din ei....Amin.Nimeni nu le face nimic ptr ca ei emit bon fiscal ,având sediul în București ,punctul de lucru Suceava.
Dacă ajungi acasă și începi sa faci investigații iti dai seama ca ai fost păcălit .Ei se tot muta prin toate județele schimbandu-și denumirea firmei și nimeni nu le da de urma.
Am înțeles că au fost identificați și ca dacă se va începe urmărirea lor penala risca sa ajungă după gratii.Dar pana atunci nimeni nu face nimic și ei își continua frumușel activitatea.

Adauga comentariu