Unii oameni nu vor să fie ajutați. Ramona s-a întors în Canta

Bolnavă de epilepsie și encefalopatie infantilă, a fost bătută crunt de o copilă de 14 ani. Cu parul. Aceeași copilă a vândut-o pe câteva sute de lei unor bărbați dornici de aventuri mai altfel. Tatăl copilei bătăușe ar fi violat-o de mai multe ori și i-a amenințat pe toți cei care au încercat s-o ajute. Zeci de oameni s-au revoltat și au încercat să facă ceva pentru femeia care a trecut prin ororile descrise mai sus, despre care Știri de Iași a scris: https://www.stirideiasi.ro/povestea-de-groaza-din-canta-continua-acum-trei-femei-sunt-cautate-cu-cutitul-prin-iasi-autoritatile-nu-fac-nimic

Ramona se numește femeia aceasta. Are 37 de ani. Are discernământ. Cel puțin așa susțin actele medicale pe care le deține.

Prima care a încercat s-o ajute și a și făcut-o a fost cea care a semnalat cazul Ramonei: Oana Vasiliu. După ce aflat toate grozăviile, Oana a luat-o acasă la ea. A păzit-o. I-a vegheat somnul și crizele de epilepsie, mare parte declanșată de spaima că torționarii ei au căutat-o prin tot orașul și au trimis amenințări peste amenințări.

Alți oameni i-au găsit Ramonei adăpost, au contribuit și ei cu bani, cu mâncare. Oana, mama singură, cu trei copii, a dus-o acolo. A stat cu ea, a încercat s-o ajute să se acomodeze. Departe de Iași și de chinurile îndurate.

Alte câteva zeci  de oameni și-au vărsat furia pe rețelele de socializare și au făcut tot posibilul să dea de autoritățile care ar putea s-o ajute. Desigur, răspunsul autorităților a fost zero.

Însă sfârșitul săptămânii trecute a găsit-o pe Ramona tot în Canta. S-a întors, nesilită de nimeni. Refuză ajutorul. Nu vrea o schimbare. Susține că îi este dor de casa ei și de oamenii de acolo. Da, de torționarii ei. Nu o poți obliga să facă altfel. Nu o poți ține cu forța într-un loc în care nu vrea să fie.

Oana are un gust amar. Simte că a eșuat. Nu, nu a eșuat. Și-a dat săptămâni din timpul, banii și liniștea ei pentru a schimba în bine viața unei necunoscute, care a trecut prin cele mai cumplite experiențe. Însă unii oameni nu vor să fie ajutați.

 

Comentarii

Tudor-Ștefan Rotaru

08.05.2018 08:11

Ana-Maria, fata este lipsită de autonomie. Din punct de vedere etic și legal, ea nu poate lua decizii pentru ea însăși. Prin urmare, altcineva (un aparținător sau o instituție) trebuie să o ferească de abuz. Nu cred că "nu vrea", ci nu poate să decidă ce este bine pentru ea.

Gabi

20.05.2018 19:09

Nu esti medic, deci nu poti emite verdicte medicale. Conform documentelor medicale, Ramona are discernamant, deci are dreptul legal de a decide in nume propriu. 

Marius

03.07.2018 16:19
A face bine cu forța se cheamă viol.

Adauga comentariu