Ziua în care a fost vândut jurnalismul pe o plajă din Costa Rica

În 2011, Monica Iacob Ridzi era în plin scandal cu ”2 Mai”. Mi s-a părut o idee bună să îi iau un interviu, pe care da, l-a acceptat cu greu, că nu ”ne-am iubit” noi foarte mult de-a lungul anilor. 
Da, mi-a povestit despre copil, despre boală, despre cum a rămas fără prieteni, câtă nedreptate crede ea că i s-a făcut (între timp a fost condamnată definitiv, a făcut pușcărie, a și ieșit). Mi-a povestit despre ea ca mamă, politician, soție, femeie.
Dar am întrebat-o și de dosare. Nu am scris niciunde că ea e nevinovată, că e exilată, că vai de ea, biata, ce i-au făcut oamenii răi. Nu am prezentat-o ca pe prințesa Văii Jiului, prostită de Băsescu, după ce s-a zbătut ca fiica acestuia să devină europarlamentar. Nu am apărat-o, pe motiv că ”e de-a noastră”, cum au făcut atâția ziariști la vremea respectivă.
Am prezentat o poveste despre o femeie care a pus mâna pe putere și și-a luat-o peste ochi. Pe mâna ei, desigur.  
Cred că ar trebui să înțelegem că jurnalismul e mai mult, chiar dacă lucrezi la o revistă lucioasă, în care predomină reclamele la cosmetice, haine și poveștile siropoase. Cred că datoria noastră e să nu ne mințim cititorii și să ne străduim să fim cât mai aproape de adevăr.
Ori cum să scrii despre Elena Udrea că este ”exilată”, când ea e condamnată pentru corupție? Cum să omiți un asemenea fapt incredibil? Când a furat. E dovedită. E condamnată. Din banii lor, ai cititorilor care-ți cumpără revista glossy. Femeia aia se lăfăie într-un loc minunat, pe banii proștilor care au votat-o ani la rând, pe ea și gașca ei. Câți români n-ar vrea să fie la fel de ”exilați” ca ea? 
Cei care își duc zilele de azi pe mâine, care se îmbolnăvesc în spitalele astea nenorocite, închise și distruse pe capete (și) de guvernarea din care ea a făcut parte, cei care nu au bani suficienți să meargă la școală, copiii ăia care se culcă flămânzi (8 din 10 spun statisticile) , cu toții cred că ar vrea viața de exilată de lux a Elenei Udrea.
Da, cu siguranță s-a făcut mult trafic astăzi. Va fi și-n zilele următoare, căci dezbaterile și înjurăturile continuă. Însă azi ați pierdut mult: credibilitatea, onoarea și șansa de a arăta că sunteți jurnaliști, chiar dacă lucrați pentru o revistă glossy.

Adauga comentariu