Traficanți de droguri și contrabandiști prinși de polițiștii ieșeni. Șapte arestați, 38 de percheziții (FOTO și VIDEO)

Trei grupări infracționale, care se ocupau cu trafic de droguri și contrabandă cu țigări, au fost destructurate de polițiști. Joi au fost desfășurate 38 de percheziții la domiciliile membrilor grupărilor, pe raza județelor Iași și Suceava, iar șapte dintre aceștia au fost reținuți pentru 24 de ore, urmând ca să fie prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

”În urma unor activităţi informativ-operative desfăşurate în perioada ianuarie 2017-septembrie 2018, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, cu sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul S.P.F. Ţuţora, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iaşi, au derulat acţiuni specifice pentru documentarea activităţii infracţionale a trei grupuri, cu denumirile generice „OPRIŞENI”, „PRISĂCANI” şi „ALBINEŢ”, ce desfăşurau activităţi ilicite în sfera contrabandei cu ţigări, din Republica Moldova în România, peste râul Prut şi a traficului de droguri, ce acţionau în mod constant pe raza judeţelor Iaşi şi Suceava.

În fapt, din actele administrate în cauză, până în prezent, au rezultat indicii privind existenţa şi funcţionarea a două grupări infracţionale, interconectate, cu componenţă română şi moldoveană, care acţionau în mod constant pe raza judeţului Iaşi, în scopul introducerii ilegale de ţigarete în România, prin acte de contrabandă peste râul Prut. Grupările le colectau, transportau, depozitau şi comercializau prin intermediari sau direct, în scopul obţinerii de beneficii financiare. Membrii acestora aveau legături bine închegate între ei, pe segmente relaţionale, având sarcini diferite, în funcţie de posibilităţile de acţiune în cadrul grupului. Cel de al treilea grup, format din cetăţeni români, R. Moldova şi Ucraina, a acţionat pe raza municipiului Iaşi, cu ramificaţii şi pe raza judeţului Suceava, în scopul introducerii ilegale, colectării, transportulului, depozitării şi comercializării de ţigarete provenite din contrabandă. Totodată s-a stabilit faptul că membrii săi aveau în preocupări şi săvârşirea de fapte ilegale din sfera traficului de droguri”,  a declarat Denis Lazăr, purtătorul de cuvânt al ITPF Iași.

În urma monitorizării activității acestor grupări, s-a descoperit cantitatea de 69.528 pachete (1.390.560 ţigarete), diferite mărci, în valoare totală de aproximativ 646.496 lei.

În urma percheziţiilor de ieri, au fost descoperite şi ridicate/indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor 5.100 pachete ţigări (102.000 ţigarete) de diferite mărci, o folie de plastic de culoare neagră cu o substanță vegetală de culoare verde-olive (în amestec cu tutun, cu miros înțepător), o substanță vegetală de culoare verde olive, țigarete rulate artizanal ce conțin materie vegetală de culoare verde olive, folii de staniol în care se găsește substanță vegetală, o rolă cu hârtie subțire, 10 aparate de mărunțit tip grinder, cu urme de materie vegetală, diferite recipiente ce conțin urme de materie vegetală, patru autovehicule, în valoare de aproximativ 17.000 de euro, 39 telefoane mobile de diferite mărci şi 31 cartele SIM, două carduri de memorie, două pistoale, o armă de vânătoare, opt cartușe, un box, un baston metalic tip telescop, suma de 61.320 lei, 625 lire sterline, 13.120 Euro, 100 USD , diferite înscrisuri utile cauzei.

În cauză, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă faţă de 35 de persoane şi trafic de droguri faţă de 4 persoane. Totodată, faţă de şapte membri ai grupărilor, procurorii D.I.I.C.O.T - S.T. Iaşi au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore urmând ca să fie prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cercetările continuă, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iaşi, în vederea documentării întregii arii infracţionale şi a recuperării prejudiciului.

 

Adauga comentariu