Trupurile celor trei turiști ieșeni morți în Făgăraș au fost recuperate de salvamontiști

Cei trei turiști ieșeni care au murit în munții Făgăraș în urmă cu o săptămână au fost găsiți și recuperați de către salvatorii montani, care au fost ajutați în operațiunea de recuperare de elicoptere ale Inspectoratului General al Aviației. Operațiunea de recuperare a trupurilor neînsuflețite a fost una dificilă, întrucât în zona respectivă pericolul de avalanșă este mare. Despre toate acestea a vorbit, pentru Știri de Iași,  Sabin Cornoiu, președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani (ANSMR) din România.

Știri de Iași: Când au ajuns echipele de salvatori montani la cei trei turiști?

Sabin Cornoiu: În jurul orei 14:00, prima echipă de salvatori a reușit să ajungă în locul în care a fost identificat ieri, la survol, trupul unei victime, iar în apropiere a fost găsit și cel de-al treilea turist, care nu fusese identificat de ieri. Salvatorii au echipamentele necesare și au început acțiunea de recuperare. În paralel cu ei, o altă echipă s-a îndreptat spre locul în care au fost identificată a doua victină.Două trupuri vor fi duse în creastă, întroliate și ridicate în elicopter, iar cel de-al treilea va fi coborât la baza văii, unde se află o platformă mare, pe care se crede că se poate apropia elicopterul și se poate prelua și această victimă. Se dorește a fi o acțiune cât mai rapidă, întrucât temperaturile ridicate din cursul zilei favorizează producerea de avalanșe, de căderi de pietre și este bine ca salvatorii să părăsească rapid această zonă.

Știri de Iași: Câți salvatori sunt implicați în această operațiune?

Sabin Cornoiu: Avem nouă salvamontiști implicați în această acțiune.

Știri de Iași: Cât de dificil se ajunge în zona respectivă?

Sabin Cornoiu: Este foarte dificil! Dacă nu beneficiam de sprijinul elicopterului, aproape că nu reușeam să se ajungă într-un timp normal. Probabil de la baza muntelui până acolo trebuia să se meargă ore întregi, șapte sau opt ore, ceea ce ar fi însemnat un consum foarte mare de energie pentru salvatori. Salvatorii au fost duși în partea superioară cu elicopterul, lăsați într-o zonă sigură și de acolo, pe creastă, s-au îndreptat spre cele două locuri în care au fost identificați ieri cei doi dispăruți.

Știri de Iași: Ale cui sunt elicopterele?

Sabin Cornoiu: Toate elicopterele sunt ale Inspectoratului General al Aviației. Doar o singură instituție în țară are elicoptere de stat.

Știri de Iași: Când au fost dați dispăruți și cât timp i-ați căutat?

Sabin Cornoiu: Prima sesizare a fost acum mai bine de o săptămână, dar s-a verificat la familie și familia a spus că, de obicei, stau mai multe zile pe munte și nu întotdeauna au semnal. Deci nu s-a confirmat situația de urgență. În urmă cu câteva zile, văzând că trece timpul, familia a sesizat și s-a trecut la această acțiune de căutare de urgență, acțiune care a beneficiat timp de trei zile de un elicopter de căutare. Abia ieri, la tura de după amiază, s-a reușit să se identifice cele două trupuri. A fost foarte dificil pentru că informațiile despre traseul lor și locul în care trebuiau să ajungă au fost foarte puține și, practic, putea fi o zonă foarte mare de acoperit în munții Făgăraș. Dovadă este că și răspândirea celor două locații pe care sunt corpurile este relativ mare. Deci după ce s-a întâmplat evenimentul, unul sau doi dintre ei au mai continuat deplasarea și, probabil, au avut și ei un accident.

Cei trei ieșeni, în vârstă de 18, 64 și 62 de ani, doi dintre ei tată și fiu, erau alpiniști cu experiență și cunoșteau bine munții Făgăraș.

 

Adauga comentariu