(VIDEO) 16 monede de aur, din secolul XVI, au fost descoperite la Mănăstirea Frumoasa

16 monede de aur, care datează din secolul XVI, au fost descoperite la Mănăstirea Frumoasa. Anunțul a fost făcut de către primarul Mihai Chirica, în cadrul conferinței de presă de joi.

”Avem o știre de senzație, care trebuie prezentată într-un mod corespunzător, ca o senzație. La mănăstirea Frumoasa, un monument finanțat de către municipiul Iași, pe Programul Operațional Axa 5, cu o valoare de 21 de milioane de lei, s-a descoperit un tezaur. Este vorba de 16 monede de aur, pe care le-a descoperit domnul arheolog Văleanu, care face toate lucrările de descărcare arheologică acolo. Monedele au fost descoperite într-un cimitir din jurul monumentului istoric. Ele sunt datate în secolul XVI, între 1516 și 1591”, a precizat primarul Iașiului.

Mihai Chirica mai spune că cele 16 monede vor intra în proprietatea statului român.

”Aceste bunuri vor intra în proprietatea statului român, așa cum prevede legea. Dar noi vom face demersurile că poate rămân ca elemente de expunere la Muzeul Municipal, la Muzeul Mitropoliei, la Palatul Culturii, deci să facă parte din patrimoniul local și să ne bucurăm de aceste descoperiri pe perioada vremurilor care vor veni. Vreau să îi felicit pe arheologii din zonă, care arată totuși că descărcarea arheologică nu este doar așa, o activitate pe care trebuie s-o faci ca să mai încurci lucrurile constructorilor, ci chiar poate avea o valență istorică deosebită”, a mai precizat primarul muncipiului Iași.

Lucrări de peste 21 de milioane de lei

La începutul lunii mai au demarat lucrările pentru proiectul „Reabilitarea și valorificarea potenţialului turistic şi cultural al Ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Municipiul Iaşi”, valoarea totală a lucrărilor din cadrul acestuia fiind de 21.001.296,30 lei, din care 20.529.907,49 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă.

Proiectul european a început pe data de 23 septembrie 2017, atunci când s-a semnat contractul de finanțare, și este programat să se finalizeze pe 22 august 2021.

Mănăstirea Frumoasa a fost construită în anul 1587 și cuprinde cinci corpuri de clădiri care se întind pe o suprafață totală de 14.906 metri pătraţi. Conform proiectului tehnic, acestea nu se prezintă într-o stare bună, degradarea lor fiind o consecință a cutremurelor severe suportate. Prin urmare, pe lângă lucrările la imobile, vor fi efectuate lucrări de consolidare și restaurare inclusiv la turnul clopotniță (reparaţia soclului, treptelor şi pardoselii din stejar, faţadei şi elementelor sale decorative, şarpantei şi tencuialii drişcuite, precum şi trotuarelor din piatră) și la zidul de incintă (refacerea coronametului din piatră și eliminarea igrasiei parţiale din elevaţii şi pereţi).

Proiectul care are ca obiectiv specific reabilitarea ansamblului monument istoric Mănăstirea Frumoasa în vederea reintroducerii în circuitul turistic cultural şi a valorificării potenţialului turistic al municipiului Iaşi include și realizarea sau refacerea trotuarelor, aleilor pietonale şi scărilor exterioare în zona de circulaţie pietonală (inclusiv rigole), alei carosabile (inclusiv parcaje) în incinta cu pavele de piatră, platformă PG, PSI şi grup electrogen, spaţii verzi (7.657 metri pătraţi), mobilier urban (25 stâlpi de iluminat, 19 bănci de odihnă şi 12 coşuri de gunoi).

 

Adauga comentariu